2013-12-07 15:30:48
Φωτογραφία για Ρωσία και ΝΑΤΟ συνεχίζουν τον εποικοδομητικό διάλογο
Πηγή: Press Photo

Γιούρι Πανίγεφ

Ικανοποίηση για την ύπαρξη θετικών εξελίξεων σε μια σειρά διεθνών θεμάτων, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας της διάσκεψης του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεν παρέλειψε, όμως, να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με την Ουκρανία.

Την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη του Συμβουλίου Ρωσίας και ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και τους ομολόγους του από τις 28 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε μια εικοσάλεπτη συνέντευξη Τύπου.

Ο ρώσος υπουργός έδειξε ικανοποιημένος συνολικά από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Όπως ανέφερε: «Πραγματοποιήσαμε μια καλή διάσκεψη του Συμβουλίου Ρωσίας και ΝΑΤΟ
. Ανταλλάξαμε εκτιμήσεις για την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, εκφράσαμε  ικανοποίηση για την ύπαρξη θετικών εξελίξεων, όπως οι συμφωνίες για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, η σύγκληση της διάσκεψης “Γενεύη ΙΙ”, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όλα αυτά τονίζουν την αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διπλωματικών μέσων για τη διευθέτηση των δύσκολων κρίσεων. Θεωρούμε ότι οι εταίροι μας του ΝΑΤΟ αρχίζουν να το κατανοούν αυτό όλο και καλύτερα».

Πλούσιος απολογισμός

Στη διάσκεψη έγινε απολογισμός των αποτελεσμάτων της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Συμμαχίας για το 2013. Για παράδειγμα, στάθηκε εφικτή η δημιουργία ενός συστήματος που επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό των αεροσκαφών που δεν υπακούουν στις εντολές από τη γη -αυτά δηλαδή που έχουν καταληφθεί από τρομοκράτες- και την εξασφάλιση της συνοδείας τους. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας σε ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για τη Ρωσία και τις χώρες του ΝΑΤΟ. Επίσης, οι δυο πλευρές επεξεργάζονται ένα πολύπλοκο από τεχνική άποψη πρόγραμμα, τον «Εξ αποστάσεως εντοπισμό εκρηκτικών υλών» (Standex), που προορίζεται για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πολυσύχναστα μέρη.

Το Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία δεν μπορεί να μην ανησυχεί για την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά το 2014, καθότι βρίσκεται πολύ κοντά στη χώρα αυτή. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον τακτικό διάλογο, προκειμένου να συνεχίσουμε τον κύκλο των σχεδίων που συζητούνται σήμερα για τη δημιουργία νέας αποστολής του ΝΑΤΟ και ξεχωριστής αποστολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά το 2014, να κατανοήσουμε τους στόχους, την εντολή που θα έχουν αυτές, ενώ η παρουσία τους βέβαια θα πρέπει να έχει μια ισχυρή διεθνή νομική βάση υπό τη μορφή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επεσήμανε.

Συνεχίστηκε η συνεργασία στο Αφγανιστάν, βάσει του ψηφίσματος 1386 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διασφαλίστηκε η διαμετακόμιση των φορτίων με το υλικό της διεθνούς δύναμης (ISAF) από το Αφγανιστάν και προς αυτό, πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού των Αρχών επιβολής του νόμου του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας όσον αφορά της μεθόδους καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών. Στο τέλος Νοεμβρίου εκπαιδεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος περίπου 3000 άτομα από 7 χώρες.

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ήταν η εκπαίδευση των Αφγανών τεχνικών για τα ελικόπτερα Mi-17 και Mi-35 τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στόλου ελικοπτέρων της χώρας αυτής, καθώς και η απρόσκοπτη προμήθεια ανταλλακτικών στο Αφγανιστάν. Τον Απρίλιο άρχισε την εκπαίδευσή της η πρώτη ομάδα τεχνικών και μέχρι τώρα είναι έτοιμοι 40 Αφγανοί ειδικοί.

Κρίνοντας από το σχέδιο συνεργασίας για το 2014, θα συνεχιστεί η δημιουργία δυνάμεων και μέσων μεταφοράς της αφγανικής πολεμικής αεροπορίας για ιατρικούς σκοπούς.

Νέα προγράμματα

Μεταξύ των νέων τομέων συνεργασίας Ρωσίας και ΝΑΤΟ που ξεχωρίζουν, είναι η συμφωνία για τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας των διπλωματικών αποστολών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Αναμένεται η έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος καταστροφής των παλιών ρωσικών πυρομαχικών στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν το θέμα της οικονομικής συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη δημιουργία ενός Ταμείου που θα επιτρέψει τη συσσώρευση των πόρων για την ανάπτυξη ακίνδυνων για το περιβάλλον τεχνολογιών. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της ρωσικής πλευράς και θα διεξάγεται σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

Διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ»

Μαθήματα υψηλής διπλωματίας στη Δύση από τον Λαβρόφ

Ρωσία και ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για συνδρομή στις προσπάθειες του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων όσον αφορά την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Οι 29 υπουργοί αναφέρθηκαν ξανά στη σκοπιμότητα διεξαγωγής της ειρηνικής διάσκεψης για τη Συρία «Γενεύη ΙΙ», με προοπτική πλέον για τον Ιανουάριο του 2014.

Για την προετοιμασία ενόψει της «Γενεύης ΙΙ» συνομίλησαν -κεκλεισμένων των θυρών- και ο Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο Λαβρόφ ύστερα από αυτή τη συνάντηση δήλωσε επίσης, ότι «αν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τεθεί υπό τον πλήρη και αυστηρό έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τότε θα εκλείψουν οι λόγοι που προβάλλονται σήμερα σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας του ευρωπαϊκού σκέλους της αντιπυραυλικής άμυνας».

Ενόχληση για Ουκρανία

Ουκρανία: Οι πραγματικοί λόγοι που δεν υπογράφτηκε η σύνδεση με την Ε.Ε.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία επικρατεί η άποψη ότι το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ επιτρέπει στα δύο μέρη να πετύχουν θετικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο, όπως πιστεύουν οι ρώσοι διπλωμάτες, είναι να μην εμποδιστεί η συνεργασία από απερίσκεπτες ανακοινώσεις ή δηλώσεις. Την Τρίτη οι ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ κάλεσαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας «να παύσει να χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία» κατά των διαδηλωτών. «Δεν γνωρίζω γιατί το ΝΑΤΟ εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις, ενώ από την άλλη ο γ.γ. Φογκ Ράσμουσεν απαντά σε ερωτήσεις του τύπου, αν είναι πιθανό η Ρωσία να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», ανέφερε σε οξύ τόνο ο Λαβρόφ. Προσθέτοντας, ότι δεν γνωρίζει γιατί γίνονται ερωτήσεις όπως αυτή και ότι εν πάση περιπτώσει αυτό δημιουργεί μια διαστρεβλωμένη εικόνα, ενώ μηνύματα όπως το συγκεκριμένο μπορούν να δημιουργήσουν σε κάποια άρρωστα μυαλά μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για τα τεκταινόμενα.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΑ... 25 ΓΚΟΛ ΤΟΥ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΩΡΙΣ ΤΑ... 25 ΓΚΟΛ ΤΟΥ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ