2013-12-02 00:54:06
Φωτογραφία για Άγγελοι, Ζούμε ανάμεσα τους
Ο τίτλος της έκθεσης δεν έχει ερωτηματικό. Για τη ζωγράφο Καδιανή Βελιγραντάκη είναι δεδομένο ότι όλοι, πότε άσπροι πότε μαύροι είμαστε... Άγγελοι Σίγουρα δεν πρόκειται για τους αγγέλους της αναγέννησης. Είναι οι σημερινοί άγγελοι - άσπροι ή μαύροι. Είμαστε εμείς με τη σκοτεινή ή φωτεινή πλευρά μας. Τουλάχιστον έτσι μας βλέπει, μας αντιλαμβάνεται και μας ζωγραφίζει, η ζωγράφος Καδιανή Βελιγραντάκη.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της δεύτερης προσωπικής της έκθεσης, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, μας μίλησε για την αλήθεια των έργων της.

Αυτή η έκθεση έχει κάτι το διαφορετικό, δεν είναι όπως οι άλλες. Η Καδιανή θα προσπαθήσει να είναι πιο ουσιαστική, πιο συγκεκριμένη, να εμβαθύνει περισσότερο.

Δεν έχει και πολύ χρόνο. Δεν πάνε τρεις μήνες από την ώρα που ήρθε στη ζωή το πρώτο της παιδί κι όλα γύρω έχουν αλλάξει: τα συναισθήματα, οι ώρες, η αίσθηση, οι μυρωδιές.


Και όλα αυτά τα οφείλει στην Ελένη. Δεν πρέπει να αφήσει αυτά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα να χαθούν, για αυτό κι αποφασίζει να κάνει μια έκθεση στην προσπάθεια της να βρει τον εαυτό της, ανάμεσα στην "παλιά" και τη "νέα" Καδιανή.

Μόνο η ιδέα δεν έχει αλλάξει. Οι άγγελοι! Ίσως και να πρόκειται για κάποιο είδος εμμονής ή μπορεί απλά να είναι ένα ανεξάντλητο θέμα που έχει να κάνει με το άσπρο και το μαύρο, των αγγέλων επί της γης.

Όσες αλλαγές και να έρθουν όμως, η ζωγραφική είναι η βάση της Καδιανής.

Αυτό το νιώθουν όλοι οι καλλιτέχνες που «εξαρτιούνται» από την τέχνη. «Πρέπει να νιώσεις ότι αυτός είναι ο δρόμος μου. Ή θα κάνω αυτό ή θα πεθάνω - αυτό ένιωσα κι εγώ στα 18. Άργησα, είχα μπει στο σύστημα των πανελλήνιων. Ξαφνικά άρχισε να μου βγαίνει η ζωγραφική. Βρήκα τη φλέβα μου και την καλλιέργησα».

Από τότε ξεκινά η αναζήτησή της μέσα στον άνθρωπο, σε αυτό που νιώθει και σε αυτό που κουβαλά στο DNA του, στην κυτταρική μνήμη δηλαδή: τη μνήμη που κληρονομείται, αυτό το περίεργο που αισθάνεσαι όταν είσαι κάπου ή όταν βλέπεις κάτι, που σου μοιάζει οικείο χωρίς να ξέρεις γιατί. Αυτή η εσωτερική αναζήτηση, εικαστικά στέκεται και στους αγγέλους: στους επίγειους, ρεαλιστικούς με ή χωρίς φτερά.

«Εμένα με ενδιαφέρει να καταλάβουν όσοι δουν τους πίνακες, την αλήθεια. Ο καθένας να δει τον εαυτό του μέσα από τα έργα. Τη σκοτεινή ή τη φωτεινή του πλευρά. Τη διαδρομή για να βρει το φως και να βγει από το σκοτάδι. Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα έχουν απομυθοποιηθεί. Τα πράγματα γίνονται καλύτερα μέσα από τα δυσάρεστα. Πιστεύω ότι στη ζωή κάποια στιγμή πρέπει να διαλέξεις πλευρά. Αν διαλέξεις πλευρά, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Για να βγεις όμως στο φως πρέπει να περάσεις από το σκοτάδι».

Η έκθεση της Καδιανής «Άγγελοι, Ζούμε ανάμεσα τους»φιλοξενείται από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και του Δήμου Ηρακλείου.

Η έκθεση αποτελείται από 56 έργα ζωγραφικής και μικτής τεχνικής και σύμφωνα με την εικαστικό “αποτυπώνουν το σύγχρονο άνθρωπο που ζει σε μία κοινωνία που ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Οικονομική κρίση, πόλεμος εσωτερικός κι εξωτερικός, ανέχεια και μιζέρια. Κι όμως αν στρέψεις το βλέμμα σου στον ουρανό ή ακόμα και στο … διπλανό σου τότε βλέπεις του αγγέλους που πλέον μαθαίνουν να πετούν χωρίς τα φτερά τους”.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 14 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι και από τις 18.00 το απόγευμα ως τις 21.00 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 09.00 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.

Την έκθεση πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα τους «Αγγέλους».

Στα εγκαίνια, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη θα παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο.

Στις 6 Δεκεμβρίου το Φωνητικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Κρήτης (σχολές Ηρακλείου) θα δώσει συναυλία.

Στις 11 Δεκεμβρίου το Καλλιτεχνικό Λύκειο Ηρακλείου θα παρουσιάσει παράσταση δρόμου.

Βιογραφικό

Η Καδιανή Βελιγραντάκη γεννήθηκε το 1976 στο Ηράκλειο της Κρήτης, η έφεση στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία την οδήγησε στις σπουδές πάνω στο σχέδιο, τη ζωγραφική και το design στη Σχολή Βακαλό, στην Αθήνα από το 1997-2000 (πτυχίο) και από το 2000-2003 (δίπλωμα).

Από τότε έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη σκηνογραφία, τις διαφημιστικές μακέτες (graphic design) και τη ζωγραφική. Έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις: «Άγγελοι», «Τα δέντρα» και «Άγγελος, ο άλλος εαυτός», και έχει συμμετάσχει σε 3 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: «Πολιτικά, σύγχρονα τοπία» Ηράκλειο-Στρασβούργο (Ευρ. Κοινοβούλιο), «Racines02» Στρασβούργο, και «Μια εικόνα, χιλιάδες σύμβολα» Αγ. Νικόλαος-Κρήτη, ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ελλήνων και Γάλλων εικαστικών, artnaute.

Τον Απρίλη του 2011 συμμετείχε με τη δουλειά της, στην εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της Ιαπωνίας στο Pecha-Kucha που έγινε στο Ηράκλειο παράλληλα με άλλες 100 πρωτεύουσες στον κόσμο.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι κυρίως μικτής τεχνικής : εφημερίδες, χαρτί, κόλλες, καμβάς, κάρβουνο και λάδι , παστέλ.

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ