2013-12-16 13:31:42
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» για τα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης
Κραυγή διαμαρτυρίας ύψωσαν οι δικαστικοί λειτουργοί για την επί χρόνια συνεχιζόμενη από πλευράς Πολιτείας αδιαφορία και εγκατάλειψη της Δικαιοσύνης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση... και τη διόγκωση των χρόνιων λειτουργικών προβλημάτων της που δημιουργούν μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Στην ετήσια γενική τους συνέλευση τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις σε δικαστές και υπαλλήλους, σε στοιχειώδεις υποδομές και μηχανοργάνωση, για τις τεράστιες εκκρεμότητες υποθέσεων και καθυστερήσεις, για τις εξοντωτικές και αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας για τις μεγάλες περικοπές των αποδοχών τους (πάνω από 50%), σε αντίθεση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις, μολονότι οι δύο εξουσίες πρέπει -κατά το Σύνταγμα- να είναι ισότιμες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου γνωστοποίησε την προώθηση μερικών τροπολογιών που ικανοποιούν θεσμικά αιτήματα (για τις μεταθέσεις, τις άδειες ανατροφής κ.λπ.), την πρόσληψη 35 ειρηνοδικών (με εξάντληση του πίνακα) και 200 υπαλλήλων για τα δικαστήρια, που θα ενισχυθούν και με άλλους 850 υπαλλήλους με το μέτρο της κινητικότητας, ενώ μετέφερε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Α
. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία που έχει γίνει με τις μισθολογικές περικοπές.

Τα αναδρομικά

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα καταβληθεί η τελευταία δόση των αναδρομικών τον Μάρτιο (για τους συνταξιούχους τον Νοέμβριο). Σημείωσε ότι σύντομα θα προωθηθούν νέα νομοθετικά μέτρα για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Προανήγγειλε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας που εδώ και 20 χρόνια παραμένει «στα χαρτιά», την προώθηση νέου Σωφρονιστικού Κώδικα και μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών, αφού οι κρατούμενοι ξεπερνούν κατά 40% τα όρια χωρητικότητας. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μ. Θεοχαρίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση, παρά τη συνταγματική ισοτιμία των τριών λειτουργιών, προχώρησε για τους δικαστές σε περικοπές δυσανάλογες (συγκριτικά με τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία).

«Κόντρα» σημειώθηκε με αφορμή καταγγελίες της εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου για διάφορες κυβερνητικές τροπολογίες (για ποινικές ασυλίες, για τους συμβασιούχους, για εκφοβισμό δικαστών), καθώς ο Χ. Αθανασίου εξέφρασε τη λύπη του για την αναίτια επίθεση και τόνισε ότι οι δικαστές δεν φοβούνται ούτε απειλούνται, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή τα αναδρομικά τους.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ