2013-12-10 03:45:31
Φωτογραφία για Υγεία: Ευερέθιστο έντερο και σπαστική κολίτιδα
Γράφει ο Ρηγόπουλος Δημήτριος

Παθολόγος-Διαβητολόγος

Το ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς η σπαστική κολίτιδα, είναι μια... πολύ συνηθισμένη κατάσταση, που σαν κύριο σύμπτωμα έχει κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Επίσης μπορεί να συνοδευτεί με αλλαγές στη εντερικές συνήθειες εμφανίζοντας κάποιες φορές διαρροϊκές κενώσεις και κάποιες άλλες δυσκοιλιότητα.

Η αιτία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι γνωστή. Υπάρχει όμως η θεωρία ότι για κάποιο λόγο διακόπτεται η σωστή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται ασύγχρονες συσπάσεις σε τμήματα του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος σαν κράμπα και διάταση του εντέρου, που βρίσκεται πριν τον σπασμό.

Ο καθένας μπορεί να πάθει σπαστική κολίτιδα. Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες. Συνήθως παθαίνουν όσοι έχουν και άλλα μέλη στην οικογένεια που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Πιο συχνά εμφανίζεται μετά τα 25, ενώ πολύ σπάνια θα εμφανιστεί μετά τα 50, για πρώτη φορά.. τις περισσότερες φορές το ευερέθιστο έντερο συνυπάρχει μα αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.


Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ που να βάζει την διάγνωση. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν το πρόβλημα από την περιγραφή των συμπτωμάτων που κάνει ο ασθενής.

Το ευερέθιστο έντερο δεν είναι κάτι απειλητικό, ούτε εξελίσσεται έτσι, δεν είναι καν φλεγμονή. Η δυσκολία βρίσκεται στη καθημερινότητα του πάσχοντα, ο οποίος πραγματικά υποφέρει. Ο πόνος αλλά και οι συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα αποδιοργανώνουν την εργασία και τις δημόσιες σχέσεις, σε σημείο που αυτοί οι ασθενείς να απομονώνονται και να μην συμμετέχουν στη δημόσια ζωή. Αποτέλεσμα είναι το ευερέθιστο έντερο να προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, όπως μπορεί να γίνει και το αντίστροφο.

Το ευερέθιστο έντερο έχει υφέσεις και εξάρσεις. Αυτό που προκαλεί τις εξάρσεις δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Συνήθως ευθύνονται κάποιες τροφές, ορμονικές διαταραχές ή κάποια φάρμακα. Δεν φαίνεται να ευθύνονται όμως συγκεκριμένοι παράγοντες σε όλους. έτσι καλό είναι να τηρείται ένα ημερολόγιο με το τι τρώει κάποιος, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, για να αποφύγει την επόμενη έξαρση.

Μια καλή ιδέα είναι να αποφεύγει κανείς το καφέ, το αλκοόλ και τις λιπαρές τροφές. Οι φυτικές ίνες και το νερό φαίνεται ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Το πιο σημαντικό όμως είναι η προηγούμενη εμπειρία που έχει ο καθένας, με τις διάφορες τροφές.

Τα προβιοτικά, που είναι φιλικά μικρόβια για το έντερο και ανταγωνίζονται τα βλαβερά, δείχνουν να βοηθούν την διάρροια του ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν πολλά προβιοτικά, αλλά τα καλύτερα είναι αυτά που βρίσκονται σε ειδικά γιαούρτια.

Εάν η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες δεν είναι αρκετή για την ύφεση της διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει χάπια αντιδιαρροικά, που φρενάρουν την δραστηριότητα του εντέρου. Υπάρχει όμως κίνδυνος η διάρροια να γίνει δυσκοιλιότητα, γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους. Επίσης αν το ευερέθιστο έντερο εμφανίζεται κυρίως με την εικόνα δυσκοιλιότητας, τότε μπορεί να χορηγηθούν υπακτικά φάρμακα, γάλα μαγνησίου και άλλα που ενεργοποιούν το έντερο.

Αν ο γιατρός αποφασίσει να σας δώσει αντικαταθλιπτικά, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα σας είναι μόνο στο κεφάλι. Τα αντικαταθλιπτικά δρουν χημικά απ ευθείας στο εντερικό τοίχωμα και βοηθούν την λειτουργία του. Επίσης αν το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος, τότε τα αντισπασμωδικά φάρμακα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα.

Αν δεν επιθυμείτε φάρμακα, υπάρχει και το λάδι μέντας, που φαίνεται ότι βελτιώνει την εικόνα του ευερέθιστου εντέρου. Επειδή το ευερέθιστο έντερο εμπλέκεται με την ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης, μπορεί να βοηθήσει και η ψυχοθεραπεία.

Ακόμα και η ύπνωση έχει βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, σε ασθενείς με ευερέθιστο έντερο. Επίσης κάποιες τεχνικές βιοανάδρασης μαθαίνουν τον ασθενή να αναγνωρίζει και να αλλάζει την απάντηση του οργανισμού στο άγχος. Μια άλλη επιλογή είναι οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες βοηθούν στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Τέλος η άσκηση, μάλλον έχει την καλύτερη επίπτωση στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, καθώς βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου, μειώνει το άγχος και αυξάνει την αυτοπεποίθηση των ασθενών.

smarthealth.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ