2013-12-04 15:07:06
Φωτογραφία για Eλ. Βενιζέλος: Σχέδιο τιτλοποίησης μελετά το ΤΑΙΠΕΔ–Ανακάμπτει η επιβατική κίνηση
Το ενδεχόμενο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ για το 2014, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αποτελέσματα στην αποκρατικοποίηση που θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα.

Θεωρώντας ότι πρόκειται για μία κίνηση από την οποία μπορούν να προκύψουν έσοδα για να πιαστεί ο στόχος εσόδων της επόμενης χρονιάς που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, το Ταμείο διερευνά την πιθανότητα να προχωρήσει στην λύση της τιτλοποίησης για το αεροδρόμιο.

Βέβαια, προτιμητέα λύση είναι να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, ωστόσο η πώληση του ποσοστού της Hochtief το προηγούμενο διάστημα στην καναδική PSP δυσκολεύει την εξέλιξη αυτή. Το ενδιαφέρον τους, που μένει να επιβεβαιωθεί όταν ξεκινήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, φαίνεται να διατηρούν η κινεζική Shenzhen Airport και το επενδυτικό κεφάλαιοFredmann Pacific Asset Management, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο PSP που απέκτησε θέση στο ΔΑΑ.


Ταυτόχρονα θα υπάρξει και διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης διαχείρισης, καθώς η υφιστάμενη λήγει σε 12 έτη. Η σύμβαση αναμένεται ότι θα επεκταθεί για τουλάχιστον 20ετή περίοδο.

Σε θετικό έδαφος Οκτώβριος – Νοέμβριος

Εν τω μεταξύ, θετικά είναι πλέον τα μηνύματα από το μέτωπο των επιδόσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση, η οποία το Νοέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε ανοδικά. Ακολουθώντας την τάση που διαμορφώθηκε ήδη από τον Οκτώβριο η επιβατική κίνηση κατέγραψεαύξηση της τάξης του 1,3% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ενισχυθεί κατά 0,7%.

Παρότι η βελτίωση ως ποσοστό δεν είναι μεγάλη, εντούτοις έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς καταγράφει αντιστροφή της τάσης η οποία είχε διαφανεί από την άνοιξη.

Από τον Μάρτιο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013 η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης ήταν συνεχώς καθοδική, με μόνη εξαίρεση τον Ιούνιο του 2011. Όμως, όπως πλέον τα στοιχεία δείχνουν, η Αθήνα αρχίζει πλέον να συμμετέχει στο πάρτι του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα και για την επόμενη χρονιά τα μηνύματα είναι θετικά, με αρκετές αεροπορικές εταιρείες, είτε να προγραμματίζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα, είτε να σχεδιάζουν ενίσχυση της παρουσίας τους.

Ειδικότερα, το Νοέμβριο μετακινήθηκαν με του ΔΑΑ συνολικά 815 χιλιάδες επιβάτες έναντι 810 χιλιάδων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η κίνηση των επιβατών εξωτερικού κατέγραψε αύξηση 3,1% ενώ η κίνηση στο εσωτερικό σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 3,6%, καταγράφοντας για μια ακόμη φορά την μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση από την πλευρά των Ελλήνων.

Μεγάλη αύξηση των ξένων

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Νοέμβριο ο αριθμός των ξένων επισκεπτών όχι μόνο ακολούθησε την αυξητική τάση των προηγούμενων μηνών, αλλά παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση κατά 15% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012.

Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού. Βέβαια η αύξηση της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης υποστηρίχθηκε και από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των διεθνών πτήσεων σε ποσοστό 2,9%.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2013 η επιβατική κίνηση του αερολιμένα ανήλθε σε 11,7 εκατομμύρια και είναι μειωμένη κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η υποχώρηση της κίνησης εσωτερικού ήταν 10,1%, ενώ η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το 2012.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πτήσεων, το Νοέμβριο ανήλθαν σε 9,2 χιλιάδες παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λαχταριστά διπλά στη Ligue 1!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λαχταριστά διπλά στη Ligue 1!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ