2013-12-04 15:41:07
Φωτογραφία για Ο Στουρνάρας εξελίσσεται στη Σαλώμη της κυβέρνησης
Γράφει ο Κωνσταντίνος Σγόντζος

Καθημερινά όλο και πυκνώνουν οι βολές, οι αιχμές, οι μπηχτές, οι επιθέσεις και η απαξίωση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα από μερίδα υπουργών και στελεχών της συγκυβέρνησης.

Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση ψάχνουν το εξιλαστήριο υπουργό – θύμα για να του φορτώσουν την αναποτελεσματικότητα και την «ανεπάρκεια» των μέτρων που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να εφαρμοστούν, που όμως οι ίδιοι αποδέχτηκαν και ψήφισαν.

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εδώ και καιρό, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο, έχουν αρχίσει να στοχεύουν με τα φαρμακερά τους βέλη, τον Τσάρο της οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα.

Τόσο η δυστοκία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όσο και η δυσπραγία των αποφάσεων για την προστασία από κατάσχεση, της πρώτης κατοικίας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δυσφορίας για το πρόσωπο του Στουρνάρα, στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ..


Ήδη μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει δημόσια ότι δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 14 που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπερυπουργός, κλυδωνίζοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικά τις 3 τελευταίες μέρες, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν τόσο οι άμεσες επιθέσεις, όσο και οι μπηχτές από σημαντικά πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την αρχή έκανε με δηλώσεις του ο πρώην αρχηγός της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής, την σκυτάλη πήρε ο εισηγητής της ΝΔ για τον προϋπολογισμό βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης, παρουσία (μια από τις σπάνιες φορές) του πρωθυπουργού στη Βουλή και την χαριστική βολή έδωσε χθες βράδυ με μπηχτές του από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τυχαίο; Δεν νομίζω… Άρα κάτι ψήνεται.

Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά

Το βέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται να είναι οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Τσάρο, αφού ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταστήσει σαφές πως αν ο Γιάννης Στουρνάρας συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, ο ίδιος δεν πρόκειται να κατέβει ως υποψήφιος της γαλάζιας παράταξης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «Εγώ φεύγω, αν είναι αυτός…» και όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά την ιδιοσυγκρασία του Κώστα Καραμανλή η απόφαση του αυτή συνδέεται άμεσα και με το εσωτερικό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο» πανί για μεγάλο αριθμό στελεχών της γαλάζιας παράταξης.

Στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή την τελευταία περίοδο έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις και συζητήσεις για τη στάση του Στουρνάρα αν και ο πρώην πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο στηρίζει και στον οποίο αναγνωρίζει το γεγονός ότι «έχει πετύχει την πολιτική σταθερότητα σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο περίοδο».

Οι μπηχτές του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ιδιαίτερα αιχμηρά και ειρωνικά σχόλια για τον Γιάννη Στουρνάρα έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για το κατά πόσον ο υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος και απάντησε με ειρωνικό ύφος πως «ο κ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος».

Ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε πως ο Στουρνάρας εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμπόνια για τις κακουχίες του ελληνικού λαού, υπενθυμίζοντας τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη μητέρα του και τη χαμηλή σύνταξη που εισπράττει.

Η επίθεση του εισηγητή της ΝΔ στη Βουλή

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, δεν έλειψαν οι βολές κατά Στουρνάρα από τον ίδιο τον εισηγητή της ΝΔ, βουλευτή κο Σταύρο Καλογιάννη.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ενώ χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» τον προϋπολογισμό, ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι δυσβάσταχτοι» και πρόσθεσε «να το δει το υπουργείο γιατί οι τρεις φόροι που έχουν πληρώσει οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια». Ο ίδιος κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών «να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος».

Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι κάποιους εκνεύρισε, μετά τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού περί «αφορολόγητης Εκάλης», ότι δηλαδή πρέπει και οι έχοντες και κατέχοντες από Ψυχικό μεριά και πάνω μέχρι κι Εκάλη να συνεισφέρουν στην υπερφορολόγηση των πολιτών (Σ.Σ.υπόδειξη της τρόικας).

Κάποιοι εκδότες, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι κι εφοπλιστές εκνευρίστηκαν μέσα στη θαλπωρή των υπερκερδών τους και είπαν να του στείλουν ένα μήνυμα.

Ένα είναι το σίγουρο, ότι ο Τσάρος και υπερυπουργός της οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και στη κόψη του ξυραφιού κι αν δεν γίνει κάτι εξαιρετικά συγκλονιστικό κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον βλέπω σύντομα στα μανταλάκια.

Τέλος, αξιόπιστες πηγές τόσο από την Συγγρού, όσο κι από του Μαξίμου αφήνουν υπόνοιες για επικείμενο ανασχηματισμό μέχρι τα Χριστούγεννα.

e-reportaz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ