2013-12-14 07:00:09
Φωτογραφία για Οδηγός ημερήσιων εκδρομών στο Σότσι και στα περίχωρά του
Σβετλάνα Σινεποστολόβιτς

 Καταρράκτες, σπήλαια, φυσικές πηγές, παμπάλαια δάση, ακόμη και στη χειμερινή σεζόν το Σότσι, η πρωτεύουσα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, προσφέρεται για εκδρομές. Ιδού, λοιπόν, ένας μίνι οδηγός για όσους βρεθούν στην περιοχή.

Το αγαπημένο του Στάλιν

Το Αχούν είναι το υψηλότερο σημείο στο παραλιακό τμήμα της πόλης. Το βουνό είναι καλυμμένο από όλες τις πλευρές του με πυκνά δάση από ψηλά δέντρα και περιβάλλεται από νερό. Δηλαδή, ποτάμια και τη Μαύρη θάλασσα. Το υψόμετρο του Αχούν είναι 663 μέτρα. Παλιά, οι λάτρεις των όμορφων ορεινών τοπίων ανέβαιναν στην κορυφή με τα πόδια από μονοπάτια, αλλά απογοητεύονταν, καθώς τα ψηλά δέντρα τους εμπόδιζαν να θαυμάσουν το υπέροχο πεδίο. Όλα άλλαξαν όταν, με διαταγή του Ιωσήφ Στάλιν, κατασκευάστηκε στο Αχούν ένας σπειροειδής δρόμος με άσφαλτο μήκους 11 χλμ., τον οποίο ο σοβιετικός ηγέτης αρεσκόταν να περιδιαβαίνει με τα πόδια.


Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στην κορυφή ένα ψηλός πύργος-παρατηρητήριο από τοπική φυσική πέτρα. Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια, αλλά η εκδρομή στο Αχούν παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς στο Σότσι. Ο πύργος του Αχούν είναι ανοικτός στους τουρίστες καθ’ όλο το έτος. Στους πρόποδες του βουνού υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς σπιτικό κρασί, τσάι από ρωσικό σαμοβάρι, μέλι, καθώς και γευστικά κεμπάπ.

Η είσοδος στον πύργο κοστίζει 2 ευρώ, για τα παιδιά μέχρι 10 ετών η είσοδος είναι δωρεάν, πόλη Σότσι, περιοχή Χοστίνσκι, όρος Αχούν.

Ταξίδι στην εποχή των παγετώνων

Πηγή: Alexei Maishev / Ria Novosti

Το Σότσι δεν διαθέτει μόνο σταλινική αρχιτεκτονική, αλλά και κάτι από την περίοδο πριν τους παγετώνες, δηλαδή ένα υποτροπικό δάσος. Στον συνοικισμό Χόστα διασώθηκε ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το δάσος από έλατα και πύξους που σίγουρα θα σας εκπλήξει. Εδώ, ακόμη και το καλοκαίρι, κάτω από τα πυκνά φύλλα των αιωνόβιων δέντρων που είναι καλυμμένα με βρύα, επικρατεί ένα ιδιαίτερο πρασινωπό ημίφως, όπου η μόνη βλάστηση που επιβιώνει είναι οι φτέρες. Στο δάσος αυτό υπάρχουν έλατα ύψους 30 μέτρων και ηλικίας άνω των 1000 ετών, οξιές 400 ετών και το ίδιο παλαιές ιτιές. Στο «Πάρκο της Μεσοζωικής περιόδου» έχουν δημιουργηθεί δυο διαδρομές για πεζούς. Η πρώτη είναι 1800 μέτρων από τσιμέντο, με παγκάκια και ταμπέλες. Το δεύτερο μονοπάτι φτάνει ως τα 5 χιλμ., κυρίως από το βραχώδες τμήμα.

Η τιμή των εισιτηρίων στον μικρό δακτύλιο είναι για τους ενήλικες 4 ευρώ και για τα παιδιά 1 ευρώ. Στον μεγάλο δακτύλιο για τους ενήλικες 7 ευρώ και για τα παιδιά 2 ευρώ, πόλη Σότσι, συνοικισμός Χόστα, οδός Σαμσίμοβα.

Στην «πύλη του διαβόλου»

Πηγή: Lori / Legion Media

Ένα ακόμη μέρος, ιδανικό για απόδραση από το θόρυβο της πόλης, είναι το διάσημο φαράγγι Ναβαλίσενσκογιε. Ανάμεσα στους γραφικούς βράχους το ορεινό ποτάμι Χόστα ύστερα από το βίαιο πέρασμά του αποκάλυψε το όμορφο φαράγγι μήκους ενάμιση χιλιομέτρου. Υπάρχει εδώ και μια μικρή λίμνη, την οποία επισκέπτονται οι τουρίστες το καλοκαίρι για το δροσερό της νερό, και το χειμώνα για την απίστευτη κρυστάλλινη γαλάζια απόχρωσή της. Την ιδεώδη εικόνα απόλυτης ηρεμίας συμπληρώνουν τα αιωνόβια έλατα, πυξάρια και άλλα φυτά, πάνω σε ένα μεγάλο μαλακό χαλί από βρύα.

Τα 10 καλύτερα αναμνηστικά από το Σότσι

Στο μέρος αυτό έχει ανοίξει καφέ-εστιατόριο που προσφέρει ντολμάδες, αρνίσια παϊδάκια, σουβλάκια από κρέας και ψάρι, καθώς και τοπικό κρασί. Υπάρχει και ρωσικό μπάνιο (σάουνα) με αρώματα από ευκάλυπτο. Το βράδυ μπορεί να καταλύσει κανείς σε ξενοδοχείο με φτηνές τιμές.

Στο φαράγγι, υπάρχει ένα μέρος εξαιρετικής ομορφιάς με την ονομασία «Πύλη του διαβόλου». Την ονομασία του πήρε από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ποταμού στη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων. Όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ έντονα, το νερό ανεβαίνει στα τρία μέτρα και μεταξύ των βράχων, μέσα από μια στενή σχισμή κυλά το νερό. Μέσα σε αυτή, όπως λένε οι Ρώσοι, «ο ίδιος ο διάβολος δεν θα μπορούσε να χώσει τη μύτη του». Τον υπόλοιπο καιρό, το φαράγγι είναι ειρηνικό και γραφικό. Υπάρχουν επίσης λίμνη, μπάνιο, εστιατόριο με πίστα χορού και ζωντανή μουσική, ξενοδοχείο. Επίσης, εδώ μπορεί κανείς να φέρει τα δικά του υλικά και με ένα μικρό τίμημα στον μάγειρα, να του ζητήσει να τα μαγειρέψει. Η «Πύλη του διαβόλου» είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μέρη για αυτούς που παίζουν paintball.

Φαράγγι Ναβαλίσενσκογιε: πόλη Σότσι, συνοικισμός Χόστα, είσοδος 2 ευρώ

Φαράγγι «Πύλη του διαβόλου»: πόλη Σότσι, 5 χλμ. από τον συνοικισμό Χόστα, η τιμή του εισιτηρίου είναι για τους ενήλικες 10 ευρώ, για τα παιδιά 6 ευρώ

Στον θρύλο του Προμηθέα

Πηγή: Lori / Legion Media

Ένας άλλος τόπος-κόσμημα του Σότσι, είναι οι «Βράχοι του Αετού». Τα δέντρα και οι θάμνοι φυτρώνουν μέσα από τους λευκούς βράχους, ενώ σε ύψος 380 μ., η θέα προς τη Μαύρη θάλασσα και το όρος Αχούν είναι υπέροχη. Οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι εδώ άλλοτε έκαναν τις φωλιές τους αετοί. Το μέρος σχετίζεται επίσης και με τον ενδιαφέροντα αρχαιοελληνικό θρύλο του ηρωικού Προμηθέα. Θεωρείται ότι ακριβώς στο σημείο αυτό, κοντά στο σύγχρονο Σότσι, έδεσαν τον τιτάνα στο βράχο τιμωρώντας τον για το γεγονός ότι έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους. Και ως γνωστόν, κάθε μέρα πέταγε στον Προμηθέα ένας αετός ο οποίος του έτρωγε το συκώτι και του έσκιζε το στήθος με τα νύχια του. Το άγαλμα του αλυσοδεμένου Προμηθέα βρίσκεται στη βραχώδη κορυφή.

Όταν τσιμπήσετε κάτι και πάρετε κάποια ποσότητα νερού για το δρόμο, μπορείτε να κατεβείτε από τα Βράχια του Αετού στους τρεις -τον έναν μετά τον άλλο- μεγάλους καταρράκτες του ποταμού Αγκούρα. Ακόμη και το χειμώνα, αποτελούν ένα εξαιρετικό θέαμα. Ο κάτω καταρράκτης εκβάλλει σε δύο σημεία, 18 και 12 μέτρων. Το ύψος του μεσαίου είναι 23 μ. και του μεσαίου 21. Στο ίδιο μέρος έχει σχηματιστεί και η Κολυμβήθρα του διαβόλου, μια μικρή λίμνη που τα νερά της χύνονται από ύψος 3 μ.

Σότσι, περιοχή Χοστίνσκι και Στάραγια Ματσέστα, η τιμή του εισιτηρίου είναι 2 ευρώ και για τα παιδιά ως 10 ετών δωρεάν.

Σπηλιές πρωτόγονων

Πηγή: Lori / Legion Media

Κοντά στην πόλη βρίσκεται μια από τις πιο εκτεταμένες στη Ρωσία περιοχές με σπήλαια, τα Βοροντσόβσκιε. Η συνολική του έκταση είναι πάνω από 11 χλμ. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν στους επιστήμονες ότι πριν από 15-20 χιλ. χρόνια στα σπήλαια ζούσαν πρωτόγονοι. Ενώ πολύ πριν από τότε, απλωνόταν εδώ ο Ωκεανός της Τηθύος. Στη σημερινή τους μορφή τα σπήλαια Βοροντσόβσκιε αποτελούνται από τρία κύρια μέρη που συνδέονται με στενά περάσματα. Την ιδιαίτερη προσοχή των εκδρομέων προσελκύει η σπηλιά «Προμηθέας» που εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις της, καθώς έχει μήκος 120 μ. και ύψος 20 μ. Στους τοίχους και στην οροφή υπάρχουν όγκοι από πωρόλιθο, ενώ υπάρχουν και παγωμένα ρυάκια, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ασυνήθιστη σε ομορφιά και σχήμα έπλασε η φύση την «αίθουσα του Θεάτρου» ή των «Πολυελαίων». Διαθέτει πέτρινη σκηνή, καθώς και το σχηματισμένο από τα πετρώματα του σπηλαίου «εκκλησιαστικό όργανο», το οποίο μάλιστα βγάζει περίεργους ήχους αν κάποιος το κτυπήσει. Στο κέντρο της «αίθουσας» κρέμεται ο «πολυέλαιος», αποτέλεσμα και αυτός της σύνθετης διαμόρφωσης των βράχων του σπηλαίου.

Το γεωλογικό μνημείο βρίσκεται 20 χλμ. από τον συνοικισμό Χόστα, η τιμή του εισιτηρίου είναι 2 ευρώ, για τα παιδιά έως 10 ετών δωρεάν.

Η «γωνιά της αρκούδας» και τα «δάκρυα της κοπέλας»

Πηγή: Lori / Legion Media

Σε αξέχαστη περιπέτεια μπορεί να εξελιχθεί ένα συνηθισμένο ταξίδι με το αυτοκίνητο από το Άντλερ ως την Κράσναγια Παλιάνα. Λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο βρίσκεται το γνωστό σε όλους ιχθυοτροφείο, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει φρεσκότατο ψάρι. Την τοπική, απίστευτα νόστιμη πέστροφα με διάφορα μπαχαρικά και σάλτσες, μαγειρεύουν στο γειτονικό με το ιχθυοτροφείο ρεστοράν «Κάνιον». Πιο πέρα, ο δρόμος περνά κατά μήκος της κοιλάδας όπου βρίσκεται ο ποταμός Μζίμτα, το μεγαλύτερο ορεινό ποτάμι της περιοχής.

Στον υπαίθριο χώρο με την πανοραμική θέα μπορεί κανείς να απολαύσει το φανταστικό τοπίο στην κοιλάδα Ατσχού. Λένε πως το σημείο αυτό αποτέλεσε την έμπνευση αυτών που σχεδίασαν το κεντρικό Ολυμπιακό στάδιο.

Πηγή: Lori / Legion Media

Πέντε χιλιόμετρα από τον συνοικισμό Κεπς βρίσκεται το μέρος «Γωνιά της αρκούδας», το οποίο φημίζεται για το μεταλλικό του νερό. Στο δρόμο οι εκδρομείς μπορούν να γευτούν μέλι από τις κυψέλες των βουνών και να ζεσταθούν πίνοντας αλκοολούχα ποτά της περιοχής. Στον ίδιο δρόμο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περάσουν κάποιο χρόνο στα πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια με το χρώμα και τις γεύσεις του Καυκάσου.

Τα καλύτερα 10 πιάτα για να δοκιμάσετε στο Σότσι

Ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής είναι ο καταρράκτης τα «Δάκρυα της κοπέλας», ο οποίος εκχύνεται από έναν απότομο βράχο 13 μέτρων.

Ιχθυοτροφείο: πόλη Σότσι, περιοχή Άντλερ, χωριό Καζάτσι Μπροντ, οδός Φορέλεβαγια, 45-α, το εισιτήριο για τους ενήλικους είναι 4 ευρώ, για παιδιά από 7 έως 14 ετών 1,5 ευρώ, για τα παιδιά έως 7 ετών δωρεάν. Το ένα κιλό ψάρια κοστίζει 8 ευρώ.

Το μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα είναι δωρεάν.

«Γωνιά της αρκούδας»: πόλη Σότσι, συνοικισμός Τσιβένσε, οδός Ναρζάναγια 5, το κόστος του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, για τα παιδιά έως 10 ετών δωρεάν.

Ο καταρράκτης «Δάκρυα της κοπέλας», το χειμώνα είναι δωρεάν.

Never Sleep Agency, για τη RBTH
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η στρατηγική για το ευρώ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η στρατηγική για το ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ