2013-12-15 06:30:09
Φωτογραφία για Έκτακτο παράρτημα: Νιώθετε μελαγχολία; Ζυμώστε ψωμί!
Κείμενο ΜΑΝΙΝΑ ΝΤΑΝΟΥ

Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως φαίνεται πως η παρασκευή ψωμιού αποδεικνύεται πως διαθέτει αντικαταθλιπτική δράση. 

Και το λένε οι πλέον ειδικοί! Ο νικητής του μεγάλου διαγωνισμού Great British Bake Off, όπου οι διαγωνιζόμενοι αναμετρώνται στην παρασκευή ψωμιού, έπασχε από βαριά κατάθλιψη, όπως δήλωσε ο ίδιος. «Η ενασχόλησή μου με το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού αποδείχθηκε κάτι σαν Πρόζακ», είπε μετά τη νίκη του και κάλεσε και άλλους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες να βρουν καταφύγιο στην αρτοπαρασκευή. «Ας πιάσουν να ζυμώσουν ένα καρβέλι ψωμί, θα δουν πόσα πράγματα μπορεί να τους προσφέρει αυτή η δραστηριότητα».

Υπάρχει μάλιστα σχετική εκστρατεία στη Βρετανία με το ευφυές όνομα Baking a Smile, ο υπεύθυνος της οποίας δήλωσε ότι πολύς κόσμος επικοινωνεί μαζί τους αναζητώντας βοήθεια. Αρτοποιία στήνονται σε όλη τη Βρετανία προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια σειρά τέτοιες προκλήσεις
. Το Better Health Bakery στο Χάγκερστον του ανατολικού Λονδίνου παρέχει εργασία σε ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές νόσους, το Bread Maker στο Άμπερντιν είναι μια κοινοτική επιχείρηση που προσφέρει προϋπηρεσία σε 24 ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ το Dough Devils, είναι ένα συνεταιριστικό αρτοποιείο στο Μάντσεστερ που το λειτουργούν πρώην κατάδικοι. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπο κάποια στιγμή με κάποιο ψυχικό νόσημα ελαφρύ ή βαρύ, ανέφερε μια πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία, κι έτσι φαίνεται ότι αυτές οι πρωτοβουλίες που βάζουν το ζύμωμα στο παιχίδι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους.

Kαθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ