2013-12-20 11:28:08
Φωτογραφία για Νομοσχέδιο: Αυστηρά πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη θα ισχύσουν από το 2014
Αυστηρά πρόστιμα προβλέπονται από την 1η Ιανουαρίου στους φορολογουμένους των οποίων έστω και μία μηνιαία δόση φόρου καθίσταται ληξιπρόθεσμη.

Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο σχέδιο νόμου «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και στο οποίο παρεισέφρησαν αρκετές άλλες τροποποιήσεις και καταργήσεις διατάξεων.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες διατάξεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2014, από την επομένη κιόλας ημέρα που οποιοδήποτε ποσό φόρου καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία θα επιβαρύνεται με τόκους, οι οποίοι -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- θα κυμαίνονται από 8,5% έως και 12%.

Στην περίπτωση δε που περάσουν δύο μήνες από την ημέρα που έγινε ληξιπρόθεσμο το χρέος, τότε ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο 10% επί του χρέους που δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα, δηλαδή συνολικά στο δίμηνο ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει «καπέλο» τουλάχιστον 11,4%, ενώ μετά από ένα χρόνο θα φτάσει στο 28,5%.


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η σταδιακή άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2014, που παρουσίασε χθες, κατ’ αποκλειστικότητα, η «Ν».

Αν και η εν λόγω ρύθμιση δεν φέρει την έγκριση της τρόικας, η οποία διαφώνησε ως προς τον προσδιορισμό των κριτηρίων που εισάγει, αντιρρήσεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα ισχύσει για ένα μεταβατικό διάστημα ενός έτους, προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, εφόσον το ετήσιο καθαρό εισόδημα του δανειολήπτη δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και παράλληλα η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι οι δανειολήπτες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να καταβάλλουν ελάχιστη δόση που ανέρχεται στο 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ελάχιστη δόση καθορίζεται στο 30% της τελευταίας ενήμερης οφειλής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιελήφθη διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι τα αναγκαστικά μέτρα κατά οφειλετών του Δημοσίου θα λαμβάνονται μόνο αφού έχει προηγηθεί έγγραφη ειδοποίηση του οφειλέτη, αλλά και αυτή που προβλέπει ότι όσοι έχουν χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις οφειλές που επιθυμούν να εξοφλήσουν πρώτες.

Σχετικά με τις ποινές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από ένα έτος το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 20%, και μετά από δύο χρόνια 30%, αλλά αν υπολογίσει κανείς και τους τόκους που θα τρέχουν μέχρι την πάροδο των δύο ή τριών ετών, τότε εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «δεξαμενή» των ληξιπροθέσμων θα γεμίζει με γεωμετρική πρόοδο.

Η διάταξη

Αναλυτικότερα όμως, η σχετική διάταξη που περιελήφθη στο εν λόγω νομοσχέδιο και φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά, προβλέπει τα εξής:

«Για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού για τη χρονική περίοδο από την επόμενη ημέρα του ληξιπροθέσμου.

Επί των τόκων του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλονται τόκοι. Αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο, εκτός από τους τόκους του πρώτου εδαφίου, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με δέκα τοις εκατό (10%) του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.

Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%).

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου».

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και αυτών προς τους τρίτους, των οποίων η είσπραξη έχει ανατεθεί στη φορολογική διοίκηση, από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η μη εμπρόθεσμη καταβολή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.

Απαλλαγή όμως δεν χορηγείται, αν δεν έχουν εξοφληθεί, πριν από το αίτημα απαλλαγής, όλοι οι φόροι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι τόκοι και το πρόστιμο.

Επισημαίνεται ότι το αίτημα απαλλαγής απευθύνεται στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και: α) υποβάλλεται εγγράφως, β) περιέχει τα στοιχεία και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του οφειλέτη, γ) φέρει την υπογραφή του οφειλέτη ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου προσώπου και δ) περιγράφει όλα τα γεγονότα και περιλαμβάνει τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανωτέρα βία.

O γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός τριάντα ημερών και κοινοποιεί την απόφαση στον οφειλέτη, ενώ εάν η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν χθες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με τις προτεινόμενες διατάξεις του ΚΕΔΕ επιδιώκεται η προσαρμογή της νομοθεσίας περί είσπραξης των δημοσίων εσόδων στις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στο πλαίσιο αυτό με τις προτεινόμενες διατάξεις απλοποιείται σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης και δίδεται για πρώτη φορά στον οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του ποιο θα εξοφληθεί, ενώ μέχρι σήμερα τη σειρά αυτή καθόριζε η φορολογική αρχή.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές που προωθούνται στη Βουλή:

* Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

* Μεταβάλλεται το καθεστώς υπολογισμού των τόκων και των λοιπών διοικητικών κυρώσεων επί εκπροθέσμου καταβολής καθώς και οι όροι και οι περιπτώσεις απαλλαγής από τους τόκους.

* Προβλέπεται ότι τόσο οι οφειλές των στρατευμένων αλλά και οι οφειλές των ανηλίκων, για όσο διάστημα αυτοί στερούνται της προβλεπόμενης από το νόμο εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής, απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις.

Παράταση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ενα χρόνο παράταση παίρνει ο μειωμένος ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, με σχετική διάταξη. Παρά τις ενστάσεις της τρόικας για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες εσόδων το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την παράταση της ισχύουσας ρύθμισης έως το τέλος του 2014.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ