2013-12-09 12:12:17
Φωτογραφία για Πισώπλατο το χτύπημα στον άτυχο αστυνομικό
Αν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο ίσως να του είχε σώσει την ζωή 

Μία ήταν η σφαίρα του πολεμικού καλάσνικοφ, που αφαίρεσε τη ζωή του 43χρονου υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη.

Η πύλη εισόδου του τραύματος αναδεικνύει πως αν ο πατέρας του 12χρονου κοριτσιού, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, θα αυξάνονταν κατά πολύ οι πιθανότητες να κρατηθεί στη ζωή.

Η μοιραία σφαίρα έχει πλήξει τον άτυχο αστυνομικό πισώπλατα όταν προσπαθούσε να καλυφθεί από τα πυρά του δράστη. Πύλη εισόδου, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν η οσφυική χώρα, κάτω αριστερά. Πολύ πιθανόν ο 43χρονος αστυνομικός να έτρεχε σχεδόν σκυφτός για να αποφύγει τα πυρά. Η σφαίρα φαίνεται πως βρήκε αντίσταση σε κάποιο ανθρώπινο οστό, έπληξε πολλά ζωτικά όργανα, βγήκε από τη μασχάλη, πάνω δεξιά, χτυπώντας και τον αγκώνα του αστυνομικού. Το βλήμα έπληξε τον 43χρονο από απόσταση που υπολογίζεται μεταξύ 5-10 μέτρων.

Πολύ πιθανόν ο 43χρονος αστυνομικός να έτρεχε σχεδόν σκυφτός για να αποφύγει τα πυρά


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, δεν μπορούν φυσικά να εκτιμήσουν τι θα γινόταν αν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ωστόσο αναφέρουν ότι η πύλη εισόδου του βλήματος ήταν σε σημείο του σώματος που θα καλυπτόταν από αλεξίσφαιρο γιλέκο, αν ο άτυχος αστυνομικός το φορούσε. Θα μπορούσε όμως να αποτρέψει τη θανατηφόρο κατάληξη;

Κανείς δεν ξέρει, αφού η διατρητικότητα ενός βλήματος που προέρχεται από πολεμικό όπλο με δραστικό βεληνεκές τα 300-400 μέτρα, από τόσο μικρή απόσταση, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι ίδιοι αξιωματικοί, δεν υποστηρίζουν ότι ο Ηλίας Κωστένης θα είχε σωθεί αν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, είναι βέβαιοι όμως ότι η χρήση του θα είχε μειώσει τη δύναμη του βλήματος ακόμη και τον εποστρακισμό του, εξαιτίας της στάσης του σώματος που είχε ο αστυνομικός όταν επλήγη. Ενδείξεις που θα αύξαναν το ενδεχόμενο σωτηρίας του. Σημειώνεται ότι τα αλεξίσφαιρα των τριών αστυνομικών βρέθηκαν στο πορτμπαγκάζ του αστυνομικού τζιπ που είχαν αφήσει 2-3 χιλιόμετρα μακρύτερα από το σημείο της συμπλοκής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Φλώρινας, Γιάννης Μουρατίδης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Έχουμε και ληγμένα αλεξίσφαιρα που δεν μας προστατεύουν, ενώ χρειαζόμαστε τα στρατιωτικού τύπου αλεξίσφαιρα για τα καλάσνικοφ, αφού αυτά που έχουμε προστατεύουν μόνο από σφαίρες 9mm».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας τόνισε τις σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και δήλωσε: «Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να καταλάβει ότι η εγκληματικότητα δεν είναι μόνο στην Αθήνα. Στα σύνορά μας βρίσκονται καθημερινά κακοποιοί. Ο εξοπλισμός μας ανανεώνεται μόνο από δωρεές. Θα χάνουμε κάθε μέρα έναν συνάδελφο».

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι νεκροί δράστες, είναι δύο αδέρφια από την Αλβανία 36 και 40 χρόνων, με τον δεύτερο να έχει απασχολήσει για διακίνηση λαθρομεταναστών και διακεκριμένες κλοπές. Σε μία χαράδρα πίσω από την μοιραία αυτοσχέδια καλύβα, εντοπίστηκε μία βάρκα κρυμμένη μέσα στις καλαμιές, η οποία εικάζεται πως είναι των δραστών, αφού στο εσωτερικό της εντοπίστηκαν δύο γεμάτες γεμιστήρες πολεμικού καλάσνικοφ και ένας φορητός ασύρματος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι στην Ιτιά Φλώρινας.

Στη Φλώρινα μεταβαίνει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του 43χρονου αστυνομικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός μετά την κηδεία θα πάει στο σημείο που έγινε το συμβάν, και θα επιθεωρήσει την περιοχή των Πρεσπών που φρουρείται από τις μονάδες συνοριακής φύλαξης, στις οποίες ανήκε ο άτυχος αστυνομικός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
newsit.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ