2013-12-10 02:11:05
Φωτογραφία για Σημαντική πτώση της κυκλοφορίας Ι.Χ. λόγω κρίσης αλλά και του... μετρό
Ολοένα και λιγότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής, αλλά και των περισσότερων αστικών κέντρων, με τους Έλληνες να... περιορίζουν δραματικά τις μετακινήσεις με Ι.Χ., προσπαθώντας να εξοικονομήσουν κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου κατατέθηκαν περίπου 30.300 πινακίδες κυκλοφορίας από τις οποίες περισσότερες από 27.500 αφορούν Ι.Χ.

Την ίδια στιγμή, λόγω της λειτουργίας νέων σταθμών μετρό, η κυκλοφορία Ι.Χ. περιορίστηκε ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, στην λεωφόρο Βουλιαγμένης τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012, μειώθηκε σημαντικά η κίνηση ύστερα από την έναρξη λειτουργίας των σταθμών Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό.

Μάλιστα, προχωρώντας κατά μήκος της γραμμής του Μετρό προς Σύνταγμα η κυκλοφορία υποχώρησε έως και 16%. Όπως αναφέρει το Κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας, η εικόνα που παρατηρείται είναι αντίστοιχη με αυτήν του 24ωρου κυκλοφοριακού φόρτου, φανερώνοντας ότι η μείωση ήταν εξίσου σημαντική κατά τις ώρες στις οποίες η λειτουργία της Λ. Βουλιαγμένης ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα κορεσμού.


Επίσης, για το 24ωρο, παρατηρείται αύξηση της μέσης ταχύτητας κίνησης της τάξης του 7% στην κατεύθυνση προς Αθήνα στο ύψος του παλαιού αεροδρομίου ενώ η αύξηση αυτή κατά τις ώρες αιχμής ξεπερνά το 10%. Στην κατεύθυνση προς Γλυφάδα, η σημαντικότερη αύξηση για το 24ωρο απαντάται στο ύψος της Λ. Αλίμου (>10%), ενώ και στο ύψος της οδού Αγ. Βασιλείου η αύξηση είναι της τάξης του 7%.

Η λειτουργία του σταθμού μετρό Αγία Μαρίνα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να περιορίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο και στις λεωφόρους Αθηνών και Θηβών, οι οποίες έχουν ήδη «ευνοηθεί» από τους νέους σταθμούς σε Περιστέρι και Ανθούπολη.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή από την Λ.Αθηνών έως την Λ.Θηβών συρρικνώθηκε στα 12 και 25 λεπτά, αντίστοιχα (ελάχιστο και μέγιστο χρονικό διάστημα).

Η επόμενη κυκλοφοριακά κορεσμένη περιοχή που αναμένεται να αποσυμφορηθεί λόγω του μετρό είναι ο Πειραιάς, όπου οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η γραμμή 3 θα είναι 6,5 χλμ. και διαθέτει έξι σταθμούς σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.

Η κρίση

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε και η κρίση στην μείωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2009 η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς υποχώρησε έως και 40%. Βασικές αιτίες υπήρξαν η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης, έως και 60%, συγκριτικά με το 2009, αλλά και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω μισθολογικών περικοπών ή απώλειας της θέσης εργασίας.

Από την κρίση επλήγη ιδιαίτερα και ο κλάδος των ταξί, όπου η επιβατική κίνηση έχει συρρικνωθεί από 70% έως 80%, σε σχέση με το 2009.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κόντρα με φόντο την «δραχμή»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κόντρα με φόντο την «δραχμή»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ