2013-12-15 13:29:26
Φωτογραφία για ΝΤΡΑΓΚΙ ΚΑΙ ΒΑΪΝΤΜΑΝ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, καθώς φέρνουν αποτέλεσμα, είναι η κοινή διαπίστωση των Μάριο Ντράγκι και Γιένς Βάιντμαν. Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις που έδωσαν ο μεν Ντράγκι στην γαλλική εφημερίδα ''Le Journal du Dimanche'' ο δε Βάιντμαν στην ''Καθημερινή της Κυριακής'', και οι δυο τονίζουν πως πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η ανεργία αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και άσκησε πιέσεις στους ηγέτες των χωρών, όπως η Ελλάδα, να συνεχίσουν τις δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη.

Όσον αφορά στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ, ο Ντράγκι είπε πως η αβεβαιότητα μειώνεται, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων και να δώσει το έναυσμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να δανείζουν πιο ελεύθερα, εν μέρει χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. «Η αβεβαιότητα υποχωρεί, κάτι που πιθανώς θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.


Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο Ντάργκι απάντησε: «Είμαστε πάντα έτοιμοι και σε θέση να δράσουμε μακροπρόθεσμα... Σήμερα, παραμένουμε αποφασισμένοι για τη διατήρηση των τιμών καθώς και για την προστασία και την ακεραιότητα του ευρώ».

Προτεραιότητα για τους ηγέτες της Ευρωζώνης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει η τραπεζική ένωση στην Ε.Ε, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Πρέπει αρχικά να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και στις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος που έχουμε ήδη ξεκινήσει», τόνισε ο Ντράγκι.

Βάιντμαν: "Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια πολιτική"

Από την πλευρά του, το Βάιντμαν, μέλος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «ευθύνη του κάθε κράτους - μέλους» είναι η διασφάλιση των προοπτικών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του bail-in, υπερασπίστηκε τα πλεονάσματα της Γερμανίας και τόνισε τη ζωτική σημασία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας για να επανέλθει η Ελλάδα στην υγιή ανάπτυξη.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη:

-Γιατί ψηφίσατε κατά της πρόσφατης απόφασης για τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ; Δεν είναι πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός; Βλέπετε πραγματικά έναν μεσοπρόθεσμο κίνδυνο ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθωρισμού;

Χωρίς να θέλω να σχολιάσω τη δική μου ψήφο ή αυτή των συναδέλφων μου, μπορώ να πω ότι όταν μιλήσαμε για τα βασικά επιτόκια τον Νοέμβριο η συζήτηση αφορούσε περισσότερο το πότε έπρεπε να δράσουμε παρά το αν μία επεκτατική πολιτική ήταν κατάλληλη. Η μειοψηφία ήθελε να δει πρώτα τι αντίκτυπο θα είχε η ισχυρή και απροσδόκητα απότομη μείωση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο στις προγνώσεις για τον πληθωρισμό κατά την επόμενη διετία. Παρότι προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει χαμηλός για παρατεταμένο διάστημα, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι επίσης πολύ χαμηλός. Οι πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερά σε ένα επίπεδο που συνάδει με τον ορισμό που έχουμε δώσει στη σταθερότητα των τιμών. Αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια για μεγάλη χρονική περίοδο συνεπάγονται κινδύνους και παράπλευρες συνέπειες.

-Σε πρόσφατη ομιλία σας στο Harvard, ισχυριστήκατε ότι «η επιβάρυνση της νομισματικής πολιτικής με όλο και περισσότερες υποχρεώσεις σταθεροποίησης, η σταθεροποίηση θα γίνεται όλο και πιο απατηλή». Βραχυπρόθεσμα ωστόσο δεν ισχύει ότι μόνο η ΕΚΤ έχει την κατάλληλη προοπτική και επαρκές οπλοστάσιο για να αποτρέψει τη διάλυση του ευρώ;

Η εκτυπωτική μηχανή είναι όντως ένα ισχυρό εργαλείο. Αλλά οι συνθήκες της Ε.Ε. περιορίζουν τη χρήση του από το Ευρωσύστημα - και για τους σωστούς λόγους. Μόνο αν επιμείνει στη στενή της εντολή θα μπορέσει μία κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών. Επιπροσθέτως, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση - μόνο να κερδίσει χρόνο. Ο ESM συστήθηκε ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό - για να κερδηθεί χρόνος. Τελικά, είναι ευθύνη του κάθε κράτους - μέλους να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης, μέσω συνετών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών. Το Ευρωσύστημα δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη δράσης σε αυτά τα πεδία.

-Μπορεί η Ελλάδα να επανέλθει σε υγιή επίπεδα ανάπτυξης και να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο στα επόμενα χρόνια, με την εξαιρετικά σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει;

Εχω πλήρη συνείδηση του ότι η Ελλάδα βιώνει θεμελιώδεις αλλαγές με τεράστιο πόνο για τον λαό της. Αλλά η πολιτική που ακολουθείται ήδη δείχνει σημάδια διόρθωσης της μακροοικονομικής κατάστασης. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλέον ορατό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Αυτές οι πρώτες επιτυχίες πρέπει να εκληφθούν ως ενθάρρυνση για να επιμείνει η κυβέρνηση στην ίδια πολιτική, δεδομένου ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα συμφωνημένα μέτρα προσαρμογής. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, θα ανέμενα ότι η κύρια πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα θα είναι η εξωτερική ζήτηση. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί και αυτές που η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει, αλλά και η συνέχιση της εγκράτειας των τελευταίων ετών σε μισθούς και τιμές, θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Η καινοτομία και ο υψηλότερος βαθμός ένταξης σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας θα είναι πιο απαραίτητες για την ανάπτυξη απ' ό,τι παλαιότερα. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των εφοδιαστικών δυνατοτήτων είναι κρίσιμη.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ