2013-12-15 11:25:55
Φωτογραφία για ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή με το νέο σύστημα ή αν θα οδηγήσει περισσότερους αυτοαπασχολούμενος στα να κρύβουν τα εισοδήματά τους από την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων με κλιμακωτούς συντελεστές 26% και 33%. Συγκεκριμένα:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές που διαμορφώνονται ως εξής:

- 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.


- 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται σημαντικά. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 30.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 5.320 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 7.800 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία για τα εισοδήματα του 2013 φόρο ύψους 2.600, ενώ με την υφιστάμενη κλίμακα ο φόρος ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών μειώνεται κατά 50% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου:

«Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

- Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές».

kathimerini.gr

 ''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ