2013-12-10 10:33:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Συνεχίζονται οι επαφές Ντάουνερ για την κοινή διακήρυξη
Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές του Αλεξάντερ Ντάουνερ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την έκδοση... κοινής διακήρυξης που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί αυτή την ώρα συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 11.30 π.μ. είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Χθες, ο αυστραλός διαμεσολαβητής είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ.

Κομβικό σημείο για κατάληξη σε κοινή διακήρυξη αποτελεί η πτυχή της μίας κυριαρχίας του κυπριακού ομόσπονδου κράτους, θέση την οποία υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά με ρητή αναφορά για μία και μόνη κυριαρχία, την οποία, ωστόσο, απορρίπτει ο Έρογλου εμμένοντας σε χωριστές κυριαρχίες και ουσιαστικά σε λύση δύο κρατών.


Εξάλλου, σε χθεσινή ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνομιλίες αν δεν καθορισθούν οι βασικές αρχές της λύσης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη διασφάλιση των επιδιώξεών της, ώστε να υπάρχει η προσδοκία ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα οδηγήσει στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και στη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να πιστεύει ότι μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος χάριν του διαλόγου», ξεκαθάρισε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ