2013-12-07 11:29:07
Φωτογραφία για Ο «Βούδας» Καραμανλής μίλησε…
Διαβάζοντας το «Βήμα της Κυριακής» έπεσα από τα σύννεφα συνειδητοποιώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής μίλησε. Ναι, μίλησε!

Καλά, μην πάει το μυαλό σας σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Πότε έκανε, άλλωστε, για να κάνει τώρα; Έστειλε όμως -όπως λέει η εφημερίδα- σαφές μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι: «Ή εγώ ή ο Στουρνάρας» αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών. Το μυαλό μου αρχικά πήγε σε κάποιο τουρνουά Pro ή Fifa, αλλά τελικά όχι. Έκανα λάθος.

Ο Κ. Καραμανλής αναφερόταν στα σενάρια περί υποψηφιότητας του νυν υπουργού Οικονομικών στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις επόμενες εκλογές. Ότι δηλαδή αν κάτι τέτοιο γίνει, να μην τον υπολογίζει, πλέον, ο Αντώνης Σαμαράς Καραμανλής ή Στουρνάρας; Πόσο εύκολη μοιάζει η απάντηση σε κάθε νοήμονα άνθρωπο, που ασχολείται με την πολιτική. Που, φυσικά, δεν είναι βαμμένος μπλε. Και, φυσικά, δεν είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που γνωρίζει πολύ καλά, πως το μισό κόμμα της ΝΔ (βουλευτές και ψηφορόροι) είναι θερμοί καραμανλικοί. Αλλά ότι θα έφτανε η στιγμή να μιλήσει ο ίδιος ο Καραμανλής και, αντί για μία συγγνώμη ή έστω μία εξήγηση για την πορεία της οικονομίας που οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο, θα έθετε και ζήτημα «εκβιασμού»; Ε, το λες και θράσος!


Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε, βέβαια, πως δεν έχει συζητήσει καν με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του και ό,τι μάλιστα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικά είπε. «Δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική καριέρα. Έχω μπροστά μου έναν στόχο: να συμβάλω στη διάσωση της χώρας. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, βλέπουμε».

Είναι γνωστό ότι ο Γ. Στουρνάρας ήταν δεξί χέρι του πάλαι ποτέ πολιτικού αντιπάλου του Κ. Καραμανλή, Κώστα Σημίτη, όπως είναι εξίσου γνωστό ότι ανά καιρούς ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει ασκήσει έντονη κριτική στην καραμανλική περίοδο, μιλώντας ανοιχτά για τη διόγκωση των δημόσιων δαπανών αλλά και τους αναξέλεγκτους διορισμούς.

Όμως, αυτή δεν είναι μία αόριστη δήλωση του Γ. Στουρνάρα. Είναι μία τραγική αλήθεια! Ο νεότερος πρωθυπουργός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, έκανε ό,τι λιγότερο μπορούσε για να φτάσει ολοταχώς η χώρα, λίγο πριν το χείλος του γκρεμού. Όπως είχε γράψει πολύ εύστοχα και ο Γιάννης Βαρουφάκης: «Ποτέ κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν εργάστηκε τόσο λίγο για να παραγάγει μία τόσο εντυπωσιακή αποτυχία.»

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, γνωρίζοντας την ήδη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έστειλε στην Eurostat πίνακες στοιχείων όπου οι στήλες των ετών 2008 και 2009 ήταν κενές! Η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση, να δώσει τότε στοιχεία που ήταν εις βάρος της. Με την πολιτική που ακολούθησε (ειδικές φορολογικές τακτοποιήσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όργιο των προσλήψεων), οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 20% . Μάλιστα, ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2003. Όσο για το δημόσιο χρέος, από το 2003 μέχρι το 2009 αυξήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 34%, ενώ τέλος, τραγικά είναι και τα νούμερα για τις δαπάνες του δημοσίου, που το 2008 έφτασε το 48% του ΑΕΠ και αντίστοιχα το 2009 το 52% του ΑΕΠ. Ποσοστό ρεκόρ για τα χρόνια της μεταπολίτευσης!

Πώς γίνεται λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης να μιλάμε μόνο για τα δεινά που έχει προκαλέσει το Μνημόνιο, αλλά όχι για το ΠΩΣ φτάσαμε σε αυτό; Πώς γίνεται τόσα χρόνια μετά όλο το φταίξιμο της οικονομικής κρίσης στη χώρα, να συνεχίζει να πέφτει στις πλάτες του Γιώργου Παπανδρέου; Που ναι, φυσικά και έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, αλλά σίγουρα όχι όλο. Γιατί όταν έχεις μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα χέρια σου, έχεις μάλλον και ελάχιστες ελάχιστες επιλογές.

Ήταν και είναι, λοιπόν, υποχρέωση του Κώστα Καραμανλή να μιλήσει. Ανοιχτά. Αν όχι να ζητήσει συγγνώμη, σίγουρα να δώσει εξηγήσεις για τα τεράστια λάθη που έγιναν επί κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 και, φυσικά, για τα αναγκαια μέτρα που δεν λήφθηκαν τότε, εγκαίρως…

Γράφει: Ευδοκία Λελεδάκη-aixmi
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ