2013-12-05 22:38:09
Φωτογραφία για Η ανθρώπινη ιστορία μίας οικογένειας Σύρων προσφύγων στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Έβρου
Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (Υ.Π.Υ.) είναι αυτοτελής υπηρεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Της Υ.Π.Υ. προΐσταται Διευθυντής, θέση που κατέχει ο κ. Παναγιώτης Νίκας, δικηγόρος.

Σύμφωνα με το Νόμο 3907/2011, η Υ.Π.Υ. έχει ως αρμοδιότητα τη διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης εισόδου ή παραμονής στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι 25 ημέρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα εξακριβώνεται η ταυτότητα κι η ιθαγένειά τους, καταγράφονται, τους παρέχεται ιατρικός έλεγχος και ψυχοκοινωνική υποστήριξη καθώς και ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους για όσο διάστημα φιλοξενούνται στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, καθώς και τις προϋποθέσεις για τυχόν υπαγωγή τους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τις ευάλωτες ομάδες, ιδίως για τα ασυνόδευτα ανήλικα.


Τόσο η φιλοξενία των αλλοδαπών στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, όσο κι η υπαγωγή τους στις διαδικασίες Π.Υ., διεκπεραιώνονται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Μέχρι στιγμής λειτουργεί ένα Κ.Ε.Π.Υ. στο Φυλάκιο Έβρου και δύο κινητές Μονάδες που καλύπτουν τη Σάμο και τη Λέσβο, στην οποία κατασκευάζεται Κ.Ε.Π.Υ. που θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες, καθώς επίσης και στην Αττική.

Με το Νόμο 4172/2013, παραχωρείται η αρμοδιότητα στην Κεντρική Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής να ιδρύει και να διατηρεί ανοιχτές δομές φιλοξενίας τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για όσους παράνομα εισερχομένους υπηκόους τρίτων χωρών ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείτε με το κλιμάκιο Τύπου, του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας.

-------------------------------------------------------------------------------

Η ανθρώπινη ιστορία μίας οικογένειας Σύρων προσφύγων στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Έβρου

Τον Μάρτιο του 2013, ένα ζευγάρι Σύρων, ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του εμφύλιου πολέμου, ήταν κι ο Γιουσέφ με τη σύζυγό του Μάργουαν.

Έχοντας περάσει με τα πόδια από τη Συρία στην Τουρκία κι έχοντας αντιμετωπίσει ένα ταξίδι γεμάτο αντιξοότητες και δύσκολες συνθήκες, κατέληξαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Έβρου.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου κι έπειτα από ιατρική βοήθεια που χρειάστηκε η σύζυγος και της χορηγήθηκε άμεσα, διαπιστώθηκε η εγκυμοσύνη της. Ο σύζυγος, έδωσε υπόσχεση στον επικεφαλής του ΚΕ.Π.Υ., κ. Χριστακούδη Χρήστο, ότι θα δώσει το όνομά του στο μωρό όταν γεννηθεί, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Κέντρο.

Η Μαργούαν έφερε στον κόσμο το μωρό της στις 30 Νοεμβρίου 2013, σε χώρα της βόρειας Ευρώπης. Ο Γιουσέφ κράτησε το λόγο του και ονόμασε το νεογέννητο “Sam Christ”.

Η ιστορία του Sam Christ έγινε γνωστή με τη συγκατάθεση των γονιών του.

                                                                     
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ