2013-12-13 09:53:49
Φωτογραφία για Εφημερίδα Hürriyet: Κοντά σε κοινό ανακοινωθέν Τουρκοκύπριοι-Ελληνοκύπριοι
Οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, λέει τούρκος διπλωμάτης

Οι προοπτικές για την επίτευξη προόδου στο κυπριακό είναι ευκρινέστερη, καθώς η Άγκυρα λέει πως οι δύο πλευρές του νησιού θα μπορούσαν σύντομα να ανακοινώσουν μια κοινή δήλωση που θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών

«Οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή»ανέφερε ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης στην Hürriyet Daily News εχθές, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. «Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, αλλά ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα» πρόσθεσε.

Η πρόοδος επιβεβαιώθηκε και από ένα δυτικό διπλωμάτη που παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες για την επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος. «Η έγκριση κοινού ανακοινωθέντος θα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί μια πολύ καλή βάση για τις συνομιλίες».

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον  ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εάν τα δύο μέρη δώσουν το πράσινο φως για την κοινή δήλωση.


Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν τους τρεις τελευταίους μήνες και όπως φαίνεται το χάσμα τείνει να γεφυρωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό και βρετανό ομόλογό του Τζον Κέρι και Γουίλιαμ Χιου, αντίστοιχα στις 10 Δεκεμβρίου.

«Το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα έντονο» αναφέρει ο τούρκος διπλωμάτης, ενώ τόσο οι δυτικές δυνάμεις όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα επιστέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών ζητήματος, του κυπριακού.

Οι Τουρκοκύπριοι σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και το ειρηνευτικό σχέδιο να τεθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη του ίδιου χρόνου.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ