2013-12-08 14:12:03
Φωτογραφία για «ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ MINIMUM»
Την έκπληξή του για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις ποινές που επιβλήθηκαν από τον αθλητικό δικαστή της Ευρωλίγκας στον Ολυμπιακό και τους Μπέγκιτς - Πρίντεζη, για όσα έγιναν στον αγώνα με την Γαλατάσαραϊ εξέφρασε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Με συνέντευξή του στο "Sport24.gr" ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας Αρχής υποστηρίζει ότι οι ίδιες οι ομάδες ζήτησαν αυστηρές ποινές πριν από 1,5 χρόνο, ενώ χαρακτηρίζει ως... «τις ελάχιστες δυνατές» τις τιμωρίες που επιβλήθηκαν.

Παράλληλα, απάντησε στην κριτική που ασκείται στην Ευρωλίγκα για τα χρήματα που δίνει στις ομάδες, ιδίως σε αντιπαραβολή με όσα μοιράζει η UEFA.

Aναλυτικά το συγκεκριμένο κομμάτι της συνέντευξης:

- Η τιμωρία του Ολυμπιακού -μετά το συμβάν στο ματς με τη Γαλατασαράι- κρίθηκε ως πολύ αυστηρή, ενώ έγινε και λόγος για στοχοποίηση των ελληνικών ομάδων.

«Ομολογώ ότι έμεινα λίγο έκπληκτος με τις αντιδράσεις, γιατί πριν ενάμιση χρόνο -μετά το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης- στη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου στη Βαρκελώνη, όλες οι ομάδες συμφώνησαν ομόφωνα πως οι τιμωρίες στους οργανισμούς και στους παίκτες πρέπει να γίνουν πιο σκληρές.


Συμφώνησαν ότι δεν ήθελαν να εμφανιστούν ποτέ ξανά περιστατικά, όμοια με εκείνα της Κωνσταντινούπολης που ειρήσθω εν παρόδων σημειώθηκαν για πρώτη φορά, έξω και μέσα στο γήπεδα. Η συνέπεια αυτών ήταν να ζητήσουν όλα τα κλαμπ την αλλαγή των κανονισμών και έγιναν πολύ πιο ξεκάθαροι και αυστηροί. Οι ποινές που επιβλήθηκαν για το συμβάν στο ματς του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι ήταν συνέπεια του αιτήματος που οι ίδιοι οι οργανισμοί υπέβαλαν.

Επαναλαμβάνω πως όλοι συμφώνησαν πριν ενάμιση χρόνο, ότι δεν θέλουν να ξαναδούμε τέτοιου είδους περιστατικά και πως έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα για να τα εξαφανίσουμε και να προστατέψουμε την εικόνα του παιχνιδιού μας. Τονίζω πως όλοι συμφώνησαν στην αλλαγή του κανονισμού και για αυτό τώρα ουδείς έχει το δικαίωμα να δηλώνει έκπληκτος. Εκτός και αν δεν έχει διαβάσει τον κανονισμό και τα άρθρα του ή αν δεν έχει υπ' όψιν του όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση.

Οι ποινές ήταν οι μίνιμουμ που υπήρχαν, βάσει αυτών που αποφάσισαν οι ομάδες. Κατ' εμέ, οι αποφάσεις του ανεξάρτητου δικαστή ήταν εξαιρετικές».

- Δεδομένων και όσων είχαν συμβεί πέρυσι, με τις τιμωρίες του Παναθηναϊκού, επανήλθαν στο προσκήνιο τα σχόλια περί του ανεξάρτητου αθλητικού δικαστή και του ορθού της ύπαρξης του. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να λειτουργήσει η Euroleague, όπως η UEFA, όπου οι δικαστές έχουν όνομα, είναι μισθωτοί υπάλληλοι και έχουν το δικό τους γραφείο στην ομοσπονδία;

«Είναι υπέρ όλων να 'χουμε έναν δικαστή και να είναι ανεξάρτητος. Στο σύνολο των 14 χρόνων, είχαμε δυο διαφορετικούς δικαστές. Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει και για τον δικαστή και σε 14 χρόνια ουδέποτε είχαμε πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι καλό σύστημα, ο δικαστής έχει το ελεύθερο να ερμηνεύει τους κανονισμούς, βάσει των περιστατικών που προκύπτουν, αλλά εν προκειμένω ήταν ξεκάθαρο αυτό που θα συμβεί από την αρχή, γιατί ήταν ξεκάθαρο αυτό που συνέβη και υπήρχαν συγκεκριμένα άρθρα στα οποία εναπόκειτο.

Όποιος δεν συμφωνεί με τις ποινές, μπορεί να ασκήσει έφεση, που εξετάζεται από άλλο δικαστή και ο οποίος μπορεί να αλλάξει την απόφαση του πρώτου. Αυτό συμβαίνει παντού. Όχι μόνο στα σπορ. Και αυτό κάνει 100% νόμιμες τις αποφάσεις, τις κάνει πιο δυνατές για τις ομάδες, διότι υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις για το ορθό των αποφάσεων. Το σύστημα αυτό λειτουργεί για 14 χρόνια και ποτέ δεν έχω ακούσει σε γενική συνέλευση ή κεντρική επιτροπή κάποιο παράπονο».

- Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ελληνικής λίγκας, Γιώργος Χαλβατζάκης επισήμανε σε συνέντευξη του σε ελληνική ιστοσελίδα ότι τα χρήματα που δίνει η Euroleague στις ομάδες, είναι πολύ λίγα.

«Σέβομαι απόλυτα τον πρόεδρο της ελληνικής λίγκας. Είναι πολύ καλός φίλος. Πιθανόν επειδή είναι νέος στη θέση, να μη θυμάται πως ο τρόπος που μοιράζουμε τα χρήματα είναι απόφαση των οργανισμών, την οποία πήραν πριν 10 χρόνια. Εκείνοι αποφάσισαν για τα κριτήρια, με τα οποία μοιράζονται τα έσοδα.

Έκριναν ότι είναι πιο σημαντικό να μοιράζεται το 70% αυτών στις ομάδες και το 30% να διατίθεται για τις νίκες και τους φιναλίστ. Είναι απόφαση των οργανισμών. Αν αποφασίσουν πως είναι πιο σημαντικό να διαθέσουμε μεγαλύτερο ποσοστό στις νίκες και τον πρωταθλητή, αντί στους ίδιους τους οργανισμούς, τότε αυτό και θα γίνει.

Η απόφαση πάντα ανήκει στα μέλη μας. Στην παρούσα φάση, όλοι είναι πιο συντηρητικοί. Δεν θέλουν να ρισκάρουν. Θέλουν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και για αυτό προτιμούν να μοιράζεται στις χώρες τουλάχιστον το 70% των εσόδων που λαμβάνουμε από τις ίδιες τις χώρες. Αυτό είναι το κριτήριο. Όταν θελήσουν να το αλλάξουν, θα αλλάξει».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ