2013-12-03 08:51:05
Φωτογραφία για Άφησες απλήρωτα ενοίκια; Τη «γλύτωσες»!
Την επιβράβευση των «μπαταχτσήδων» ενοικιαστών φέρνει από 1/1/14 ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, καθώς αφαιρεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων την δυνατότητα να εκχωρούν στην εφορία τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, από διαμερίσματα και καταστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ενοικιαστές δεν κινδυνεύουν με πρόστιμα και κατασχέσεις ακινήτων και μισθών από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ, αλλά μόνο από την διάθεση των ιδιοκτητών να ξεκινήσουν δικαστικό μαραθώνιο για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους, χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να είναι βέβαιο.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων , για ενοίκια που δεν θα εισπράξουν έως 31/12/2013 έχουν την δυνατότητα να τα εκχωρήσουν στην εφορία για να μην επιβαρυνθούν με τον φόρο εισοδήματος .

Όμως από τις αρχές του χρόνου αυτή η δυνατότητα καταργείται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει ακόμη και για τα ανείσπρακτα ενοίκια να πληρώνουν το φόρο, ο οποίος με βάση το νέο νόμο ανέρχεται στο 11% εφόσον το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια διαμορφώνεται έως τις 12.000 ευρώ ετησίως ή στο 33% εφόσον το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια, υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο. Επί του φόρου επιβάλλεται και προκαταβολή 55% ενώ επί του εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1-4%


Η διαδικασία διεκδίκησης των ενοικίων

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αναστάσιο Βάπα, «πολύ δύσκολα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπουν σε διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης των ενοικίων, καθώς ο χρόνος, το κόστος και οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν τέτοιες κινήσεις». Όπως μας εξηγεί ο κ. Βάπας, οι τρόποι που έχει ο ιδιοκτήτης για να διεκδικήσει τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι δύο. Η διαταγή πληρωμής, που εκδίδεται χωρίς δίκη από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία και απαιτεί από μία εβδομάδα έως τρεις μήνες για να εκδοθεί, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν όλα τα νόμιμα έγραφα, η οποία απαιτεί περί τα 500 ευρώ περίπου έξοδα. Στο ειρηνοδικείο μπορεί να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες που το μηνιαίο μίσθωμα των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, άσχετα από το ύψος του συνολικού ποσού που τους οφείλουν, ενώ στο Πρωτοδικείο για μισθώματα άνω των 600 ευρώ το μήνα.

Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο fpress.gr ο κ. Βάπας «άντε να βρεις τον ενοικιαστή να πάρεις τα λεφτά σου, αφού οι περισσότεροι που φεύγουν χωρίς να πληρώσουν ή που μένουν μέσα χωρίς να πληρώνουν δεν έχουν πραγματικά να πληρώσουν. Δεν είναι επαγγελματίες μπαταχτσήδες. Όμως ακόμη και περιουσία να έχουν αν κάποιος μπει στην λογική να προχωρήσει στην διεκδίκηση των ενοικίων επισπεύδοντας έναν πλειστηριασμό θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος όλα τα έξοδα, τα οποία ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού για να πάρει τα λεφτά του.

Οι συνθήκες της αγοράς είναι άθλιες. Κανείς πλέον δεν καταθέτει προσφορά στους πλειστηριασμούς αφού σε πολλές περιπτώσεις η τιμή εκκίνησης είναι υψηλότερη από την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου. Όπως και να έχει αυτό που είναι δεδομένο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει το φόρο εισπράξει δεν εισπράξει. Οπότε από του χρόνου θα είναι αναγκασμένος να επισπεύδει την έξωση.»

Ο άλλος τρόπος είναι η αγωγή που απαιτεί δίκη και πάνω από ένα χρόνο αναμονής και με μια αναβολή της δίκης η διαδικασία εκδίκασης να ξεπερνά τα δύο χρόνια. Ετσι οι ιδιοκτήτες προκειμένου να μην βρεθούν σημαντικά εκτεθειμένοι απέναντι στην εφορία όντας υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια, θα προχωρούν άμεσα σε εξώσεις των ενοικιαστών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, κάτι που ο νέος νόμος επιτρέπει και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές. Δεν θα περιμένουν ένα χρόνο, όπως γίνεται σήμερα, μήπως και ανακάμψει ο ενοικιαστής για να πάρουν τα ενοίκια τους. Αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει 2 με 3 ενοίκια θα κινούν τις διαδικασίες έξωσης για να σώσουν το «τομάρι τους». Θα πάμε σε μαζικές εξώσεις.»

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ