2013-12-21 09:21:06
Φωτογραφία για Υγεία: Στην μάχη κατά των περιττών κιλών δεν είστε πλέον μόνοι
Χάστε βάρος και κερδίστε τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής, ιδιαίτερα αν έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 35, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως όσοι πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία θα χρειαστούν περίπου 6 εγχειρήσεις κατά την διάρκεια της ζωής τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες επιπλοκές που θα τους δημιουργήσει το υπερβολικό βάρος.

Πρόσφατα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από την ομάδα μας μια εντελώς πρωτοποριακή επεμβατική θεραπεία για τη μείωση του βάρους, με την οποία αποφεύγεται η εγχείρηση. Η νέα τεχνική δημιουργήθηκε στην Mayo Clinic και εφαρμόζεται σε πολύ λίγα ακόμα ευρωπαϊκά Κέντρα γιατί είναι τεχνικά πολύ απαιτητική. Ο γαστρεντερολόγος της ομάδας μας ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή. Σήμερα πλέον, αντιμετωπίζουμε ενδοσκοπικά, χωρίς εγχείρηση, πολλούς παχύσαρκους ασθενείς με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η μέθοδος συνίσταται στην μείωση της χωρητικότητας του στομάχου ενδοσκοπικάγαστροσκόπησης). Η τεχ (δηλαδή με την τεχνική της γαστροσκόπησης), ελαττώνοντας έτσι την ποσότητα του φαγητού που μπορεί κανείς να καταναλώσει.


Η μέθοδος αφορά παχύσαρκους ασθενείς με Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) μικρότερο του 35, δηλαδή όχι νοσογόνο παχυσαρκία που φυσικά απαιτεί εγχείρηση. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να θεραπευτούν οι επιπλοκές της παχυσαρκίας, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Τα πλεονεκτήματα έγκεινται στο ότι δεν απαιτεί εγχείρηση και ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Αποτελεί ό,τι νεότερο και πιο προχωρημένο υπάρχει σήμερα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό παχύσαρκων ατόμων . Και αυτό δυστυχώς δεν δείχνει να προβληματίζει ούτε τους ίδιους αλλά ούτε τους θεράποντες γιατρούς.

Όμως, αξίζει να αναφερθεί, πως ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους παχύσαρκους αγγίζει το 100% καθώς έχουν :

1. 35% πιθανότητα υπέρτασης

2. 60% πιθανότητα Σακχαρώδους Διαβήτη

3. 25% πιθανότητα Σταφανιαίας Νόσου

4. Επταπλάσια πιθανότητα χολολιθίασης

5. Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και άπνοιας κατά τον ύπνο

6. Διπλάσια πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού

7. Τριπλάσια πιθανότητα καρκίνου της μήτρας

8. Αυξημένη πιθανότητα πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητας.

Για τους λόγους αυτούς, η παχυσαρκία είναι σοβαρότατη νόσος με πολλές και συχνά θανατηφόρες επιπλοκές. Τόσο οι πάσχοντες, όσο και οι γιατροί πρέπει να την αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να χάσετε αλλά και να διατηρήσετε το βάρος σας χαμηλά

Η πρώτη αντιμετώπιση της Νοσογόνου Παχυσαρκίας είναι ο συνδυασμός δίαιτας και εξάσκησης με στόχο την μόνιμη απώλεια βάρους. Δυστυχώς όμως, το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατήρηση του χαμηλότερου βάρους. Η μέγιστη πλειονότητα των υπέρβαρων είναι ικανοί να χάσουν αρκετό βάρος, αλλά κατόπιν συνήθως το ξαναπαίρνουν.

Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός

Όταν οι δίαιτες και η άσκηση δεν αποδώσουν τότε η επιλογή της εγχείρησης θεωρείται μονόδρομος. Με αυτές τις εγχειρήσεις αλλάζει η ανατομία του στομάχου, μειώνεται η λήψη τροφής και άρα μοιραία υπάρχει απώλεια βάρους. Τέτοιες επεμβάσεις γίνονται εδώ και 50 χρόνια στην Αμερική και πλέον είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, οι πιθανότητες επιτυχίας τους, καθώς και το σε ποιούς ασθενείς ταιριάζει η κάθε μία.

Σε αντίθεση με την εφαρμογή της ίδιας εγχείρησης σε κάθε ασθενή (όπως γίνεται συνήθως στην χώρα μας), πρέπει να γίνεται εξατομίκευση της εγχείρησης γιατί μία εγχείρηση που είναι αποτελεσματική στον ένα ασθενή μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στον άλλον. Ο υπεύθυνος χειρουργός δεν είναι κάποιος που εφαρμόζει μία συγκεκριμένη τεχνική σε όλους τους ασθενείς σωρηδόν, αλλά εκείνος που μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη εγχείρηση για κάθε ένα ασθενή ξεχωριστά, σύμφωνα με τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, υπάρχουν διάχυτες λανθασμένες αντιλήψεις στους πάσχοντες και στο περιβάλλον τους σχετικά με τις εγχειρήσεις παχυσαρκίας. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών δεν γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματός τους. Θεωρούν ότι γενικόλογα έχουν ένα "πρόβλημα υγείας" αλλά δεν γνωρίζουν τους συγκεκριμένους και αναλυτικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται. Συχνά επιζητούν την "μικρότερη" δυνατή εγχείρηση διότι δεν ενημερώνονται υπεύθυνα ότι με τις "μικρότερες" εγχειρήσεις μπορεί το πρόβλημά τους να μην λυθεί οριστικά.

Η σύγχρονη χειρουργική της παχυσαρκίας είναι ασφαλής και προσφέρει οριστική και μόνιμη λύση. Προηγείται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος και μία μεγάλη συζήτηση με τον ασθενή, ώστε αφ'ενός να υπάρξει πλήρης κατανόηση εκ μέρους του και αφ'ετέρου να γίνει σωστή εξατομίκευση της προσφερόμενης λύσης. Όλες οι τεχνικές μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται στους σωστούς ασθενείς. Αυτό είναι έργο του σύγχρονου και υπεύθυνου χειρουργού που γνωρίζει και μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε μέθοδο αφού πρώτα έχει κάνει σωστή επιλογή του ασθενή. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ