2013-12-05 08:19:06
Φωτογραφία για Πλειστηριασμοί: Από 180.000 ευρώ και πάνω …καίγεσαι
Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να κάνει την …επανάστασή της νομοθετώντας πριν εξασφαλίσει το πράσινο φώς από την τρόικα, πληθαίνουν τα σενάρια που φέρουν το όριο προστασίας να κατεβαίνει στα 180.000 ευρώ.

Σανίδα σωτηρίας αναζητά η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών που βρίσκονται προ των πυλών. Το θέμα άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο –κατ΄ απαίτηση της τρόικας- και η κυβέρνηση βρέθηκε εγκλωβισμένη μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Από τη μία είναι η τρόικα που θεωρεί ως casusbelli οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της που εν προκειμένω είναι γενική απελευθέρωση των πλειστηριασμών και από την άλλη βρίσκονται οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες- ψηφοφόροι, που κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία, επειδή λόγω οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Ωστόσο στη μέση βρίσκονται οι κατά σύστημα μπαταχτσήδες. Εκείνοι δηλαδή που αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δεν το πράττουν, λόγω της ασυλίας που τους προσφέρει η ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες. Χθες υπήρξε ένα θρίλερ σχετικά με το τι θα ισχύσει και σε τι καθεστώς απελευθέρωσης πάμε από την 1η Ιανουαρίου 2014.


Το πλαίσιο δεν έχει αποσαφηνισθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση φαίνεται να συναινεί σε άρση της προστασίας για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 180.000 ευρώ χωρίς να θέτει εισοδηματικά κριτήρια.

Η τρόικα επιμένει –εκτός του ορίου της αντικειμενικής αξίας- να υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα να προστατεύονται μόνο εκείνοι που το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 13.600 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια), όσο δηλαδή είναι το όριο της φτώχειας σύμφωνα με την Eurostat.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά θέτει το εισοδηματικό κριτήριο στις 25.000 ευρώ για τον άγαμο, ποσό που οι τροϊκανοί επ΄ ουδενί συζητούν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να εντοπίσουν τους «μπαταχτσήδες». Τα πιστωτικά ιδρύματα –σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζουν ότι είναι περί τις 30.000 οι δανειολήπτες, που αν και έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.

Όμως, σε καμία περίπτωση ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να θεωρείται ακριβής, σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη και εξηγούν πως: ενώ για τα δάνεια υπάρχει η «μαύρη» και η «λευκή» λίστα του Τειρεσία, στην οποία καταγράφονται οι κακοπληρωτές και οι καλοπληρωτές, δεν υπάρχει κάποια ανάλογη λίστα που να φαίνονται οι καταθέσεις ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η κάθε τράπεζα έχει πρόσβαση στον Τειρεσία σε ότι αφορά τα δάνεια και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη, δεν έχει την ίδια δυνατότητα να τσεκάρει και τις καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι σε μία άσκηση εντοπισμού των «μπαταχτσήδων». Η διασταύρωση καταθέσεων και δανείων, που διατηρούνται στην ίδια τράπεζα έδειξε ότι περίπου 30.000 δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, ενώ μπορούν. Διαθέτουν δηλαδή ικανές καταθέσεις για να καλύψουν τις δόσεις τους. Ο αριθμός όμως των δανειοληπτών, που έχει καταθέσεις σε άλλη τράπεζα από αυτή που έχει λάβει δάνειο -το οποίο βρίσκεται σε καθυστέρηση- παραμένει άδηλος, σημειώνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς.

Στο ενδεχόμενο τώρα γενικευμένης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, οι τραπεζίτες δηλώνουν αντίθετοι, ωστόσο παραδέχονται πως με κάποιο τρόπο οι μπαταχτσήδες θα πρέπει να αναγκαστούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. , και να σταματήσει για αυτούς και μόνο η «ασυλία» της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Θεωρούν δηλαδή πως αν επιτραπούν πλειστηριασμοί θα πρέπει να αφορούν μόνο την συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, των κατά σύστημα δηλαδή κακοπληρωτών και να εξαιρεθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προχωρούν σε ρυθμίσεις και αναζητούν λύσεις για να σώσουν τα σπίτια τους ή την περιουσία τους.

Της Έφης Καραγεώργου

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ