2013-12-06 06:48:05
Φωτογραφία για «Δικός μου ένας από τους 100 λογαριασμούς»
Με ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει πως ένας από τους 100 λογαριασμούς στην... Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου ανήκει στον ίδιο και πως είναι ο προσωπικός του φοιτητικός λογαριασμός που είχε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο, με υπόλοιπο 78 στερλίνες. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Προέδρου του ΔΗ.ΚΟ:

«Συνεπής στην υποχρέωση όλων των πολιτικών και δημόσιων προσώπων για διαφάνεια και με αφορμή τη δημοσιοποίηση του κλεισίματος τραπεζικών λογαριασμών της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, θέλω να πληροφορήσω τον κυπριακό λαό ότι ένας εκ των λογαριασμών που έχουν κλείσει είναι και ο προσωπικός φοιτητικός λογαριασμός που είχα στη διάρκεια των σπουδών μου στο Λονδίνο (1993-1998) και ο οποίος παρέμεινε ανενεργός μετά το τέλος των σπουδών μου, με υπόλοιπο £78= (εβδομήντα οχτώ στερλίνες)».

ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σήμερα η «Αλήθεια», δεν έχουν κλείσει λογαριασμοί πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου και πως ο έλεγχος που γίνεται είναι διαδικασίες ρουτίνας που προβλέπονται από σχετικές οδηγίες της βρετανικής εποπτικής αρχής FCA και ενδεχομένως να σχετίζονται και με την αβεβαιότητα που επικρατεί για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν πληροφορίες από πηγές της Τράπεζας Κύπρου
. Οι πληροφορίες από τη Βρετανία, τόσο από πηγές της Τράπεζας Κύπρου όσο και από τη βρετανική εποπτική αρχή, υποδεικνύουν ότι δεν ευσταθεί η επιβεβαίωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, στοιχείων που παρέθεσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

ΣΤΗΝ ΕΠ. ΘΕΣΜΩΝ. Σε ερώτηση της κ. Χαραλαμπίδου, στην Επιτροπή Θεσμών κατά πόσον οι εποπτικές βρετανικές αρχές ζήτησαν κλείσιμο λογαριασμών στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου, που αφορούσαν Κύπριους ΠΕΠ και κρίθηκαν ως high risk, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απάντησε καταφατικά και επιβεβαίωσε την πληροφορία, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε 100 λογαριασμούς – πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. «Ναι, ισχύει», απάντησε ο κ. Δημητριάδης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξηγώντας ότι στα πλαίσια των ελέγχων που γίνονται για ξέπλυμα η Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο είχε υποχρεωθεί να κάνει επιθεώρηση για τα λεγόμενα PEPs (Politically Exposed Persons). Έκαναν αυτή τη διεργασία και κατέληξαν στο να αποφασίσουν να κλείσουν 100 και πλέον λογαριασμούς ΠΕΠ, ανέφερε ο διοικητής, διευκρινίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν σε Κύπριους. Η κ. Χαραλαμπίδου χθες διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες της αφορούν 130 λογαριασμούς.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ. Χθες, τόσον από μέσα ενημέρωσης, όσο και από τεχνοκράτες της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου και η βρετανική εποπτική αρχή FCA, βομβαρδίζονταν από ερωτήματα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του κ. Δημητριάδη. Από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου, η επίσημη θέση ήταν ότι θα εκδοθεί σήμερα ανακοίνωση. Άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν ωστόσο ανέφεραν ρητά ότι λογαριασμοί δεν έχουν κλείσει, αλλά είναι σε διαδικασία για έλεγχο και αξιολόγηση. Οι λογαριασμοί αυτοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αφορούν μόνο ΠΕΠ, αλλά και λογαριασμούς που είναι σε αδράνεια για χρόνια. Σε όλες τις περιπτώσεις, μας αναφέρθηκε, οι έλεγχοι αυτοί είναι συστηματικοί στη Βρετανία. Από πλευράς FCA πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι «δεν υπήρξαν οδηγίες για κλείσιμο λογαριασμών». Έγιναν συστάσεις στην Τράπεζα Κύπρου να εξετάσει πιο ενδελεχώς τους πελάτες της, εντός των πλαισίων της σχετικής οδηγίας που προνοεί ανάμεσα σε άλλα και διερεύνηση της προέλευσης των κατατεθειμένων κεφαλαίων.

ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΗ. Χθες ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των κατόχων των ύποπτων λογαριασμών και από την Κεντρική Τράπεζα να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που διαθέτει. Ερωτηθείς γιατί ο διοικητής δεν έφερε στο φως αυτή την πληροφορία νωρίτερα, ο κ. Ομήρου είπε ότι από τη στιγμή που η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξέταζε αυτά τα θέματα εδώ και αρκετούς μήνες, θα έπρεπε να τεθούν υπόψη της. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξάλλου, κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να δώσει στοιχεία σχετικά με τους λογαριασμούς αν συνεργάστηκε με τις αγγλικές αρχές για το κλείσιμο αυτών των λογαριασμών. «Εάν υπάρχει κάποια παρανομία, την παρανομία να ψάξουμε και όχι την οχλαγωγία», είπε και πρόσθεσε ότι «ο κλεφτοπόλεμος που δυστυχώς διεξάγεται στην Κύπρο κάθε άλλο παρά βοηθά τη διαφάνεια και την υπόθεση απονομής δικαιοσύνης».
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ