2013-12-11 08:30:23
Φωτογραφία για Εξάμηνο πέντε ημερών στο ΕΚΠΑ - Αν... ανοίξει τη Δευτέρα
Την προσεχή Δευτέρα αρχίζουν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ύστερα από τρεις μήνες που το ίδρυμα παραμένει κλειστό λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Αυτό αποφάσισε χθες η Σύγκλητος του ιδρύματος.

Του Απόστολου Λακασά

Βέβαια, για την ομαλή έναρξη των μαθημάτων, κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στάση των φοιτητικών παρατάξεων της Αριστεράς που επιθυμούν να πολιτικοποιήσουν το θέμα της διαθεσιμότητας, προχωρώντας σε καταλήψεις σχολών. Στο πλαίσιο αυτό το κλίμα παραμένει τεταμένο, αφού βγήκαν τα... μαχαίρια ανάμεσα σε υπαλλήλους και φοιτητές, που τάσσονται υπέρ και κατά της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Από την άλλη, σφίγγει ο κλοιός κατά της απεργιακής επιτροπής των υπαλλήλων, καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της ΓΑΔΑ ζήτησε τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους.


Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ στην ομόφωνη απόφασή της ανέφερε ότι «για άλλη μία φορά επιθυμεί να διατυπώσει με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρέπει να τεθεί αμέσως σε πλήρη λειτουργία. Για άλλη μία φορά καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση και ορίζει ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου τη Δευτέρα 16η Δεκεμβρίου». Παράλληλα, κάλεσε «στο ενδιάμεσο διάστημα το υπ. Παιδείας να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του ΕΚΠΑ, μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης με το επίσημο πανεπιστήμιο για την άρση συγκεκριμένων τυπικών και πρακτικών προβλημάτων».

Η απόφαση της Συγκλήτου διαφοροποιείται από τις προηγούμενες αποφάσεις για το ίδιο θέμα στο ότι δεν παρέχει στήριξη στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων (π.χ. δεν εκφράζεται σεβασμός στην απεργία) και ζητεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για εξεύρεση λύσης. «Η Σύγκλητος δεν στηρίζει τους διοικητικούς, αφήνοντας αδύναμο τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη που έως τώρα στήριξε τον αγώνα τους» ανέφερε χθες στην «Κ» μέλος της Συγκλήτου. Βέβαια, και το υπ. Παιδείας οφείλει να δώσει δεσμεύσεις στους υπαλλήλους ότι θα επιστρέψουν στη θέση τους. Μία τέτοια δέσμευση θα ενισχύσει την πρόταση για άρση της απεργίας κατά τη σημερινή, νέα γ.σ. των διοικητικών. Τα πνεύματα, πάντως, στη συνέλευση θα είναι τεταμένα ύστερα από την ενέργεια της ΓΑΔΑ. Μάλιστα, σήμερα στις 9 π.μ. (και πριν από την έναρξη της Γ.Σ.) θα γίνει παρέμβαση από την ΑΔΕΔΥ και την απεργιακή επιτροπή στο υπ. Προστασίας του Πολίτη στην οδό Κατεχάκη «ενάντια στην προσπάθεια δίωξης απεργών του ΕΚΠΑ από την Αστυνομία και τη δικαστική εξουσία. Η παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα του συλλόγου είναι απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη παραβίαση και προσβολή των κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», όπως λένε. Επίσης, πόλεμος, όπως δείχνουν οι οξύτατες ανακοινώσεις της κάθε πλευράς, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δ.Σ. του συλλόγου (η πλειοψηφία του πρόσκειται στην κυβέρνηση) και την απεργιακή επιτροπή (πρόσκειται στην αντιπολίτευση). Χθες, η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. διαχώρισε τη θέση της από την προχθεσινή απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ η απεργιακή επιτροπή τούς κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, ότι είναι συνομιλητές του υπ. Παιδείας και του Δημ. Τάξης. Μάλιστα, τους αφιέρωσε το ποίημα του Γεωργίου Σουρή: «Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;».

Οξύτατη ήταν και η διαμάχη στους φοιτητές και δη ανάμεσα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψη της Νομικής (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ). Και οι δύο υποστήριξαν ότι στη συνέλευση των φοιτητών υπερψηφίστηκε η πρότασή τους (λήξη/συνέχιση της κατάληψης, αντίστοιχα). Ομως, χθες, η Νομική παρέμεινε κλειστή και όλοι περιμένουν να δουν τη στάση των φοιτητών που τάσσονται υπέρ της κατάληψης την προσεχή Δευτέρα, όταν η Σύγκλητος έχει δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Τέλος, οι πρυτάνεις του Δημοκρίτειου Κ. Ρέμελης και του Ιονίου Α. Σαλή-Παπασαλή θα συμμετάσχουν στο πειθαρχικό συμβούλιο που θα εξετάσει την παραπομπή από τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο του Θ. Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ