2013-12-10 11:56:33
Φωτογραφία για ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
 Προειδοποιήσεις για την παγίδα του αποπληθωρισμού απηύθυνε σήμερα η ΕΣΕΕ με αφορμή τα στοιχεία που κατέδειξαν πως  ο τιμάριθμος για ένατο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε το Νοέμβριο αρνητικό πρόσημο -2,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της ΕΣΕΕ η  υποχώρηση του γενικού επιπέδου των τιμών, ως άμεση συνέπεια του υφεσιακού κύκλου στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, μπορεί από τη μία πλευρά να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και στη θεωρητική αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, αλλά οι παραπάνω εκφάνσεις αποτελούν τη μία μόνο όψη του νομίσματος.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου  η αποκλιμάκωση των τιμών δεν μεταφράζεται σε πτώση του κόστους απόκτησης όλων των βασικών αγαθών. Αντίθετα, σε πολλά από αυτά τα αγαθά σημειώθηκε το Νοέμβριο άνοδος των τιμών τους (πχ γαλακτοκομικά και αυγά (+1,7%), νωπό μοσχάρι (+2,1%), νωπές πατάτες (4,5%), φάρμακα (+25,3%), ηλεκτρισμός (+18,7%) κ.ά.).


Κατά την ΕΣΕΕ η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δυσχεραίνει την προσπάθεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην αποπληρωμή των χρεών τους απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού διογκώνεται η πραγματική αξία των οφειλόμενων τόκων, καθώς το πραγματικό επιτόκιο, και συνεπώς το κόστος χρήματος, αυξάνεται.

Ακόμη, όταν οι καταναλωτές προσδοκούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στο μέλλον, αναβάλλουν τις σημαντικές αγορές τους, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια οικονομία στην «παγίδα του αποπληθωρισμού».

Τέλος, η ΕΣΕΕ αναφέρει πως ο αποπληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς όλους τους δείκτες που εκφράζονται ως λόγος αυτού (πχ. δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ), παρέχοντας έτσι  πολλές φορές λανθασμένη πληροφόρηση.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ