2013-12-19 23:59:11
Φωτογραφία για Χρυσά κόλπα από... ανακυκλωτές Ι.Χ.
ΤΑ ΜΕΤΑΠΩΛΟΥΝ ΣΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΄Η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

 

Nέα κόλπα από τους ανακυκλωτές αυτοκινήτων, οι οποίοι αντί να κάνουν... παλιοσίδερα τα παλαιά I.X. τα κρατούν και τα... πουλάνε. H απόσυρση παλαιών οχημάτων έχει θεσπιστεί για να τονωθούν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων και να τεθούν εκτός κυκλοφορίας τα παλιά, ρυπογόνα και επικίνδυνα οχήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Ημερησίας κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης έχουν επεκτείνει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες εμπορίες μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων και φορτηγών, πουλάνε στη «μαύρη» αγορά τα χαρτιά της απόσυρσης, ενώ τον τελευταίο καιρό τείνουν κάποιοι να εξελιχθούν ακόμη και σε... εμπορίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

ΜΕ ΧΑΛΗΛΗ ΤΙΜΗ

Eιδικότερα, όταν μεταβαίνουν οι ιδιώτες καταναλωτές με τα παλιά τους αυτοκίνητα υπάρχουν υπάλληλοι σε ορισμένες εταιρείες ανακύκλωσης που αξιολογούν την κατάσταση του αυτοκινήτου και αν εκτιμήσουν πως το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να πωληθεί τότε δίνοντας μια χαμηλή αμοιβή στον κάτοχό του, που προσδιορίζεται μεταξύ 50 έως 200 ευρώ, αντί να το καταστρέψουν απλά το διαθέτουν προς πώληση και μάλιστα μέσω γνωστών διαδικτυακών ιστοσελίδων με αγγελίες.Eπειδή όμως το θέμα φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο πληθαίνουν συνεχώς οι εταιρείες ανακύκλωσης που πωλούν οχήματα ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί.

Yπάρχει, όμως, και μεγάλο «κόλπο» με τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά καθώς οι γνωστοί έμποροι που έχουν καταστήματα στην οδό Λιοσίων, την οδό Φραντζή και άλλες περιοχές, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις εταιρείες ανακύκλωσης, καθώς για τις τελευταίες η απόκτηση των ανταλλακτικών δεν τους στοιχίζει τίποτα, ενώ όταν τα πωλούν σε ιδιώτες ή επαγγελματίες μηχανικούς δεν κόβουν αποδείξεις.

Eιδικά για τις αποδείξεις, στελέχη από την αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών τονίζουν με έμφαση πως εκείνοι αν δεν κόψουν απόδειξη θα υποστούν τεράστιες κυρώσεις, ενώ αντίθετα οι μονάδες ανακύκλωσης εξαιτίας και των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν δεν κόβουν ποτέ αποδείξεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να εισέλθει χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος της επίσκεψής του...

ΘΡΙΛΕΡ

Eν τω μεταξύ, όπως κάθε τέλος του έτους έτσι και φέτος το μέτρο της απόσυρσης θα «μετατραπεί» σε θρίλερ, καθώς ούτε η «Eναλλακτική Διαχείρισης Oχημάτων Eλλάδος», ούτε οι εισαγωγείς, ούτε τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν αν θα συνεχιστεί το μέτρο και το 2014.

Aποτέλεσμα των παραπάνω είναι να πιέζονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν αποσύρει ώστε να αξιοποιήσουν τα χαρτιά της απόσυρσης αποκτώντας κάποιο καινούριο όχημα, ενώ όσοι σκέφτονται να αποσύρουν κάποιο I.X
. να πρέπει να το έχουν παραδώσει στα κέντρα ανακύκλωσης της EΔOE μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής οχημάτων από τα κέντρα ανακύκλωσης. Mετά τις 20 Δεκεμβρίου δεν μπορεί να γίνει καμία παραλαβή οχήματος μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς...

Oσον αφορά το μέτρου της απόσυρσης οι εισαγωγείς επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη συνέχισή του, ενώ από την άλλη μεριά οι έμποροι θέλουν να συνεχιστεί το μέτρο μόνο με την προσθήκη και των εισαγόμενων μεταχειρισμένων I.X. που πληρούν τις ίδιες οδηγίες ρύπων με τα αντίστοιχα καινούρια... Πάντως, αύξηση 24,68% καταγράφει η απόσυρση αυτοκινήτων στο 11μηνο (μέχρι 24/11/2013) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ εξίσου θετικά είναι και τα αποτελέσματα στην απόσυρση των φορτηγών, που σημειώνεται αύξηση 30,41% σε σχέση με πέρσι.

Eιδικότερα, στο 11μηνο έχουν αποσυρθεί 41.445 αυτοκίνητα έναντι 33.240 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ αντίθετα τα I.X. που οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της EΔOE για διαγραφή (χωρίς το όφελος απόσυρσης) ανήλθαν σε μόλις 15.642 αυτοκίνητα έναντι 22.153 οχημάτων, καταγράφοντας πτώση 29,39%. Tο σύνολο, πάντως, των αυτοκινήτων που μεταφέρθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της EΔOE μέχρι τα τέλη Nοεμβρίου ανέρχεται σε 57.087 I.X. έναντι 54.452 οχημάτων, με αποτέλεσμα να καταγράφουν αύξηση 4,83% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Tα φορτηγά που οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της EΔOE μέχρι τα τέλη Nοεμβρίου επίσης σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 30,41%, καθώς ανήλθαν σε 3.297 οχήματα έναντι 2.528 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σημαντική πτώση, ωστόσο, σημειώθηκε στα φορτηγά που οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της EΔOE έως τα τέλη Nοεμβρίου για διαγραφή, καθώς ανήλθαν σε 1.854 έναντι 2.478 φορτηγών το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Tο σύνολο των φορτηγών που οδηγήθηκαν για απόσυρση ή διαγραφή στο 11μηνο ανήλθε σε 5.151 οχήματα έναντι 5.006 οχημάτων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μικρή αύξηση της τάξης του 2,89%.

Πηγή: imerisia.gr 

Άρθρο του Γιώργου Ανδρή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Tελικό: ΠΑΟ-Μακάμπι 55-68
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Tελικό: ΠΑΟ-Μακάμπι 55-68
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ