2013-12-03 18:26:05
Φωτογραφία για Σ.Δανιηλίδης: Η πολιτική της απασχόλησης να περάσει στην Τ.Α. - Ημερίδα ενημέρωσης ανέργων
Την αναγκαιότητα η αρμοδιότητα χειρισμού του μείζονος ζητήματος ενίσχυσης της απασχόλησης να μεταφερθεί άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επανέλαβε σήμερα ο δήμαρχος... Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο νέου προγράμματος δράσης του δήμου για την

εξειδικευμένη κατάρτιση ανέργων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ», το οποίο απευθύνεται σε 180 ανέργους και άνεργες κατοίκους ή και δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών και στοχεύει στην περαιτέρω κατάρτιση και την εξατομικευμένη υποστήριξή τους στην αναζήτηση θέσης εργασίας.

«Πάντοτε διαφωνούσαμε με τα στερεότυπα ότι η ανεργία και η απασχόληση είναι θέματα του κεντρικού κράτους. Ο ΟΑΕΔ αποδείχθηκε αναποτελεσματικός, γραφειοκρατικός και φαύλος. Επιτέλους, πρέπει να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα; Ο ΟΑΕΔ πρέπει να μετατραπεί σε επιτελείο στρατηγικού σχεδιασμού και οι πολιτικές για την απασχόληση να περάσουν στην Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών ΕΡΓΑΝΗ.


Όπως είπε, σε πολλές χώρες της Σκανδιναβίας, της ιβηρικής χερσονήσου και της κεντρικής Ευρώπης υπήρξαν τεράστια θετικά αποτελέσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά της ανεργίας μειώθηκαν ακόμη και στο μισό! Στην Ελλάδα, όμως, είμαστε πολύ πίσω. «Πριν από 20 χρόνια αρχίσαμε δειλά κάποιοι ελάχιστοι αιρετοί να διεκδικούμε την ένταξη των δήμων μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ακολουθώντας τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είμαστε πρωτεργάτες γιατί έχουμε επενδύσει σε τέτοιες δράσεις μέσω του Κέντρου ΕΡΓΑΝΗ και των Συμβουλευτικών μας Σταθμών, έχοντας την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, και αποδείξαμε ότι οι ελάχιστοι δήμοι που ασχοληθήκαμε είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα με ποσοστά επιτυχίας 50, 70 και 75%».

»Οφείλουμε να ασχολούμαστε καθημερινά με τη στήριξη των ανέργων και αυτό φροντίσαμε να κάνουμε πρωτοποριακά στο δήμο μας. Μπήκαμε στα βαθιά με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στην εξατομικευμένη προσέγγιση γιατί ο κάθε άνεργος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εστίασε στην καλή εταιρική συνεργασία με το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο, όπως είπε, είναι το καλύτερο στη χώρα βάσει εθνικών και ευρωπαϊκών αξιολογήσεων, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, το οποίο επίσης έχει καταγραφεί ως το καλύτερο, με το ΤΕΙ και την πανεπιστημιακή κοινότητα, με την Αναπτυξιακή Α.Ε. και φυσικά με την καθοριστική συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και των επιχειρηματιών.

«Οφείλουμε να είμαστε πολύ σοβαροί και υπεύθυνοι και να δώσουμε τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους άνεργους συμπολίτες μας να βγουν δυναμικά στην αγορά εργασίας με περισσότερα εφόδια. Είναι τραγικά δύσκολο, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια», κατέστησε σαφές ο Σ.Δανιηλίδης.

ΣΥΝ-ΤΟΠΟΣ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα της Νεάπολης, όπου ειδικοί επιστήμονες ενημέρωσαν τους ωφελούμενους της παρέμβασης για τις δράσεις και το πρόγραμμα καταρτίσεων και επιχειρηματικής υποστήριξης.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ανέργων για ένταξη στο έργο «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ» λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΣΥΝ-ΤΟΠΟΣ, που αποτελεί σύμπραξη φορέων για τη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησαν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ και το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ. Επίσης, συμμετέχουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, η Ανατολική Α.Ε., το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου «Εργάνη», το οποίο ασκεί το συντονισμό του προγράμματος.

Το έργο απευθύνεται σε άνεργους και άνεργες κατοίκους ή και δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τις νέες κάτω των 30 ετών (νέοι επιστήμονες, νέοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, νέοι κάτω των 25 ετών), και τις γυναίκες που υποστηρίζονται ολοκληρωμένα μέσα από δράσεις πληροφόρησης, συμβουλευτικής, επιμόρφωσης και κατάρτισης.

Πρωταρχικός σκοπός του είναι η βελτίωση της κατάστασης των ανέργων που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι θα προετοιμαστούν συστηματικά, μέσω πολυεπίπεδων εξειδικευμένων παρεμβάσεων, που αφορούν στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην προώθησή τους σε κατάρτιση αλλά και στην αγορά εργασίας. Επίσης, οι ωφελούμενοι που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης θα υποστηριχθούν στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο τη χρηματοδότησή τους.

Δράσεις υποστήριξης

Στο πλαίσιο αυτό έχουν σχεδιαστεί δράσεις που θα μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα τόσο για την τοπική ανάπτυξη όσο και για τη βελτίωση της θέσης και της κατάστασης των ωφελουμένων του έργου. Ειδικότερα οι δράσεις αφορούν στη:

♦ Συμβουλευτική υποστήριξη στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από μία εξατομικευμένη προσέγγιση να μεθοδεύσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές και να ενισχύσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μέσω της αυτογνωσίας.

♦ Καταρτίσεις-επιμορφώσεις: Για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των ωφελουμένων του έργου σχεδιάστηκαν προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης με βάση τις ανάγκες τους, τα οποία αφορούν την κατάρτιση ανέργων στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ανέργων για στελέχη επιχειρήσεων εστίασης ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ, τα προγράμματα επιμόρφωσης αφορούν θέματα:

• δημιουργίας επιχειρήσεων,

• δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων,

• υποστήριξης κοινωνικών δράσεων για ανέργους και άνεργες, επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών,

• πράσινης ενέργειας για νέους και νέες ανέργους επιστήμονες αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών ή σχετικών σχολών ΤΕΙ.

Οι άνεργοι και άνεργες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν κοινωνική επιχείρηση ή κοινωνικό συνεταιρισμό θα έχουν τη δυνατότητα πλήρους υποστήριξης προκειμένου να εκπονήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση μετέχουν σε μια διαδικασία όπου αποσαφηνίζεται και αξιολογείται η επιχειρηματική τους ιδέα, βελτιώνονται οι επιχειρηματικές τους ικανότητες και δεξιότητες με αποτέλεσμα την κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.

Τέλος, οι άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα υποστηριχθούν με δράσεις δικτύωσης και σύνδεσής τους με εργοδοτικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Εκτός από το χαιρετισμό του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, έγιναν τοποθετήσεις σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, και συγκεκριμένα:

► Συμβουλευτική υποστήριξη και επιμορφώσεις που αφορούν τη:

• δημιουργία επιχείρησης,

• δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων,

• υποστήριξη κοινωνικών δράσεων,

• πράσινη ανάπτυξη- ενεργειακά θέματα.

► Καταρτίσεις (επιδοτούμενες),

με εισηγητές τους: Αθανασία Λαζαρίδου, Κυριακή Κωστίκα, Μάρω Βασσάρα, Κορνηλία Λιανού, Γιάννης Πολυχρονιάδης και Άννα Φραγκίδου.

► Κοινωνική οικονομία-Κοινωνική Επιχειρηματικότητα,

με εισηγήτρια την Πόπη Σουρμαΐδου, αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Κέντρου ΕΡΓΑΝΗ

► Παρουσίαση καλής πρακτικής στην κοινωνική οικονομία:

Μυγδονία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

► Η Πράσινη Ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

με εισηγητή τον Ιάκωβο Σαρηγιάννη, γεν. διευθυντή ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

► Παρουσίαση καλής πρακτικής στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα:

«Κατασκευή Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων», με εισηγητή τον Μιχάλη Ναλμπάντη, διευθύνοντα σύμβουλο στην HELIONAL
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟP 16 – EUROLEAGUE PASS!!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟP 16 – EUROLEAGUE PASS!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ