2013-12-03 00:31:07
Φωτογραφία για Δουλέμποροι εξανάγκαζαν αλλοδαπούς να δουλεύουν σε χωράφια χωρίς χρήματα
Ελληνορουμανικό κύκλωμα, το οποίο φυλάκιζε μέσα σε αποθήκες, υπό άθλιες συνθήκες, αλλοδαπούς και τους εξανάγκαζε να δουλεύουν τσάμπα σε χωράφια, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Συνελήφθησαν πέντε Έλληνες και δύο Ρουμάνοι, οι οποίοι κρατούσαν φυλακισμένους 12 Ρουμάνους, τους οποίους ξανάγκαζαν να εργάζονται σε χωράφια επί 12 ώρες καθημερινά χωρίς αμοιβή.

Δουλέμποροι εξανάγκαζαν αλλοδαπούς να δουλεύουν σε χωράφια χωρίς χρήματα

Οι Έλληνες συλληφθέντες είναι ηλικίας 39, 53, 54 και 56 ετών και μία 51χρονη, ενώ οι δύο (2) αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 31 και 28 ετών.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από καταγγελία που έιγνε πριν από ένα μήνα από δύο Ρουμάνους ότι «στρατολογήθηκαν» στη χώρα τους από τους δύο συμπατριώτους τους (συλληφθέντες), οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την δεινή οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.


Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα (60) άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επόμενη ημέρα, τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τα χρήματα που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.

Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.

Στις 27 του Νοεμβρίου, όταν οι φυλακισμένοι επιχείρησαν να διαφύγουν, ο 31χρονος τους αντιλήφθηκε και άρπαξε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή ομοεθνή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας και αφού εντοπίσθηκε το σημείο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν επτά (7) μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν δέκα (10) ακόμα υπήκοοι Ρουμανίας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ.

Δύο (2) δελτία ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών.

Ένα (1) περίστροφο.

Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.

Ένα (1) Ι.Χ. φορτηγό και ένα (1) Ι.Χ. αγροτικό αυτοκίνητο.

Στα ανωτέρω θύματα, τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, μέχρι να επαναπατρισθούν ασφαλώς, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ