2013-12-09 13:30:09
Φωτογραφία για Τα «φέσια» 423 επιχειρήσεων στο ΙΚΑ
Τα ανεξόφλητα χρέη 423 επιχειρήσεων έχουν προκαλέσει «μαύρη τρύπα» ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο ΙΚΑ. Το ποσό αυτό ισούται με την «τρύπα» που θα κλείσει... ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας στο τέλος του 2013. Γνωστές επιχειρήσεις έχουν «φεσώσει» το Ίδρυμα και δεν έχουν ρυθμίσει ακόμη τα χρέη τους και παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει αυτό, δεδομένης και της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά.

Μία από αυτές είναι και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μια κρατική επιχείρηση, που οφείλει στο ΙΚΑ περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Εάν η επιχείρηση κλείσει, όπως τελικά επιθυμεί η τρόικα, τότε εκτός από τις θέσεις εργασίας θα χαθούν και χρέη προς το Ίδρυμα.

Τα χρέη

Μόλις 156 επιχειρήσεις χρωστούν στο ΙΚΑ πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, η κάθε μία. Συνολικά, οι οφειλές τους αγγίζουν τα 726 εκατομμύρια ευρώ. Άλλες 267 επιχειρήσεις με χρέη από 500.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ, έχουν δημιουργήσει οφειλές τουλάχιστον 255 εκατομμύρια ευρώ.


Εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου με τεράστιους τζίρους έφτασε στο σημείο να χρωστά 7 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ, όπως και γνωστή εταιρία λιανικών πωλήσεων με αντίστοιχα χρέη. Πολύ γνωστή εκδοτική εταιρία χρεωστά 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οινοποιητική επιχείρηση έχει χρέη 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια ευρώ οφείλει στο ΙΚΑ ένα γνωστό Κολέγιο της χώρας. Συνολικά, τα χρέη ανέρχονται σε 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων εισπράξιμα δεν είναι περισσότερα από 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ

«Δύσκολη χρονιά για το ΙΚΑ το 2014»

Μιλώντας στο Capital, σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Κωνσταντίνο Παπαθανασίου και το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το ΙΚΑ λόγω και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, όμως μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ο υποδιοικητής του Ιδρύματος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα κλείσει η «τρύπα» στα οικονομικά και με τη βοήθεια του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα κινδυνεύσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

sofokleouisn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ