2013-12-02 14:03:06
Φωτογραφία για Καραμανλής – Σαμαράς: H οριστική ρήξη
Γράφει ο Τάκης Αναστασάκης

Ήταν το 2009, η τελευταία φορά που ο Καραμανλής στο πλαίσιο της παράδοσης της εξουσίας του κόμματος, βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Σαμαρά.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο ανδρών πάγωσαν. Με υπαιτιότητα του Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες και συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού, διότι προσπάθησε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με την ιστορία και τα σύμβολα του κόμματος, αλλά και με την πολιτική του Κώστα Καραμανλή και παρότι ο νυν Πρωθυπουργός υπήρξε υπουργός του.

Η μετακόμιση από την ιστορική Ρηγίλλης, η αλλαγή λογοτύπου αλλά και η τελευταία προσπάθεια του Σαμαρά να αλλάξει και το όνομα της Νέας Δημοκρατίας, είναι στοιχεία που έχουν εξοργίσει τον Καραμανλή, όσο αφορά το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του και που είναι συνυφασμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Είναι αρνητικό γεγονός πως ο Σαμαράς, από τη στιγμή που ανέλαβε τη ΝΔ και στη συνέχεια έγινε Πρωθυπουργός, ουδέποτε ζήτησε τη συμβουλή ή τη συνδρομή του Καραμανλή για οποιοδήποτε θέμα.


Ακόμη το «καθεστώς» των επιθέσεων του Στουρνάρα του άλλοτε συνεργάτη του Σημίτη, στην οικονομική πολιτική του Καραμανλή, που δεν έτυχε καμίας υπεράσπισης από τον Σαμαρά, εκλήφθηκε από το Καραμανλικό στρατόπεδο ως κήρυξη πολέμου, με στόχο την προσωπική διάσωση του σημερινού Πρωθυπουργού από τις συλλογικές ευθύνες των προηγούμενων δεκαετιών. Εμφανές ήταν αυτό, και στην παντελή απουσία κάποιου καλού λόγου του σημερινού Πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Ένα ακόμη αγκάθι ήρθε με το νόμο για ψηφιακές συχνότητες των καναλιών, όπου ο Κώστας Καραμανλής, έλαμψε δια της απουσίας του κατά την ψηφοφορία.

Η τελευταία δε, αναφορά του κ. Σαμαρά στη Γερμανία, για τα περιβόητα επτά χρόνια ύφεσης, έκανε έξαλλο, τον Καραμανλή και άφησε να εννοηθεί προς κάθε κατεύθυνση πως στηρίζει αυτή την κυβέρνηση και αυτό τον Πρωθυπουργό, μόνο για το καλό της χώρας και όχι γιατί τον πιστεύει ή τον εκτιμά.

Αποκορύφωμα αυτής της «σχέσης», η είδηση που φέρνει το «Βήμα της Κυριακής» και αναφέρει μία νέα διαρροή του Καραμανλή, κατά την οποία δεν θα μπορέσει να συνυρπάξει στις επόμενες εκλογές στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον κ. Στουρνάρα.

Το περιβάλλον του Καραμανλή βλέπει τη συντριβή της ΝΔ να έρχεται και κατηγορούν το δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα, πως κατέστρεψε τον παραδοσιακό δεσμό της γαλάζιας παράταξης με τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, καθώς οι «φιέστες» των Ζαππείων δεν είχαν ουσία παρά ήταν μόνο προεκλογικές ρουκέτες. Τις παρομοιάζουν δε με το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση ο Καραμανλής φαίνεται να περιμένει να λήξει η Ευρωπαϊκή προεδρία αλλά και την έκβαση των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών, οπότε θα διαφανεί αν ο σημερινός Πρωθυπουργός θα «οδηγηθεί» σε κάποιο υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα (όπως το Μαξίμου διαρρέει), προκειμένου να δικαιολογήσει και την παραίτησή του (λόγω εκλογικής ήττας) από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.

Η κούρσα της διαδοχής έχει ήδη αρχίσει. Οι μνηστήρες για την αρχηγία της ΝΔ έχουν πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, κρατώντας εμφανείς αποστάσεις τόσο από τον υπουργό οικονομικών, όσο και από τις πολιτικές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην κυβέρνηση.
news4all.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ