2013-12-10 14:22:05
Φωτογραφία για Αέριο: Αναξιοποίητος για τη βιομηχανία ο νέος Κώδικας - Κίνδυνος να χαθεί το 2014
Τον κίνδυνο να μην ισχύσουν για τις νέες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου οι ευεργετικές για τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου προβλέψεις του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, επισημαίνει η βιομηχανία.

Όπως τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές της βιομηχανίας, στις 5 Δεκεμβρίου η ΡΑΕ δημοσίευσε το νέο κείμενο του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, ο οποίος επιτρέπει στους μεγάλους καταναλωτές να συνάπτουν ξεχωριστή σύμβαση προμήθειας αερίου με τον προμηθευτή (ΔΕΠΑ ή όποιον άλλο) και ξεχωριστή σύμβαση με τον Διαχειριστή για τη δέσμευση χωρητικότητας στο δίκτυο.

Η διαδικασία αυτή παρέχει στους καταναλωτές ευελιξία και εξοικονόμηση σημαντικών ποσών, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, καθώς εκτός των πολλών άλλων, θα είναι δυνατόν να προμηθευτούνοποιαδήποτε ποσότητα από εναλλακτικό προμηθευτή μέσα στο έτος χωρίς επιβάρυνση (βραχυχρόνιες συμβάσεις εκχώρησης δυναμικότητας).


Ωστόσο το γεγονός ότι ο νέος Κώδικας δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στο ΦΕΚ, σε συνδυασμό ότι προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την υπογραφή των προβλεπόμενων συμβάσεων, δεν φαίνεται ότι θα επιτρέψει μέχρι το τέλος του έτους να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των προβλέψεων του νέου Κώδικα.

Έτσι η βιομηχανία θα αναγκαστεί να υπογράψει για ακόμη ένα χρόνο συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και το κόστος χρήσης δικτύου με συνολική επιβάρυνση υψηλότερη από ότι αν υπέγραφε τις δύο διαφορετικές συμβάσεις (προμήθειας με ΔΕΠΑ, μεταφοράς με ΔΕΣΦΑ).

Ειδικότερα, ο νέος κώδικας προβλέπει ότι ο Διαχειριστής (ΔΕΣΦΑ) εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου Κώδικα (κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη), θα πρέπει να στείλει για έγκριση στη ΡΑΕ σχέδια πρότυπων συμβάσεων μεταφοράς φυσικού αερίου που θα αφορούν:

· Μεταφορά σε αδιάλειπτη βάση

· Μεταφορά σε διακοπτόμενη βάση

· Μεταφορά με τη διαδικασία εικονικής ανάστροφης ροής

· Χρήσης εγκατάστασης υγροποιημένου αερίου.

Μόνο μετά την έγκριση των πρότυπων συμβάσεων, οι χρήστες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής αιτήματος στο Διαχειριστή για δέσμευση χωρητικότητας στο δίκτυο. Μάλιστα ειδικά για το 2013, μεταβατική διάταξη του Κώδικα προβλέπει ότι η δέσμευση δυναμικότητας θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Ωστόσο όπως φαίνεται από τα παραπάνω, χρονικά περιθώρια για εφαρμογή των νέων προβλέψεων δεν υπάρχουν, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας.

Εάν δεν υπογραφεί η ισχύουσα σύμβαση μεταφοράς με τον ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει ο τελευταίος να δεχτεί και να προβλέψει ότι μόλις οριστικοποιηθούν τα πρότυπα των συμβάσεων, να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις που θα προβλέπουν το λεγόμενο «εικονικό σημείο».

Όπως δεν τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Euro2day, τουλάχιστον μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, καμία βιομηχανία δεν είχε υπογράψει νέα σύμβαση με τη ΔΕΠΑ, περιμένοντας κυρίως τους όρους των νέων δημοπρασιών καθώς αναμένεται επικαιροποίηση της διαδικασίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις αλλαγές του Κώδικα. Ας σημειωθεί εδώ ότι πάγιο αίτημα της βιομηχανίας είναι οι ποσότητες των δημοπρασιών να συνυπολογίζονται στις ετήσιες συμβατικές ποσότητες.

Για το λόγιο αυτό ζητούν ετήσιες δημοπρασίες, ώστε να είναι δυνατό να δηλώσουν στη συνέχεια τις συμβατικές ποσότητες. Εξυπακούεται ότι η συμμετοχή μιας επιχείρησης στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, δεν μπορεί να έχει ως επακόλουθο την αύξηση της τιμής προμήθειας.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ