2013-12-08 01:37:05
Φωτογραφία για Η ιστορία του Απαρτχάιντ
Τα κατάλοιπα του απαρτχάιντ πλήττουν ακόμη και σήμερα την κοινωνία της Νότιας Αφρικής, αν και πλέον έχουν περάσει δεκαετίες από τη στιγμή που καταργήθηκε.

Ο «Ματίμπα» ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Στα αφρικανικά η λέξη απαρτχάιντ σημαίνει διαχωρισμός. Στη Νότια Αφρική έφτασε να είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο τασσόταν κατά των μαύρων. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας από αυτούς που έδωσαν μακρόχρονη μάχη κατά αυτής της διάκρισης. Από το 1948 έως το 1994 το απαρτχάιντ είχε γίνει νόμος στη Νότια Αφρική, αν και θεωρείτο παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική κατηγοριοποιήθηκαν σε λευκούς, μαύρους, έγχρωμους, Ινδιάνους ή Ασιάτες. Δημιουργήθηκαν χωριστά σχολεία, λεωφορεία, καταστήματα και νοσοκομεία για μαύρους και έγχρωμους και οι υπηρεσίες που προσφέρονταν ευνοούσαν κυρίως τους λευκούς.

Ακόμη και οι νόμοι ήταν διαφορετικοί. Αν για παράδειγμα οι αρχές συλλάμβαναν έναν μαύρο άνδρα ο οποίος είχε βιάσει μία λευκή γυναίκα, τον περίμεναν πολλά χρόνια στη φυλακή, ενώ αντίθετα για την ίδια πράξη, ένας λευκός θα πλήρωνε απλά ένα μικρό ποσό ως πρόστιμο...


Οι μαύροι της Νότιας Αφρικής διαδήλωσαν κατά αυτής της ανισότητας η οποία στη χώρα είχε γίνει νόμιμη, με την υποστήριξη του Νέλσον Μαντέλα αλλά και του Αχμέντ Καθράντα. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις αυτές είχαν τη μορφή παθητικής διαμαρτυρίας. Σε μία από αυτές, ο Μαντέλα έκαψε το «πάσο» του.

Τα «πάσα» αυτά έπρεπε να τα έχουν στην κατοχή τους όλοι οι μαύροι, καθώς δεν τους επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν την περιοχή στην οποία ζούσαν χωρίς αυτά. Μάλιστα, υπήρξε έντονη αναταραχή ανάμεσα στην κοινότητα των μαύρων όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να επεκτείνει το συγκεκριμένο μέτρο και στις γυναίκες.

Δουλεύοντας στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, ο Μαντέλα είδε τις προσπάθειές του κατά του απαρτχάιντ να μην έχουν αποτέλεσμα, όπως και οι παθητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας. Αργότερα, υπήρχαν σχέδια για βομβαρδισμούς σε σημεία ιδιαιτερότητας για το μέτρο διαχωρισμού, ωστόσο πάντοτε ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην υπάρξουν θύματα. Ο Νέλσον Μαντέλα δικάστηκε για προδοσία και ενώ στο πρώτο στάδιο αθωώθηκε, το 1964 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο ίδιος έμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια στο νησί Ρόμπεν Άιλαντ, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε τον αγώνα του. Στη Νότια Αφρική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μηνύματα του Μαντέλα κατά του απαρτχάιντ έγιναν ιδιαίτερα γνωστά.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο νόμος του απαρτχάιντ καταργήθηκε επίσημα, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαιτίας του, ο ρατσισμός απέκτησε βαθιές ρίζες στη χώρα. Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ