2013-12-13 13:18:03
Φωτογραφία για Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και το στρατηγικό βάθος του Αχμέτ Νταβούτογλου
 Οι τουρκικοί σκοποί και η τουρκική στρατηγική αποτελούν το κύριο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και της Κύπρου. Εν μέσω κρίσης και με ραγδαίες στρατηγικές ανακατατάξεις στην περιφέρειά μας, απαιτείται μία ψύχραιμη, ορθολογιστική και τεκμηριωμένη γνώση των σκοπών και της στρατηγικής της Τουρκίας. Εντούτοις, συχνά κυριαρχούν οι στερεοτυπικές υπερβολές, οι ωραιοποιήσεις και η άγνοια για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Παραμένει γεγονός ότι η σταθερότητα στην περιφέρειά  μας και η εκπλήρωση των σκοπών της ελληνικής εθνικής στρατηγικής συναρτώνται ευθέως με τη γνώση ενός, από άποψη διπλωματίας, πολύ σημαντικού κράτους στην περιφέρειά μας.

Οι Eκδόσεις Ποιότητα, εμπλουτίζοντας την ελληνική βιβλιογραφία στα πεδία των εκδοτικών τους δραστηριοτήτων, έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία τα οποία καλύπτουν σφαιρικά και εις βάθος την Τουρκία, τις εσωτερικές της τάσεις και τον τρόπο που οι τουρκικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας βλέπουν τα περιφερειακά ζητήματα και τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.


Ο πρωταγωνιστής της τουρκικής εθνικής στρατηγικής και υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο συγγραφέας δύο βιβλίων, Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας και Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες. Η επίδραση της ισλαμικής και της δυτικής κοσμοθεωρίας στην πολιτική θεωρία. 

Το τρίτο βιβλίο επιμελήθηκαν και έγραψαν έγκριτοι έλληνες διεθνολόγοι. Οι αναλύσεις του συλλογικού έργου, Ηλίας Κουσκουβέλης, Σπυρίδων Λίτσας (επιμ.) Το στρατηγικό βάθος και  η Τουρκία, εξετάζουν σφαιρικά και εις βάθος τις κύριες πτυχές της σύγχρονης τουρκικής στρατηγικής. 

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις αφορούν το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» (Η. Κουσκουβέλης), τις τουρκικές γεωπολιτικές επιδιώξεις (Γ. Μάζης), τις στρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Α. Nachmani), την τουρκική πολιτική απέναντι στον ισλαμικό κόσμο (Ν. Ραπτόπουλος), τη μετάβαση από τον κεμαλισμό στο «μετριοπαθές» ισλάμ (Σ. Καλεντερίδης), την τουρκική στρατηγική της «ήπιας ισχύος» (Σ. Λίτσας) και μία συγκριτική ανάλυση της τουρκικής στρατηγικής υπό το πρίσμα του νέο-Οθωμανισμού και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μετά το 2002 (Π. Ήφαιστος). Τα τρία βιβλία είναι τα εξής:

•             Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σημειώνουμε ότι το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε από τον Ν. Ραπτόπουλο και έτυχε επιμέλειας από τον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή.

Σελίδα στο facebook:

https://www.facebook.com/strathgiko.vathos.davutoglu

•             Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες. Η επίδραση της ισλαμικής και δυτικής κοσμοθεωρίας στην πολιτική θεωρία του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σελίδα στο facebook:

https://www.facebook.com/enallaktikes.davutoglu

•             Το στρατηγικό βάθος και η Τουρκία, συλλογικό έργο, επιμ. Ηλίας Κουσκουβέλης και Σπυρίδων Λίτσας. Γράφουν οι Η. Κουκουβέλης, Γ. Μάζης, Α. Nachmani, N. Ραπτόπουλος, Σ. Καλεντερίδης, Σ. Λίτσας και Π. Ήφαιστος.

Σελίδα στο facebook:

https://www.facebook.com/strathgiko.vathos.syllogiko

Τα βιβλία βρίσκονται σε πανελλαδική κυκλοφορία από τις Eκδόσεις Ποιότητα. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα στο facebook «Τουρκική εθνική στρατηγική και Ελλάδα-Κύπρος» (https://www.facebook.com/tourkikh.strathgikh) και την ιστοσελίδα των εκδόσεων www.piotita.gr. Ακόμη, στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί δεκάδες χιλιάδες σχετικά με το θέμα σχόλια, συνεντεύξεις, άρθρα και κριτικές. 

Επίσημη σελίδα των Εκδόσεων Ποιότητα στο facebook: https://facebook.com/piotita.ekdoseis

Twitter: https://twitter.com/EkdoseisPiotita

E-mail: [email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ