2013-12-21 15:03:13
Φωτογραφία για Γιατί αυτοκτονούν οι Κρητικοί
Για μια ακόμη φορά, μια αυτοκτονία έχει αφήσει άναυδη την κοινωνία της Κρήτης. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά έχουν καταστήσει περίπου... καθημερινότητα το φαινόμενο. Μια θλιβερή καθημερινότητα, με την οποία ουδείς μπορεί να συμφιλιωθεί.

Αυτή τη φορά ήταν ένας 53χρονος Χανιώτης αυτός που αποφάσισε να δώσει τέρμα στη ζωή του. Πατέρας δύο παιδιών και υπάλληλος της ΔΕΥΑΧ, ο 53χρονος θεωρούνταν μάλιστα από τους συναδέλφους του - που έμειναν... στήλη άλατος από το αναπάντεχο τραγικό περιστατικό - ένας από τους καλύτερους και από τους πιο παραγωγικούς πολυτεχνίτες.

Ο 53χρονος αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα και βρέθηκε νεκρός μέσα στο αγροτικό του αυτοκίνητο σε αγροτική περιοχή στο Γαλατά Χανίων.

Η νέα τραγική αυτοκτονία φέρνει στην επιφάνεια ολόκληρο το πλέγμα που διαμορφώνει αυτό το τραγικό πρόβλημα. Τα συμπεράσματα των ερευνών είναι ξεκάθαρα: όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο αυξάνονται οι αυτοκτονίες των ανδρών, σε αντίθεση με των γυναικών, που μειώνονται.


Θλιβερή πρωτιά

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το πώς και πόσο επηρεάζονται τα δύο φύλα και στην Κρήτη, η οποία, όχι ένα ή δύο, αλλά τα τελευταία 14 χρόνια έχει το τραγικό προνόμιο να είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας στις αυτοκτονίες.

Από το 1999 μέχρι το 2012 στο νησί έχουν αυτοκτονήσει συνολικά 601 άνθρωποι. Από τους 4 νομούς του νησιού πρώτος έρχεται το Ηράκλειο με 250 αυτοκτονίες και ακολουθούν τα Χανιά με 162, το Ρέθυμνο με 105 και το Λασίθι με 84 αυτοκτονίες. Το Ηράκλειο το 2012 ήταν ο πρώτος νομός σε όλη την Κρήτη, σε αντίθεση με το Λασίθι που είχε τις λιγότερες αυτοκτονίες!

Περισσότεροι άνδρες

Όπως τόνισε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Βγόντζας, η Κρήτη έχει τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες τα τελευταία 14 χρόνια.

Όπως σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες προπορεύονται των γυναικών σε ένα ποσοστό 4 προς 1 και αυτό ισχύει πέρα από την Κρήτη και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αυτοκτονίες είναι πιο συχνές στις μεγάλες ηλικίες και όχι στις μικρότερες, και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και κατά την περίοδο της κρίσης. Αν και η ανεργία χτυπά περισσότερο τους νέους, οι στατιστικές δείχνουν ότι ηλικιακά η επιτυχημένη αυτοκτονία χτυπά περισσότερο τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

«Αν είχαμε άμεση σχέση αιτία και αιτιατού, θα έπρεπε να δούμε αύξηση των αυτοκτονιών μέχρι τα 30, όμως δε βλέπουμε. Έχουμε όμως ένα δεδομένο που μας λέει κάτι για την κρίση. Όταν κοιτάξουμε τα ηλικιακά δεδομένα για τους άνδρες, έχουμε μια αύξηση στην ηλικία 40 με 65 ετών. Και αυτό στους άνδρες. Όσον αφορά στις γυναίκες, αν δούμε το ποσοστό των αυτοκτονιών, έχουμε μια πτωτική τάση ανάμεσα στο 1999 έως το 2012.

Στους άνδρες, εκεί που έχουμε μια αυξητική τάση είναι στις ηλικίες 40 με 65. Ειδικά στις χρονιές 2011 και 2012 το ποσοστό των ανδρών που αυτοκτόνησαν σε αυτό το ηλικιακό φάσμα φαίνεται να είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Η κρίση, αν επηρεάζει τις αυτοκτονίες, φαίνεται να επηρεάζει τους άνδρες και κυρίως σε ηλικίες 40 με 65».

Της Ιωάννας Βλαχάκη-neakriti
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ