2013-12-05 01:18:03
Φωτογραφία για Νεκρός ανώτατος της Χεζμπολάχ, δείχνουν προς το Ισραήλ…
Μια δολοφονία στη νότια Βηρυτό, έρχεται να προσθέσει σημαντικά προβλήματα για τη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που υποστηρίζει για μια ακόμη φορά, ότι δράστης είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να διαψεύδει δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ, ότι είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή, προσθέτοντας, ότι η σιιτική οργάνωση, χωρίς αποδείξεις, απλά κατηγορεί μονίμως το Ισραήλ.

Πρόκειται για τον πανίσχυρο Χασάν Αλ Λακίς, έναν από τους στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης, που για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής του εξοπλιστικού και τεχνολογικού τομέα της Χεζμπολάχ. Δολοφονήθηκε καθώς έβγαινε από το σπίτι του στα προάστια της Βηρυτού, στη συνοικία Χαντάθ, τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βηρυτού. Άγνωστοι, άνοιξαν πυρ με τυφέκιο εναντίον του, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στο σημείο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Το θύμα διατηρούσε στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και του Ιράν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής Haaretz
. Ήταν επίσης πολύ γνωστός στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης από τη δεκαετία του 1980 και θεωρούνταν ως καλός γνώστης των απορρήτων της οργάνωσης. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρέπει να ήταν περίπου 50 ετών, ίσως λίγο νεότερος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Χεζμπολάχ, αναφέρει ότι «φυσικά, την ευθύνη έχει ξεκάθαρα ο Ισραηλινός εχθρός» και πως είχε προσπαθήσει πολλές φορές να τον δολοφονήσει και στο παρελθόν, όπως στον πόλεμο του 2006, σύμφωνα με αναφορές των λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης, χωρίς επιτυχία. Και ως συνήθως, απειλεί με αντίποινα.

Πρόκειται για πολύ ισχυρό πλήγμα στη Χεζμπολάχ, καθώς στελέχη τόσο μεγάλης εμπειρίας είναι εξ ορισμού δύσκολο να αντικατασταθούν. Η σιιτική οργάνωση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς «αιμορραγεί» στη Συρία όπου οι μαχητές της πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ, με σουνιτικές ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις να προσπαθούν – με επιτυχία κάποιες φορές – να την πλήξουν μέσα στο «σπίτι» της για να την υποχρεώσουν σε αναδίπλωση για την προάσπιση των κεκτημένων στον Λίβανο.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υφίσταται «άτυπη τακτική συμμαχία» μεταξύ των Ισραηλινών και των εξτρεμιστών σουνιτών, στη βάση του κοινού αντιπάλου. Οι «περιπέτειες» της Χεζμπολάχ την αποδυναμώνουν, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των Ισραηλινών όσο και των σουνιτών, γενικά αλλά και ειδικά στο συριακό μέτωπο.

Ταυτόχρονα, όπως έχουν παραδεχθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όσο υπάρχουν εξτρεμιστές σουνίτες που απειλούν με ανατροπή τα αραβικά καθεστώτα, χωρίς όμως την ισχύ να υλοποιήσουν τις απειλές τους, απλά να ασκούν συνεχώς πίεση, το Ισραήλ επωφελείται, αφού οι δυνητικοί του αντίπαλοι, είναι όλοι απασχολημένοι…

defence-point.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ