2013-12-05 12:33:05
Φωτογραφία για Η κρίση μας κάνει να ψωνίζουμε ελληνικά
Αύξηση του μεριδίου των ελληνικών προϊόντων παρατηρείται σύμφωνα με το IEΛKA στις πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ με θετική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, με τα αποτελέσματα πρόσφατης ανάλυσης προκύπτει ότι την τελευταία τριετία το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στις πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί κατά περίπου 5%, από 55-56% σε 60-61%. Στο πλαίσιο της μελέτης, ελληνικά προϊόντα νοούνται αυτά που δεν εισάγονται έτοιμα προς πώληση από το εξωτερικό ή εναλλακτικά όσα λαμβάνουν ελληνικό Bar Code.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς και ποσοτική ανάλυση ερωτηματολογίων, στοιχείων ισολογισμών και πωλήσεων. Από τις 18 κατηγορίες που εξετάστηκαν οι 14 παρουσιάζουν αύξηση της ελληνικότητας με σημαντικές αυξήσεις στις υποκατηγορίες: αναψυκτικά και χυμοί, γαλακτοκομικά, γλυκά και σνακ, είδη προσωπικής υγιεινής, οινοπνευματώδη ποτά, οπωροκηπευτικά, καθαριστικά οικίας και κατεψυγμένα τρόφιμα.


Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχει και η αύξηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η πλειοψηφία των οποίων παράγεται στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αναπόφευκτα και την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία που προσφέρει ο κλάδος στην Εθνική Οικονομία και στη σύνθεση του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, από τη σχετική μακροοικονομική ανάλυση προκύπτει ότι η αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του κλάδου λόγω αυτής της αλλαγής στη σύνθεση των πωλήσεων εκτιμάται σε 225 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 1,95%. Σημειώνεται ότι η συνολική συμβολή του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων στην εθνική οικονομία εκτιμάται για το 2012 σε 11,7 δισ. ευρώ.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ