2013-12-08 21:23:07
Φωτογραφία για H παγκόσμια αναβίωση του breakdancing
Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ο χορός breakdancing είναι μια μορφή τέχνης που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από συμμορίες του δρόμου το 1980. Σήμερα, αναβιώνει σε παγκόσμια κλίμακα με τις “μάχες” για την... καλύτερη χορευτική εμφάνιση να περιλαμβάνουν εντυπωσιακά ακροβατικά και θεάματα μεγάλου κόστους.

Πρόκειται για ένα προϊόν της δεκαετίας του 1980 που έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη συνέχεια στη δεκαετία του 1990 ο χορός αυτός έσβησε για το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης. Ωστόσο η σημερινή γενιά τον λάτρεψε ενώ πολλά χορευτικά συγκροτήματα δίνουν την ευκαιρία σε περαστικούς να απολαύσουν τα ακροβατικά τους σε σταθμούς του μετρό ή σε τερματικούς σταθμούς λεωφορείων, σε συλλόγους και σε σχολές χορού. Ακόμα και το διαδίκτυο είναι γεμάτο από βίντεο χορευτικών συγκροτημάτων από όλο το κόσμο, με το κύμα να φτάνει ακόμα και σε συντηρητικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.


Ο Καλντ Τσάμπι, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Town Allstars, κάνει πρόβες στο δεύτερο όροφο ενός κτιρίου στη περιοχή Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου. Ο ίδιος θεωρείται ο καλύτερος στο στροβιλισμό με το κεφάλι και έχει κάνει τόσες φορές αυτή την κίνηση που σε ένα σημείο του κεφαλιού του δεν έχει μαλλιά.

Οι χορευτές τους τελευταίους τρεις μήνες κάνουν καθημερινές πρόβες και συχνά το βράδυ, καθώς προετοιμάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα breakdancing που φέτος θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

«Έχω ακούσει πως οι Κορεάτες προετοιμάζονται για το πρωτάθλημα κάνοντας πρόβα έξι ώρες την ημέρα», λέει ένα μέλος της ομάδας.

«Αν ισχύει τότε εμείς θα πρέπει να κάνουμε πρόβες για επτά ή οκτώ ώρες», είπε ο Τσάμπι, που θέλει να φέρει το τρόπαιο στο Βερολίνο.

Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερες από 100 ομάδες που λαμβάνουν τακτικά μέρος σε διαγωνισμούς χορού. Η ομάδα Allstars Town είναι ανάμεσα σε αυτές. Μετρά 12 μέλη, πολλά από τα οποία έχουν μεγαλώσει στις σκληρότερες γειτονιές της πόλης.

Ο Τσάμπι μεγάλωσε στους δρόμους και παραδέχεται ο ίδιος ότι δεν ήταν το καλύτερο παιδι. Μπλεκόταν σε καβγάδες, σε κλοπές και συναναστρεφόταν περισσότερο με αστυνομικούς παρά με τους καθηγητές του, ενώ μερικοί από τους φίλους του βρίσκονται στη φυλακή. Το πάθος του για το χορό ξεκίνησε στα 13 του, όταν είδε τις φιγούρες μιας ομάδας χορευτών στο δρόμο.

«Ήταν μια μαγική στιγμή. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ένα άτομο θα μπορούσε να κάνει τέτοιες κινήσεις χωρίς να σπάσει τη μέση του. Άρχισα την εξάσκηση και συνειδητοποίησα πως ήταν το ακριβώς αντίθετο από τη συμμορία μου. Στη συμμορία μου γίνονταν όλα γρήγορα και το χρήμα ερχόταν επίσης γρήγορα. Στο breakdancing χρειάζονται πολλά χρόνια για να πετύχεις έστω και μια κίνηση», δήλωσε ο ίδιος στο Spiegel.

Για τον Τσάμπι, το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι το αποκορύφωμα της καριέρας του, ενώ για τους breakdancers , δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

H εκδήλωση αυτή ξεκίνησε από τον 44χρονο Γερμανό Τόμας Χεργκενρόδερ και κατάγεται από τη βόρεια πόλη του Ανόβερο. Ο ίδιος ήθελε να γίνει καθηγητής Αγγλικών, ωστόσο του προέκυψε η ιδέα της “μάχης” στο breakdancing. Πλέον διευθύνει την υπηρεσία εκδηλώσεων που διοργανώνει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάθε χρόνο.

«H βιομηχανία του breakdancing έχει γίνει πιο επαγγελματική. Οι χορευτές προσέχουν τη διατροφή τους και μερικοί διαλογίζονται πριν βγουν στη σκηνή. Έχω δει άντρες να κλαίνε στα παρασκήνια μετά την ήττα τους στη μάχη. Έχει γίνει άθλημα υψηλών επιδόσεων», δηλώνει στο Spiegel ο Χεργκενρόδερ.

Την ημέρα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος το στάδιο γεμίζει ώρες πριν την έναρξη φτάνοντας τα 8.000 άτομα από όλη την Ευρώπη. Η παράσταση ανοίγει με τα μέλη μιας ομάδας από τη Νιγηρία. Όταν βγαίνει στη σκηνή η ομάδα Allstar ο Τσάμπι στροβιλίζεται με το κεφάλι 42 φορές, ενθουσιάζοντας το κοινό και κερδίζοντας την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

Ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής ο 47χρονος Κεν Σουϊφτ από τη Νέα Υόρκη, θεωρείται ως ο πατέρας του Breakdancing. «Aυτό που δείχνουμε με το σώμα μας στη σκηνή είναι κάτι πολύ προσωπικό. Είναι μια υπογραφή που δεν γίνεται με κάποιο στυλό αλλά με τη κίνηση», δηλώνει ο ίδιος.

Πριν τη δεύτερη εμφάνιση των Town Allstars ο Τσάμπι εξομολογείται πως «τα άλματα των breakdancers έχουν γίνει το ίδιο δύσκολα με τις ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Essen, υπάρχουν συνήθως περισσότερα από πέντε κατάγματα για κάθε 10 χορευτές, ως επί το πλείστον στα χέρια και τους αστραγάλους. Ακόμη, πολλοί χορευτές έχουν για χρόνια φουσκάλες ή πληγές που προκαλούνται από τις περιστροφές.

Ο Τσάμπι έχει αρκετές ρήξεις συνδέσμων, πολλά εξαρθρωμένα δάχτυλα και τρεις εγχειρήσεις στο γόνατο. Στη πραγματικότητα το σώμα του είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Σε ηλικία 26 ετών, έχει ήδη περάσει την ακμή του ως χορευτής breakdance. Για αυτόν το παγκόσμιο πρωτάθλημα αποτελεί μια τελευταία πρόκληση.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ