2013-12-21 00:53:07
Φωτογραφία για Δημήτρης Ζορμπάς: Να γίνει υποχρεωτική δια νόμου η ένταξη των ασφαλιστικών εταιρειών ΕΠΥ στον Φιλικό Διακανονισμό
Την υποχρεωτική καθολική ένταξη με νόμο στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ακόμη και... όσων δραστηριοποιούνται με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), προτείνει ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής (ΣΑΠ) κ. Δημήτρης Ζορμπάς.

Σε μία φιλική συζήτηση που είχαμε μαζί του στο περιθώριο μιας ζεστής εκδήλωσης του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ο κ. Ζορμπάς μας ανέλυσε το σκεπτικό του.

Μετά τα θετικότατα αποτελέσματα του Φιλικού Διακανονισμού ως προς την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, την καλυτέρευση του μέσου κόστους ζημιάς, την ταχύτερη πληρωμή και τη μείωση των δικαστικών εξόδων, μία καλή εξέλιξη για όλους θα ήταν η καθολική εφαρμογή του Συστήματος Φιλικού Διακανονισμού για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και αυτές που λειτουργούν με Ε.Π.Υ., με ειδική διάταξη νόμου, λέει ο κ. Ζορμπάς και προσθέτει ότι ανάλογη διάταξη υπάρχει και στην Ιταλία. Θα είναι μία εξέλιξη προς όφελος όλων των ασφαλισμένων όπως εκτιμά.


Σήμερα στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός), συμμετέχουν όλες σχεδόν οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων. Ωστόσο δεν συμμετέχουν οι εταιρείες ΕΠΥ οι οποίες ελέγχουν σήμερα το 8-10% της αγοράς ασφάλισης αυτοκινήτου.

Επίσης η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στον Φιλικό Διακανονισμό είναι εθελοντική. Ο κ. Ζορμπάς προτείνει να γίνει υποχρεωτική δια νόμου και να συμπεριληφθούν και οι εταιρείες που λειτουργούν με ΕΠΥ.

Δεν μπορεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί με πολλές ταχύτητες, ούτε να εφαρμόζουμε μονομερώς τις κοινοτικές οδηγίες.. Αν ακολουθούσαμε αυτή την τακτική και στο Επικουρικό Κεφάλαιο, τότε με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες, θα καλύπταμε μόνο τα άγνωστα και ανασφάλιστα οχήματα, και όχι και τις εταιρείες που έκλεισαν, αναφέρει ο κ. Ζορμπάς.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΑΠ είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα και πρέπει να μελετηθεί τόσο από την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης όσο και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομιών. Εμείς να σημειώσουμε ότι από τον Μάιο του 2000 που ξεκίνησε η εφαρμογή του Φιλικού Διακανονισμού, οι τριβές μεταξύ ασφαλισμένων αλλά και μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών εταιρειών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Επίσης ο Φιλικός Διακανονισμός ενισχύει τα ποιοτικά κριτήρια επιλογής μιας ασφαλιστικής εταιρείας από τον καταναλωτή καθώς ο ασφαλισμένος ενδιαφέρεται πλέον η εταιρεία του να είναι σε θέση να τον αποζημιώσει άμεσα μετά την εμπλοκή του ως θύμα σε ένα ατύχημα.

Ο κ. Ζορμπάς παράλληλα με την πρόταση που καταθέτει μέσω του nextdeal.gr εκφράζει την ικανοποίηση του για την δραστηριότητα της Τροχαίας στο μέτωπο των ανασφάλιστων οχημάτων. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Τροχαία για τις 500.000 διασταυρώσεις που κάνει το μήνα για τα ανασφάλιστα, λέει ο κ. Ζορμπάς.

Τέλος δεν αποφεύγει να σχολιάσει το επίκαιρο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τις Πράξεις 30 και 31 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρά τις δυσκολίες, λέει, οφείλουμε να κρατήσουμε τα θετικά και να κάνουμε καλύτερη την Αγορά. Πρέπει να διαψευσθούν οι φόβοι ότι θα έχουμε αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων, τονίζει ο κ. Ζορμπάς.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ