2013-12-11 11:44:12
Φωτογραφία για Δύο συνταγές για αρωματικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Δεν υπάρχει νομίζω πιο ωραία μυρωδιά από κάτι που ψήνεται στο φούρνο, ειδικά αν αυτό το κάτι είναι γλυκό και γεμάτο μπαχαρικά, όπως τα μπισκοτάκια που έχω να μοιραστώ μαζί σας σήμερα. 

Και επειδή οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν ολοταχώς και τα πορτοφόλια μας αδειάζουν καθημερινά, προτείνω να κρεμάσετε στο δέντρο σας ή να χαρίσετε ως δώρα υπέροχα, νόστιμα και όμορφα χειροποίητα μπισκότα που θα έχετε φτιάξει εσείς οι ίδιοι.

Δύο θα είναι οι συνταγές που θα σας δώσω, και οι δύο πάρα πολύ νόστιμες και εύκολες στην παρασκευή.  Η πρώτη είναι τα κλασικά sugar biscuits, η συνταγή των οποίων μοιάζει πολύ με την βάση τάρτας , και μπορούν να γίνουν σε άπειρες παραλλαγές γεύσης. Συνταγές γι’α αυτά τα μπισκότα υπάρχουν πολλές  αλλά οι περισσότερες έχουν δυσκολία στο άνοιγμα. Αυτή που σας δίνω έχει την ιδιαιτερότητα να έχει λίγο τυρί κρέμα, που κάνει τη ζύμη πιο εύπλαστη και κυρίως λιγότερο κολλώδη. Έτσι μπορείτε κάλλιστα να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μπισκότα με τα παιδιά σας, αν έχετε. Διατηρείται δε στο ψυγείο για μία εβδομάδα και στην κατάψυξη για 3 μήνες. Τα μπισκότα αυτά δεν γίνονται τόσο τραγανά όσο τα γαλλικά sablé ή τα σκοτσέζικα shortbread, αλλά είναι εξίσου βουτυρένια και νόστιμα και αρέσουν πολύ στα παιδιά.


Η δεύτερη συνταγή είναι για το Αγγλικό gingerbread, το οποίο κλασικά το φτιάχνουν σε σχήμα ανθρωπάκι, αλλά μπορείτε να το κάνετε σε ότι σχήμα θέλετε. Με αυτό μπορείτε επίσης να φτιάξετε το κλασικό Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι. Η συνταγή διαφέρει από άλλες στο ότι έχει ζεστά και κρύα υλικά και δίνει ένα μετρίως μαλακό, πολύ μπαχαρένιο μπισκότο, το οποίο ψημένο διατηρείται για πολύ καιρό, χωρίς αλλοίωση της γεύσης του. Και αυτή η ζύμη ενδείκνυται για στολίδια και στα παιδιά αρέσει ιδιαιτέρως!

Παρακάτω θα βρείτε λοιπόν τις δύο αυτές συνταγές, ενώ σε επόμενο ποστ θα ακολουθήσουν ιδέες για το στόλισμα και την παρουσίαση των μπισκότων αυτών. Γρήγορα στην κουζίνα λοιπόν!

Μπισκότα βανίλιας

μια συνταγή  που βρήκα εδώ

ΥΛΙΚΑ για περίπου 30-35 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος

226γρ βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματιου200γρ ζάχαρη κρυσταλλική1 αβγό55 γρ τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφια)400γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιαςτα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπήστε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ανοίξουν σε χρώμα και να αφρατέψουν. Προσθέστε το αβγό και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί, έπειτα προσθέστε το τυρί κρέμα, το εκχύλισμα βανίλιας (ή ότι άλλο θέλετε) και τα σποράκια βανίλιας. Χτυπήστε λίγο ακόμη να ενσωματωθούν και αυτά.Σε ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέστε τα σταδιακά στο μίγμα βουτύρου/ζάχαρης μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη.Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μία ώρα (μέχρι μία εβδομάδα).Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 oC.Χωρίστε τη ζύμη σε μικρότερες μπάλες και ανοίξτε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-5 χιλιοστών. Υπάχρουν πλάστες που έχουν οδηγούς και βοηθάνε στο να έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα (τον δικό μου Joseph τον πήρα από την παρουσίαση) ή μπορείτε να βάλετε και οδηγούς (δειτε π.χ. εδώ). Κόψτε τα μπισκότα σας με τη βοήθεια κουπ-πατ και μεταφέρετέ τα σε λαμαρίνες καλυμμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.Ψήστε τα μπισκότα από 8-12 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Θα πρέπει να μήν πάρουν χρώμα σχεδόν καθόλου, αλλά να έχουν ψηθεί από κάτω. Επίσης εξυπακούεται πως θα ψήσετε το κάθε μέγεθος χωριστά.Αφήστε τα να κρυώσουν καλά πριν τα διακοσμήσετε και διατηρήστε τα σε καλά κλεισμένο κουτί.

Σημείωση: αν η βανίλια σας φαίνεται βαρετή, ή θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι μαζί με 1/2 κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλο (στα σούπερ μάρκετ) ή μαζί με 1/2 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο. Μπορείτε επίσης να τα αρωματίσετε με μαστίχα βάζοντας 1 κ.γ. σκόνη μαστίχας στη ζύμη.

Αγγλικά μπισκότα με τζίντζερ και μπαχαρικά (gingerbread)

μια συνταγή της Peggy Porschen (από εδώ)

ΥΛΙΚΑ για 20 μεσαία ή 10 μεγάλα μπισκότα

125g κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το ζεστό μίγμα:

2.5 κ.σ. νερό ή χυμό πορτοκάλι105γρ μαύρη ζάχαρη (όχι με τη μελάσα, την ακατέργαστη)1.5 κ.σ. μελάσα (γνωστό και ως black treacle, θα το βρείτε στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και στα σούπερ μάρκετ)1.5 κ.σ. golden syrup (ή μέλι)1.5 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη1.5 κ.σ. κανέλα σε σκόνη1/2 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε όλα τα υλικά για το ζεστό μίγμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετέ τα ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Αφαιρέστε το κατσαρολάκια πό τη φωτιά και με μιά ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε στο μίγμα τα κυβάκαι βουτύρου, μέχρι να λιώσουν τελείως και στο τέλος ανακατέψτε και τη σόδα.Ρίξτε το μίγμα στον κάδο του μίξερ και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να το νιώθετε πιο κρύο από τα χείλει σας. Μόλις κρυώσει το μίγμα ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι και αρχίστε να δουλεύετε το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα ώσπου όλο το αλεύρι να ενσωματωθεί και να έχει δημιουργιθεί μια ζύμη.Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο γιε μερικές ώρες ή κατά προτίμηση για ένα βράδυ.Αλευρώστε καλά την επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε ελαφρά τη ζύμη. Ανοίξτε σε φύλλο πάχους 0.5 εκ. Κόψτε τα σχήματα με κουπ-πατ, τοποθετήστε τα σμπικότα σε λαμαρίναι ακλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάλτε τα στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Αυτό βοηθάει στο να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.Προθερμάενετε το φούρνο στους 200C και ψήστε τα μπισκότα γι 8-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Θα πρέπει να είναι σφιχτά στην αφη αλλά όχι σκληρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και διατηρήστε τα σε καλά κλεισμένο κουτί.

http://foodjunkie.eu/
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ