2013-12-10 07:30:07
Φωτογραφία για Τα... ρούβλια έκαναν φέτος τη διαφορά στον ελληνικό τουρισμό
Του Σταθη Κουσουνη

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνεται την τελευταία τριετία ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, μία τάση που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα διατηρηθεί και για τη σεζόν του 2014. Mία πρώτη εκτίμηση, από τη ρωσική πλευρά, κάνει λόγο για αύξηση άνω του 15% των αφίξεων.

Σχετική δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας και αρμόδιος για τον εξερχόμενο τουρισμό, Γκριγκόρι Σαρισβίλι, σε ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή το 2ο Greek Medical & Health Workshop, που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Μόσχα. Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία από το 2014 θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 1,4 - 1,5 εκατ. αφίξεις, στην τρίτη θέση, ως αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, πίσω από τη Γερμανία και την Αγγλία. Τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό προορισμό; Αύξηση των συνολικών τουριστικών εσόδων με υψηλότερους ρυθμούς, καθώς και αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.


Ανοιχτοχέρηδες επισκέπτες

Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία εννεαμήνου, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα κινείται κοντά στα 680 ευρώ, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Ρώσων τουριστών κινείται σταθερά πάνω από 1.000 ευρώ.

Πάντως, αν διατηρηθεί με αυτούς τους ρυθμούς η αύξηση των Ρώσων μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, η ρωσική αγορά μπορεί να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τη γερμανική και την αγγλική, που προσφέρει ετησίως στον ελληνικό προορισμό γύρω στα 2 εκατ. αφίξεις.

Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας θα σπάσουν το φράγμα του 1 εκατ. και θα κινηθούν προς το 1,2 εκατ. βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ηδη στο εννεάμηνο οι αφίξεις τους ξεπέρασαν το σύνολο του προηγούμενου έτους, που ήταν 874.787. Αλλά ακόμη και πέρυσι, που ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών αυξήθηκαν κατά 18,4%. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, ο αριθμός αφίξεων των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 47,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012, ξεπερνώντας τις 928.000. Την ίδια περίοδο, οι τουριστικές εισπράξεις από τους Ρώσους επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 38,6%, φθάνοντας σε 975 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της δυναμικής της ρωσικής αγοράς είναι το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για πρώτη φορά στην ιστορία του, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, πρώτη εθνικότητα σε επίπεδο αφίξεων δεν είναι η γερμανική, αλλά η ρωσική. Και σημειωτέον ότι επίσης για πρώτη φορά το αεροδρόμιο Ηρακλείου ξεπέρασε σε αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό (2,3 εκατ.) τον αριθμό αφίξεων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» (2,1 εκατ.)

Βοήθησε η ευκολότερη βίζα

«Κλειδί» για την ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία ήταν η πολιτική απόφαση των τελευταίων κυβερνήσεων, έπειτα από έντονες πιέσεις της ελληνικής επιχειρηματικής τουριστικής αγοράς, να βελτιώσουν τη διαδικασία των θεωρήσεων.

Οι προξενικές μας αρχές στη Ρωσία αποτελούν μοντέλο λειτουργίας εξυπηρέτησης των τουριστών που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας.

Ουσιαστικά αποτελούν αγωγό εισόδου εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Κάτι που αν συμβεί και σε άλλα προξενεία ανά τον κόσμο όπου υπάρχει ζήτημα με τη διαδικασία των θεωρήσεων, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του συναλλάγματος στη χώρα μας και βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ