2013-12-20 14:53:06
Φωτογραφία για Πού βρίσκεται το θέμα «ΑΣΠΙΣ» σήμερα και τι εμποδίζει τη «λύση» του;
Παραμονές πρωτοχρονιάς 2014, και η «αιμορραγία» ζωής του ασφαλιστικού κλάδου που άρχισε ως ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ στις 21.9.2009 με το κλείσιμο Ομίλου ΑΣΠΙΣ μετατράπηκε σε ΧΡΟΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ και «αναιμία» της φήμης και εμπιστοσύνης στον θεσμό με ιδιότυπες «απεργίες» των γιατρών και «έλλειψη» φαρμάκων στις «φαρμακοαποθήκες» του κυβερνητικού και αντιπολιτευτικού δυναμικού της χώρας μας.

Το www.nextdeal.gr απευθύνθηκε σε διάφορες αρμόδιες πηγές και υπηρεσίες και κατέληξε ότι σήμερα υπάρχουν δυο περίπου προτάσεις για επίλυση εν μέρει του ζητήματος:

Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει ένα «κούρεμα» των απαιτήσεων των ενδιαφερόμενων (πελάτες, διοικητικοί υπάλληλοι, τρίτοι) και σε συνδυασμό με ένα είδος «εισφοράς» και εκποίησης ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων ΑΣΠΙΣ να μαζευτεί το ποσόν προς αποζημίωση από το εγγυητικό κεφάλαιο που εν συνεχεία θα αρχίσει να εξοφλεί απαιτήσεις
. Το πρόβλημα είναι ότι αποκλείεται «τρίτοι» να δεχθούν υποχρέωση εισφοράς για ένα θέμα που αφορούσε το Δημόσιο και μια εταιρία που όφειλε να ελέγχει. Επιπλέον, το «πανηγύρι» των δικηγόρων θα συνεχισθεί με πολλές διεκδικήσεις και ενστάσεις Η δεύτερη άποψη που υποστηρίζεται από τους εκκαθαριστές είναι να προχωρήσει άμεσα η εκποίηση περιουσίας που όσο περνά ο καιρός υποβαθμίζεται και να δοθούν οι αποζημιώσεις και ότι δικαιούνται όσοι δικαιούνται βάσει των νέων τελικών αναρτήσεων.

Εδώ απαιτείται νομοθετική παρέμβαση ώστε να διευκολυνθεί ο εκκαθαριστής να εκποιήσει και να συγκεντρώσει χρήματα για αποζημιώσεις πριν τα ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΕΙ το Δημόσιο.

Και οι δυο προτάσεις ΔΕΝ μπορούν να προχωρήσουν εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει σε αποδέσμευση των μέτρων που θέσπισε με προτεραιότητα στις αποζημιώσεις υπέρ του Δημοσίου. Το θέμα παρακολουθεί και η Τρόικα που ενδιαφέρεται μόνο για τα φορολογικά έσοδα.

Εν τω μεταξύ η απομείωση της περιουσίας ΑΣΠΙΣ συνεχώς διασκορπίζει τις αξίες κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ομίλου που έφθασε πολύ πιο κάτω από το 50% σε ότι παρέλαβαν οι αρμόδιοι με το κλείσιμο (πολλές μετοχές εξαφανίστηκαν!).

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι η μεγάλη οικονομική δύναμη της εταιρίας στην Κύπρο σκορπίστηκε στους «πέντε ανέμους» χωρίς καμμία ενέργεια ανάκτησής της.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες σε μεγάλο μέγεθος ιεραρχίας στην εποπτεία και κυβερνήσεις. Για πολλά «παρατράγουδα» μιλάνε αρκετοί και για τους διάφορους πρωταγωνιστές των συλλόγων που ενεπλάκησαν στις διεκδικήσεις όπως και για ευθύνες των διαμεσολαβούντων που «εγκατέλειψαν» τα πελατολόγιά τους και υποχρεώσεις τους. Ακόμα και σήμερα «επηρεάζονται» πολλές συνεργασίες διαμεσολαβούντων από το ΚΑΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ στην ΑΣΠΙΔΑ. Είναι γνωστές στο www.nextdeal.gr πολλές σχετικές συγκρούσεις Οικονομικών Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών εξαιτίας του. Πολλά «κενά» υπάρχουν και στη σημερινή εικόνα των οφειλόμενων ασφαλίστρων και υποχρεώσεων (δάνεια, προμήθειες) από ασφαλιστές προς ΑΣΠΙΔΑ όπως και πολλές ευθύνες καταγράφουν αρκετοί στις διοικήσεις της Ένωσης και τα μέλη της για τους τότε χειρισμούς τους σχετικούς με την «μεταγραφή» ασφαλιστών και συμβολαίων. Πρωταγωνιστές σε συλλόγους και συνέδρια οφείλουν διευκρινήσεις για πολλές επιλογές και για το ασφαλιστικό παρελθόν τους στην ΑΣΠΙΔΑ.

Πριν λίγες μέρες έκλεισε και ένας κύκλος ενημερώσεων και προτάσεων που έκανε ο εκκαθαριστής κ. Γεώργιος Ραουνάς σε ασφαλιστικές εταιρίες στην Ένωση, στο Εποπτικό Κεφάλαιο και στην Τράπεζα Ελλάδος χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα άμεσης εφαρμογής. Το «πανηγύρι» των δικηγόρων (εννοούμε η πληθώρα υποθέσεων) συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Όλοι πια περιμένουν πολιτική λύση (νομοθετική παρέμβαση) στο 2014 που μάλλον δύσκολα πρόκειται να συμβεί και το μόνο που διδάσκει η ιστορία ΑΣΠΙΣ είναι ότι η επιλογή Ασφαλιστικής Εταιρίας και Ασφαλιστού είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα σε κάθε ασφαλιστική σύμβαση. Οι φίλοι και συγγενείς και γνωστοί στην απόφαση ασφάλισης περνάνε σιγά – σιγά σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι όσοι ρισκάρουν σε επενδυτικές επιλογές ίσως και να χάσουν, όπως έχασαν αρκετοί ασφαλιστές και πελάτες ΑΣΠΙΣ. Η ζωή συνεχίζεται και ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΙΣ και χωρίς προς το παρόν την τιμωρία πολλών συνενόχων ή συνυπεύθυνων μεταξύ των οποίων και διαμεσολαβούντες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ