2013-12-17 15:44:07
Φωτογραφία για Ερώτηση Κ. Κατσαφάδου για την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού
Η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος αναφέρει ότι... σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2012 υπήρξε πτώση 45% στους επισκέπτες από την Ελλάδα που έκαναν χρήση των ιαματικών πηγών.

Όπως τονίζει ο βουλευτής, οι αιτίες της τεράστιας πτώσης, η οποία επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, πρέπει να αναζητηθούν στην περικοπή των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων για τις λουτροθεραπείες , που λειτουργεί ως αντικίνητρο και απειλεί τη βιωσιμότητα των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Την Παρασκευή 13.12, επιβεβαιώθηκε η κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών σε Υπάτη, Θερμοπύλες, Καμένα Βούρλα και Κονιαβίτη.


Η εξέλιξη αυτή, απότοκος του μειωμένου ενδιαφέροντος, εγχώριων και ξένων επενδυτών οφείλεται στην κάθετη πτώση των δεικτών που αφορούν τον ιαματικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα με στόχο να κάνουν χρήση των ιαματικών πηγών, παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 5.5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το γεγονός ότι ο ιαματικός τουρισμός στηρίχθηκε στην εγχώρια τουριστική αγορά, αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα αν δει κανείς την καθολική υποχώρηση του συγκεκριμένου τομέα, όπως αποδεικνύεται από τους δείκτες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2012 υπήρξε πτώση 45% στους επισκέπτες από την Ελλάδα, που έκαναν χρήση των ιαματικών πηγών.

Η τεράστια αυτή πτώση είναι γεγονός ότι επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην περικοπή των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων για τις λουτροθεραπείες , που λειτουργεί ως αντικίνητρο και απειλεί τη βιωσιμότητα των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Τόσο αυτών που παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, όσο και αυτών που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

Συνεπώς απαιτούνται πολιτικές κινήτρων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την προσέλκυση επενδυτών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

Ιαματικές πηγές όπως της Αιδηψού, των Μεθάνων, της Υπάτης και των Καμένων Βούρλων , στις οποίες στηρίχθηκε η ανάπτυξη των τοπικών οικογενειών για χρόνια, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε μία μακρά πορεία και περίοδο παρακμής.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί

1. Ποια επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα προτίθενται να θεσπίσουν για την τόνωση και ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στη χώρα μας.

2. Εάν υπάρχει πρόθεση να αναθεωρηθεί το καθεστώς των επιδομάτων λουτροθεραπείας από τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιοριστεί η πτωτική τάση στην κίνηση και στην επισκεψιμότητα των ιαματικών πηγών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ