2013-12-03 01:08:13
Φωτογραφία για Σκλάβοι στα χωράφια μέσα σε ένα κλουβί από λαμαρίνες
«Ατζέντηδες» στη δουλεία. «Ενοικιαστές» δούλων μαύρης εργασίας. 

Ναύλωσαν λεωφορείο από Ρουμανία. Έφεραν 60 άτομα προκειμένου να εργαστούν στα «μανταρινο-χώραφα», προς 25 ευρώ την ημέρα για τουλάχιστον 12-14 ώρες εργασίας. 

Ένα τολ από λαμαρίνες με διαμορφωμένα δωμάτια από νοβοπάν «φιλοξενούσε» την ελπίδα τους. Μία μαντεμένια σόμπα στη μέση του τολ να ζεσταίνει όσους πήγαιναν κοντά της.

ΦΩΤΟ από την Ελληνική Αστυνομία

Το μπουρί που έδιωχνε τον καπνό της χρησιμοποιούταν από τους εργάτες για να κρεμούν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους. Ένα τσουκάλι φασολάδα και ένα κομμάτι ψωμί αποτελούσαν την ημερήσια σίτισή τους. Μεροκάματο δεν τους έδιναν. Επιπλέον ζητούσαν 150 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο από τον καθένα, για την διαμονή του στο τολ και το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωνε.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνέβαιναν στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας το..
. 2013. Οι ίδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι τα μέλη του κυκλώματος, πολλοί από τους οποίους αγρότες, δεν χρησιμοποιούσαν τους αλλοδαπούς εργάτες για τα δικά τους χωράφια, αλλά σχημάτιζαν συνεργεία και τα «νοίκιαζαν» σε άλλους γαιοκτήμονες. Οι κατηγορούμενοι έπαιρναν τα χρήματα από τους εργοδότες χωρίς να αποδίδουν στους εργάτες την αμοιβή τους.

ΦΩΤΟ από την Ελληνική Αστυνομία

Οι αστυνομικοί, την περασμένη Παρασκευή, συνέλαβαν επτά μέλη του κυκλώματος, πέντε Έλληνες -τέσσερις άνδρες ηλικίας 39, 53, 54, 56 χρόνων και μία 51χρονη γυναίκα- καθώς και δύο άνδρες από τη Ρουμανία 31 και 28 χρόνων. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μία μέρα νωρίτερα όταν στο τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής προσήλθαν δύο άνδρες από τη Ρουμανία καταγγέλλοντας ότι πριν από ένα μήνα προσεγγίστηκαν από τους δύο συλληφθέντες ομοεθνείς τους, προκειμένου να έρθουν για εργασία στην Ελλάδα.

ΦΩΤΟ από την Ελληνική Αστυνομία

Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα από διάφορα χωριά της Ρουμανίας συγκέντρωσε 60 άτομα, τα οποία μετέφερε στον Δήμο Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας, με ναυλωμένο λεωφορείο.

Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες. Από την επόμενη μέρα, τα μέλη του κυκλώματος, τους επιβίβαζαν σε αυτοκίνητα και τους «μοίραζαν» στα χωράφια των μανταρινο-«τσιφλικάδων», χωρίς να τους δίνουν το μεροκάματο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν. 
newsit.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ