2013-12-10 19:04:24
Φωτογραφία για Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Παρατείνεται η οξεία αντιπαράθεση με τον υπουργό Υγείας

Με ελιγμούς και «κωλοτούμπες» συνεχίζεται η οξεία αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αποφάσισαν παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου. «Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση άνω του 90% μας οδηγεί στο μονόδρομο της τελικής νίκης», δηλώνουν οι γιατροί, οι οποίοι παράλληλα απαντούν θετικά στην πρόταση του υπουργού Υγείας.

Ποια είναι αυτή; Να μην γίνουν απολύσεις και να ενταχθούν όλοι οι γιατροί στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Την πρόταση αυτή έκανε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης στους γιατρούς περίπου τρεις φορές το τριήμερο: μία μιλώντας στο 9ο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και δύο μέσω τηλεοπτικών παραθύρων. Ωστόσο, απάντηση στους γιατρούς οι οποίοι είδαν άμεσα με θετικό μάτι την πρότασή του, υπό την προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις και να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν έδωσε.  


Δήλωση επί του θέματος έκανε πρώτος, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος. «Αν ο υπουργός θεωρεί - όπως είπε στο 9ο Συνέδριο της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας – ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τον καλώ να εντάξει άμεσα, χωρίς να μεσολαβήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας, όλους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ όλων των ειδικοτήτων στο νέο σύστημα με το βαθμολόγιο που έχει θεσμοθετηθεί και δεν έχει εφαρμοστεί, χωρίς άλλες διαδικασίες», είπε.

Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Βλασταράκος επανέλαβε τη δήλωση, παρουσία και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. «Η πρόκληση απαντάται με ¨να騻, είπε. Είπε πάντως, ότι ο υπουργός Υγείας αναδιπλώθηκε επειδή πίστευε ότι οι γιατροί δεν θα δέχονταν την πρότασή του. «Θεωρώ ότι δεν ξεχνά τον αρχικό του στόχο των 2.300 απολύσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε ο κ. Βλασταράκος. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του συζητούν την αναστολή των κινητοποιήσεων μόνο εάν ανακληθούν οι δηλώσεις του υπουργού για απολύσεις και ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Κάτι το οποίο, ως φαίνεται, δεν δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, έκανε ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει άμεσα και ότι διάλογος δε μπορεί να γίνει όταν τίθενται προϋποθέσεις. «Ειδικά όταν αυτές οι προϋποθέσεις έχουν ως στόχο να ακυρώσουν τη μεταρρύθμιση», τονίζει κάνοντας απόλυτα σαφές ότι η όποια μεταρρύθμιση είναι της κυβέρνησης συνδεδεμένη με τις απολύσεις.

Ο κ. Μπέζας ανακοίνωσε ότι το περιβόητο πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, το οποίο ανέμενε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την περασμένη Παρασκευή, θα παρουσιαστεί τελικά την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βλασταράκος παρουσίασε επίσης, την πρόταση του ΠΙΣ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την 24ωρη λειτουργία αστικών Κέντρων Υγείας, ελεύθερη επιλογή γιατρού και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης πρότεινε επίσης να παροχή δωρεάν οδοντιατρικών υπηρεσιών μέσω των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε παιδιά και εφήβους.

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ