2013-12-14 19:30:24
Φωτογραφία για Το ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην Αθήνα  από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό
Το 1ο Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια είναι γεγονός.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ανοίγει στην καρδιά της Αθήνας, στη Στοά του Βιβλίου, το Πρώτο Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια (Κε.Π.Ο.Α.) για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και όλων των χρηστών του δρόμου, μετά από την ευγενική παραχώρηση χώρου από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια σχολεία, σε αναγνώριση του έργου του Ινστιτούτου και προβολή του σκοπού του.

Σκοπός του Κέντρου Πληροφόρησης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας είναι να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας με τους πολίτες και διάχυσης πληροφορίας προς το κοινό και τους δημοσιογράφους, υποστήριξης συνεργασιών που ήδη υπάρχουν και δημιουργία νέων.

Μέσα από το Κέντρο Πληροφόρησης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το ζήτημα των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας μέσα από στατιστικά στοιχεία, videos και ειδικά εγχειρίδια που έχει δημιουργήσει το Ι.Ο.ΑΣ., να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο για όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλες τις ομάδες χρηστών των δρόμων, να ενημερωθούν για εθελοντικές δράσεις και πως μπορούν να στηρίξουν από πλευράς τους το έργο του Ινστιτούτου.


Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Γραμματέα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Καθηγητή κ. Ι. Παρασκευόπουλο, το Μέλος Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Διευθυντή της Στοάς του Βιβλίου δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Δ. Κακαβελάκη και τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ενώ η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και όλους του συνεργάτες και εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Πρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τόνισε μεταξύ των άλλων: «σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τη χώρα μας είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας τα μηνύματα της οδικής ασφάλειας, να έχουμε κοντά μας την Πολιτεία την οποία προσπαθούμε πάντα να στηρίζουμε όταν μας ζητηθεί, να είμαστε μια δύναμη με τους υποστηρικτές μας, με τους ανθρώπους που από τις θέσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται ενισχύουν το έργο μας με κάθε τρόπο. Σε καμία περίοδο δεν ήταν αποδεκτό το να χάνονται άνθρωποι τόσο άδικα στο δρόμο, πολύ περισσότερο σήμερα, σε αυτή την προσπάθεια επανεκκίνησης της χώρας μας.»

Ο κ. Δ. Κακαβελάκης συνεχάρη την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου και τόνισε ότι «η Στοά του Βιβλίου θα είναι κοντά στους συνεργάτες και σε εσάς, έχοντας την ανάγκη να περιορίσουμε τα τροχαία. Είναι αδικία να χάνονται νέοι και παιδιά στους δρόμους της τρέλας με την άτακτη οδήγηση.»

Ο κ. Ι. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «σίγουρα το αυτοκίνητο και οι δρόμοι είναι τα σημαντικά αίτια για την πρόκληση των τροχαίων, αλλά τα στατιστικά λένε ότι ο ανθρώπινος παράγων είναι το κυριότερο αίτιο στα ατυχήματα. Τρία στοιχεία συμβάλλουν στην πρόληψη των τροχαίων: να γνωρίζουμε το περιεχόμενο – να γνωρίζουμε τον Κ.Ο.Κ., να έχουμε τη βούληση να τον εφαρμόσουμε και να τον εφαρμόσουμε στην πράξη. Εμείς στα Αρσάκεια σχολεία, χαιρόμαστε γιατί εκτός από αυτό το Κέντρο Πληροφόρησης, σχεδιάζουμε μαζί με το Ινστιτούτο να κάνουμε στα σχολεία μας ποδηλατοδρόμιο, καθώς και να υλοποιήσουμε συνολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Μεταφέρω, από τα Αρσάκεια, τον Πρόεδρο, τους 7000 μαθητές και τους 1200 δασκάλους και καθηγητές μας τις καλύτερες ευχές. Η δουλειά που κάνετε είναι πολύ σημαντική.»

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Δ/νσης Τροχαίας ΑΕΑ Ταξίαρχος κ. H. Παπασπυρόπουλος που δήλωσε: «χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας αυτή, για το Κέντρο Πληροφόρησης που βοηθά και συντείνει στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας. Η Διεύθυνση Τροχαίας θα συνεργαστεί ολιστικά με το Ι.Ο.ΑΣ. για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ηλεκτρονικό χάρτη απεικόνισης και συγκέντρωσης στοιχείων των τροχαίων δυστυχημάτων σε όλο το Οδικό Δίκτυο της Ελλάδας. Αυτό θα γίνει με τη χορήγηση των απαραίτητων στατιστικών στοιχείων από την Τροχαία, προς το Ινστιτούτο.»

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής κ. A. Σπονδυλίδης έδωσε τα συγχαρητήριά του για ακόμα μία φορά και με την ευκαιρία μετέφερε και τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού και του Συμβουλίου, δηλώνοντας επίσης:«Μετά από την πρόσφατη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο, η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με το Ι.Ο.ΑΣ. για τη δημιουργία Κέντρου Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή των πολιτών, παιδιών και εφήβων, στους χώρους των παλιών ΚΤΕΟ του Βόρειου Τομέα Αθηνών, κοντά στο σημείο όπου γίνονται οι εξετάσεις των μαθητών. Η συνεργασία αυτή θα φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως στα παιδιά των μικρών ηλικιών. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και αυτό είναι που κάνει το Ινστιτούτο.»

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Α. Χριστοδούλου εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του Ινστιτούτου και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία τόνισε ότι «όπως είπε και ο κ. Καθηγητής, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία ξεκινάει από τη βούληση. Εμείς, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουμε βούληση και προσπαθούμε να πείσουμε όλους, πολιτεία, εργαζόμενους και εργοδότες, ότι είναι απαραίτητη η προώθηση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας με σκοπό τη διαμόρφωση νοοτροπίας – κουλτούρας πρόληψης. Μαζί με το Ινστιτούτο θα προσπαθήσουμε από κοινού να επιτύχουμε το σκοπό αυτό».

Πιστοποιήσεις Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κατά ISO

Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την υποστήριξη της AQS – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, προχώρησε στην εγκατάσταση τεσσάρων Συστημάτων Οργάνωσης, που πιστοποιήθηκαν από την TÜV Austria Hellas. Πιο συγκεκριμένα, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» πιστοποιήθηκε κατά:

- ISO 39001 για την Οδική Ασφάλεια

- ISO 29990 για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που παρέχει

- ISO 9001 για τη Διαχείριση της Ποιότητας

- ISO 14001 για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Το πρότυπο 39001, εμπνευστής του οποίου ήταν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Β. Δανέλλη–Μυλωνά (η οποία για το λόγο αυτό έχει τιμηθεί από τη Σουηδική Κυβέρνηση), βοηθάει τους Οργανισμούς να μειώσουν τους κινδύνους για θανατηφόρα δυστυχήματα, μέσω:

- Δομημένης Αξιολόγησης – Ανάλυσης των παραγόντων κινδύνου που επηρεάζουν την Οδική Ασφάλεια

- Καθιέρωσης Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας

- Εφαρμογής στην πράξη Πολιτικών – Διαδικασιών για τη βελτίωση της ασφάλειας των μετακινούμενων στο δρόμο

- Συστηματικής παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των ενεργειών αυτών και την υλοποίησης δράσεων βελτίωσης

Το Ινστιτούτο, συνεχίζοντας με συνέπεια το έργο του για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, υιοθετώντας το νέο πρότυπο για την οδική ασφάλεια (ISO 39001), θέλοντας να παρακινήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρείες να κατανοήσουν τη σημασία της Συστηματικής Διαχείρισης των ζητημάτων Οδικής Ασφάλειας και της προστασίας της ζωής στο δρόμο.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Διευθυντή TÜV Austria Ελλάς κ. Ι. Καλλιά, ο οποίος δήλωσε: «συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο για το ενοποιημένο σύστημα Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Οδικής Ασφάλειας και Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Σήμερα απονέμουμε τα πιστοποιητικά βάζοντας ένα μικρό πετραδάκι στην προσπάθεια που κάνει το Ι.Ο.ΑΣ.. Θα είμαστε δίπλα σας για να υποστηρίξουμε όποιες δράσεις σας και να βοηθήσουμε από πλευράς μας. Ο συνδυασμός των πιστοποιητικών που απονέμουμε σήμερα στο Ι.Ο.ΑΣ. είναι πρωτοποριακός για την Ευρώπη καθώς δεν υπάρχει άλλο Ινστιτούτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή με αυτές τις πιστοποιήσεις ταυτόχρονα.»

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της AQS Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κ. Ν. Μιχαλολιάκος ανέφερε: «Μεγάλη τιμή η συνεργασία μας με το Ινστιτούτο και μάλιστα όχι μόνο για τα τέσσερα συστήματα. Αυτό που με εντυπωσίασε και που η κα Μυλωνά από σεμνότητα δεν ανέφερε, είναι ότι το πρότυπο 39001, ξεκίνησε από προτάσεις της Προέδρου του Ινστιτούτου και από δικές της σκέψεις και παρατηρήσεις, οι οποίες οδήγησαν τον Οργανισμό ISO στη θέσπιση αυτού του προτύπου. Η κα Δανέλλη-Μυλωνά ζήτησε από εμάς να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση ώστε όλες οι δράσεις και όλες οι προσπάθειες των συνεργατών της να μπουν κάτω από ένα όραμα: Ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο «για έναν κόσμο χωρίς τροχαία». Και πάλι, είμαι υπερήφανος για τη συνεργασία και σας ευχαριστώ.»

Στα εγκαίνια, η Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Μελών της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» που υποστηρίζουν το έργο του Ινστιτούτου, αναλαμβάνοντας δράσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΧΑ Ασφαλιστική, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., COSMOTE, DIAGEO Hellas, GENESIS Pharma, Goodyear Dunlop Ελλάς) και μίλησαν για το ρόλο τους σε αυτό το μείζον θέμα.

Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Ι.Φρέρης δήλωσε: «Σήμερα εκπροσωπώ μια επιχείρηση, τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., το Ινστιτούτο που συνειδητά της πρότεινε μία θέση στο Δ.Σ. του και μια Συμμαχία επιχειρήσεων που επίσης συνειδητά και υποστηρίζουν έμπρακτα το Ι.Ο.ΑΣ. και αποδεικνύουν καθημερινά ότι καθεμιά τους φέρει επάξια την ιδιότητα του εταιρικού πολίτη: Είναι δηλαδή εταιρείες που σκέπτονται και δρουν σαν ένας υπεύθυνος, συνειδητός, ενεργός πολίτης που παράγει έργο και μάλιστα όχι μόνο στα εύκολα. Δεν πρέπει να καθυστερούμε στη δράση μας. Πρέπει να ενωνόμαστε, να δημιουργούμε συμμαχίες και να φράξουμε από κοινού το δρόμο του αίματος στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo Hellas κα Α. Αγγελή τόνισε: «είναι μεγάλη χαρά και ηθική ανταμοιβή για όλους εμάς, οι οποίοι πιστέψαμε στο Ινστιτούτο, να το βλέπουμε να αναπτύσσεται σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Το Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια τοποθετημένο στη καρδιά της Αθήνας θα αποτελέσει ένα πυρήνα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Ειδικότερα η Diageo Hellas θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για να ενημερώνει τους Έλληνες οδηγούς ότι ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Εύχομαι κάθε επιτυχία και δύναμη στην Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. και σαν επιχείρηση νιώθουμε περήφανοι που στηρίζουμε αυτό το έργο.»

Η Επικεφαλής Επικοινωνίας της ΑΧΑ Ασφαλιστικής κα Λ. Πλαϊτη διευκρίνισε ότι «στην ΑΧΑ τοποθετούμε την πρόληψη και εκπαίδευση για τη μείωση ασφαλιστικών κινδύνων στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το ρόλο μας ως ασφαλιστές. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στη Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων αφορά τις ηλικίες 15-29 ετών, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα ασφαλούς οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής www.kantostosta.gr, με στόχο να εκπαιδεύσουμε με διαδραστικό τρόπο 15.000 μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου έως το 2014.»

Επιπλέον, ο Brand Manager της Goodyear Dunlop Ελλάς κ. Στ. Ταβουλάρης δήλωσε «Χαιρετίζω όλους τους παρευρισκομένους και λέω μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια για το νέο Κέντρο Πληροφόρησης. Η Goodyear Dunlop Ελλάς έχει στο DNA της την οδική ασφάλεια. Η προσπάθειά σας είναι πολύ σημαντική και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας. Τα ελαστικά αποτελούν νευραλγικό σημείο ασφαλείας για όλους τους χρήστες των δρόμων. Η Goodyear, μέσα από τη συμμετοχή της στη Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο στηρίζει το έργο του Ινστιτούτου, ενώ μέσα από δράσεις που υλοποιεί με το Ι.Ο.ΑΣ. όπως το Pit-Stop για την οδική ασφάλεια και οι Νύχτες χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα, γίνεται αρωγός στην επιτυχία του έργου του Ινστιτούτου.»

Από την πλευρά της Αττικής Οδού η Υπεύθυνη Επικοινωνίας κα Α. Πετρίδου δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. να δημιουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια, και έχουμε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει καρπούς στην κατεύθυνση της δημιουργίας υπεύθυνης οδικής συνείδησης. Αυτή είναι άλλωστε και η αποστολή του Ι.Ο.ΑΣ. και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, αλλά και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, στην οποία ανήκουμε. Η Αττική Οδός συμμετέχει στη Συμμαχία στηρίζοντας το μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το οποίο συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα στους κανόνες της οδικής ασφάλειας πάνω από 28.000 παιδιά στην Αττική.»
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ