2013-12-08 17:33:06
Φωτογραφία για Μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο για εκτόξευση δορυφόρων
Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του XS-1, ενός υπερηχητικού, μη επανδρωμένου, επαναχρησιμοποιούμενου διαστημοπλοίου για την τοποθέτηση δορυφόρων βάρους 3.000 ως 5.000 λιβρών (1.360 ως 2.267 κιλών) σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (ύψος από 99 ως 1.200 χιλιόμετρα) με κόστος περί τα 5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου το ένα δέκατο του σημερινού κόστους) ανά εκτόξευση, ξεκίνησε επίσημα η υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών (DARPA: Defense Advanced Research Projects Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Η διαδικασία για την αρχική φάση του προγράμματος ξεκίνησε με την κοινοποίηση επίσημης πρόσκλησης προς τη βιομηχανία για την υποβολή προτάσεων για το XS-1 Experimental Spaceplane. Σκοπός του προγράμματος XS-1 είναι η με τη χρήση ενός επαναχρησιμοποιούμενου, υπερηχητικού μη επανδρωμένου οχήματος σημαντική μείωση του κόστους εκτόξευσης κυβερνητικών και εμπορικών δορυφόρων σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα λειτουργικά κόστη των συμβατικών αεροσκαφών.


Το όχημα σχεδιάζεται ώστε να επιχειρεί από προετοιμασμένα πεδία με χαμηλού κόστους υποδομή και με την υποστήριξη ολιγάριθμου προσωπικού εδάφους, και να εκτελεί πτήσεις σε καθημερινή βάση.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων σε τροχιά θα μειωθεί σημαντικά όπως και η ταχύτητα της διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα τεχνολογίες που θα είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση διαστημικών και υπερηχητικών πτήσεων από κυβερνητικούς και εμπορικούς χρήστες στο μέλλον θα ωριμάσουν.

Ο τρόπος λειτουργίας και η διαμόρφωση του XS-1 δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Πιθανά όμως θα χρησιμοποιεί έναν επαναχρησιμοποιούμενο προωθητή πρώτου σταδίου ώστε να επιτύχει υπερηχητικές ταχύτητες σε υποτροχιακά υψόμετρα οπότε μία ή περισσότερες αναλώσιμες προωθητικές μονάδες θα αποχωρίζονται προκειμένου να αναπτύξουν τους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Στη συνέχεια το επαναχρησιμοποιούμενο υπερηχητικό όχημα θα επιστρέφει στη Γη, θα προσγειώνεται και θα προετοιμάζεται για την επόμενη πτήση. Οι προδιαγραφές της DARPA προβλέπουν από το XS-1 την πραγματοποίηση 10 πτήσεων σε διάστημα 10 ημερών ενώ το αερόχημα θα πρέπει να επιτυγχάνει ταχύτητες της τάξης των Mach 10 (7.600 μίλια ανά ώρα).

Το XS-1 θα συμπληρώσει ένα άλλο πρόγραμμα της DARPA με την ονομασία ALASA (Airborne Launch Assist Space Access: υποβοηθούμενη από εναέρια εκτόξευση διαστημική πρόσβαση) στο πλαίσιο του οποίου ερευνώνται συστήματα ταχείας και ανεκτού οικονομικού κόστους εκτόξευσης δορυφόρων.

Το ALASA αποσκοπεί στην εκτόξευση δορυφόρων βάρους 100 λιβρών με κόστος περί το 1 εκατ. δολάρια ανά εκτόξευση με τη χρήση χαμηλού κόστους προωθητών που θα εκτοξεύονται από συμβατικά αεροσκάφη (δες συνημμένη φωτογραφία). Για τη διάρκειας 13 μηνών πρώτη φάση του προγράμματος XS-1, η DARPA εκτιμά ότι θα αναθέσει συμβάσεις ύψους 14 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ ενώ αν το πρόγραμμα προχωρήσει στις επόμενες (δεύτερη και τρίτη) φάσεις οι πιστώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 140 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

defence-point.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ