2013-12-15 15:00:04
Φωτογραφία για Opel 4x4: Ευφυή Συστήματα All-Wheel Drive Προσφέρουν Αυξημένη Ασφάλεια και Απόδοση
Ξεκινώντας η χειμερινή σεζόν, μία απόδραση για σκι στο βουνό είναι πάντα μία ενδιαφέρουσα πρόκληση – και στον πάγο ή το χιόνι τα all-wheel drive συστήματα βρίσκονται στο στοιχείο τους. Ωστόσο, αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος αφού ένα ευφυές σύστημα AWD μπορεί να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και αξιόπιστη οδική συμπεριφορά όλο το χρόνο χωρίς συμβιβασμούς στην καθημερινή χρήση. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα ευφυή AWD συστήματα των Opel Insignia Country Tourer, Opel Insignia OPC και Opel Mokka. Αυτά αντιπροσωπεύουν την επιτομή της τεχνογνωσίας 100 και πλέον χρόνων στην εξέλιξη AWD συστημάτων στο χώρο του αυτοκινήτου. Τα all-wheel drive συστήματα της Opel είναι πλέον τόσο προηγμένα, ώστε μπορούν να ανιχνεύουν και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ακόμα και προληπτικά.

Η εξέλιξη των περίπλοκων, δικτυωμένων συστημάτων κίνησης των σημερινών μοντέλων Opel ακολουθεί αυτήν της πληροφορικής
. Για παράδειγμα, όταν πριν από 22 χρόνια λανσαρίστηκε το Opel Frontera, πρωτοπόρο στην κατηγορία SUV και ένα από τα δημοφιλέστερα off-road μοντέλα στην Ευρώπη, βασιζόταν ακόμα στο κλασικό, μηχανικό, ‘on demand’ AWD σύστημα. Τώρα, ο απόγονός του, Opel Mokka, ελέγχει την κατανομή ισχύος ‘on demand’ με ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Αυτό, ασφαλώς ισχύει και για τα μοντέλα Insignia 4x4 με πρώτο και καλύτερο το Country Tourer. Οι ηλεκτρονικές μονάδες θεωρούνται κορυφαίες στην εξασφάλιση της βέλτιστης κατανομής της ισχύος. Με αυτόν τον τρόπο, η ευφυής τεχνολογία AWD της Opel συνεργάζεται αρμονικά με συστήματα ασφάλειας όπως τα ABS και ESP.

Τα πλεονεκτήματα ενός ‘on demand’ συστήματος ελέγχου κατανομής ισχύος είναι τεράστια συγκριτικά με τα μηχανικά συστήματα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα. Τα εγγενή μειονεκτήματα τόσο απλών συστημάτων AWD – για παράδειγμα το λεγόμενο ‘κούρδισμα’ του άξονα μετάδοσης που δυσκολεύει τους ελιγμούς σε μικρές ταχύτητες, η σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση και η μειωμένη οδηγική άνεση λόγω των ισχυρότερων κραδασμών – σχεδόν εξαλείφονται παντελώς με τα ευφυή συστήματα AWD στα σημερινά 4x4 μοντέλα Opel. Τα συστήματα Opel υπερέχουν χάρη σε μία ακριβή, ‘on demand’ κατανομή ισχύος που αντιδρά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι είναι σαφώς ανώτερα από άλλα ‘on demand’ AWD συστήματα που βασίζονται στον καθαρά μηχανικό έλεγχο της κατανομής ισχύος όταν παρατηρηθεί ολίσθηση των τροχών. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από αισθητή χρονική καθυστέρηση, που έχει αντίστοιχη επίδραση στην οδική συμπεριφορά και τα επίπεδα άνεσης.

Το AWD σύστημα της Opel περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικό πολύδισκο συμπλέκτη που εδράζεται μέσω φλάντζας στο διαφορικό του πίσω άξονα. Οι δίσκοι λειτουργούν σε ‘μπάνιο λαδιού’ και η εμπλοκή τους ρυθμίζεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου από μία ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου. Η εν λόγω λύση δίνει στους μηχανικούς της Opel την ελευθερία να διαμορφώσουν συγκεκριμένες στρατηγικές ελέγχου για άριστη προσαρμογή του συστήματος AWD έτσι ώστε να πληροί τις διαφορετικές απαιτήσεις διαφόρων σειρών μοντέλων, αν και μοιράζονται παρόμοια μηχανικά μέρη.

Πέρα από τις τεχνικές ομοιότητες στον ηλεκτρονικό πολύδισκο συμπλέκτη, τα AWD συστήματα των Opel Mokka, Opel Insignia Country Tourer και Opel Insignia OPC μοιράζονται επίσης ομοιότητες στο εκτενές δίκτυο επικοινωνίας CAN bus. Οι μονάδες ελέγχου ανταλλάσσουν συνεχώς δεδομένα από πολυάριθμους αισθητήρες, ενώ το σύστημα AWD της Opel χρησιμοποιεί τους ίδιους αισθητήρες δυναμικής συμπεριφοράς που τροφοδοτούν με πληροφορίες τα συστήματα ABS και ESP. Δεδομένα για το συντελεστή περιστροφής αμαξώματος, τη γωνία διεύθυνσης και τις ταχύτητες των τροχών αξιολογούνται και λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική ελέγχου AWD. Το σύστημα αναγνωρίζει επίσης και άλλες οδηγικές καταστάσεις. Η ολοκληρωμένη δικτύωση και η ομαλή και χωρίς καμία καθυστέρηση κατανομή ισχύος επιτρέπουν στο AWD σύστημα της Opel να λειτουργεί προληπτικά. Για παράδειγμα, αντιδρά αμέσως στις εντολές του οδηγού στο τιμόνι και στην κινητήρια ισχύ που απαιτείται (μέσω του αισθητήρα πεταλούδας του γκαζιού), αποτρέποντας την ολίσθηση ή την απώλεια σταθερότητας του οχήματος πριν καν εκδηλωθούν. Ουσιαστικά, το ευφυές σύστημα AWD της Opel μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος αντίστροφου ESP: Ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας παρεμβαίνει μέσω του συστήματος πέδησης σε κρίσιμες οδηγικές καταστάσεις, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα AWD διασφαλίζει ‘προληπτική’ σταθεροποίηση του οχήματος, πριν καν βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διαφορές μεταξύ των συστημάτων all-wheel drive των μοντέλωνOpel Mokka, Insignia Country Tourer και Insignia OPC είναι αποτέλεσμα διαφορετικών προτεραιοτήτων ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της φιλοσοφίας του οχήματος:

All-wheel drive στο Opel Mokka

Η περιβαλλοντική συμβατότητα ήταν πρωταρχική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του all-wheel drive συστήματος του Mokka. Κάτι αναμενόμενο, αφού το sub-compact SUV της Opel θέτει πρότυπα στην κατηγορία για την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2. Αυτός ο στόχος εξέλιξης επιτεύχθηκε με στοχευμένη παραμετροποίηση του συστήματος all-wheel drive. Το σύστημα του Mokka μπορεί να κατανέμει ομαλά και συνεχόμενα την ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα σε αναλογία από 100:0 μέχρι 50:50, ενώ σε νορμάλ καθημερινή χρήση λειτουργεί σαν ένα οικονομικό FWD αυτοκίνητο. Αυτή η σχεδίαση επέτρεψε στους μηχανικούς να κατασκευάσουν πολύ ελαφριά εξαρτήματα απαραίτητα για το AWD σύστημα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Mokka. Το πλήρες σύστημα all-wheel drive, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων εξαρτημάτων του άξονα, μετάδοσης και του κιβωτίου, ζυγίζουν λιγότερο από 65 κιλά. Το all-wheel drive σύστημα ενεργοποιείται όταν το Opel Mokka είναι σταματημένο για να αποτρέψει την ολίσθηση των τροχών κατά την εκκίνηση. Επίσης εμπλέκεται άμεσα μόλις ο οδηγός πατήσει το συμπλέκτη. Μετά την εκκίνηση όλη η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς και το AWD σύστημα εμπλέκεται μόνον εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν. Όπως στα περισσότερα SUV, το AWD σύστημα του Mokka υποστηρίζεται από τα Hill Start Assist (HSA) και Hill Descent Control (HDC). Το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσφυσης αντικαθιστά επίσης τη λειτουργία του μπλοκέ πίσω διαφορικού με αυτόματη παρέμβαση μέσω πέδησης.

All-wheel drive στα Opel Insignia Country Tourer και Opel Insignia OPC

Εξελίσσοντας την έκδοση 4x4 του Insignia, οι μηχανικοί της Opel επικεντρώθηκαν στη βελτιστοποίηση της δυναμικής συμπεριφοράς. Ενώ η αρχιτεκτονική του συστήματος AWD και η ενσωμάτωσή του στο δίαυλο δεδομένων CAN είναι παρόμοια με του Mokka, ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (eLSD) χρησιμοποιείται παράλληλα με τον πολύδισκο συμπλέκτη στον πίσω άξονα. Αυτό επιτρέπει την εγκάρσια κατανομή ισχύος μεταξύ των πίσω τροχών, πέρα από τη διαμήκη μεταξύ των αξόνων. Μία άριστα προσαρμοζόμενη δυναμική συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της σπορ χαρτογράφησης ελέγχου και της ικανότητας του συστήματος να μεταφέρει όλη τη ροπή μέσω του πίσω άξονα. Σε συνδυασμό με το ευφυές διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης που επίσης κατανέμει την ισχύ ομαλά σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες, το Opel Insignia 4x4 προσφέρει μία μοναδική οδηγική εμπειρία με βέλτιστο έλεγχο. Η στρατηγική ελέγχου του ESP έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα του συστήματος AWD. Σαν αποτέλεσμα, οι οδηγοί μπορούν να αξιοποιούν πλήρως την βελτιστοποιημένη συμπεριφορά του 4x4 Opel Insignia, κυρίως όταν αποδίδει 325 hp στην σπορ έκδοση OPC. Με το άμεσης απόκρισης σύστημα AWD της Opel, η οδηγική ασφάλεια και απόλαυση αγγίζουν νέα επίπεδα.
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ