2013-12-22 19:56:07
Φωτογραφία για Διεκόπη η σύμβαση της Κύπρου με την ΕΛΒΟ για την κατασκευή 309 φορτηγών
Θύμα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες στις διεθνείς τους συναλλαγές η ΕΛΒΟ έχασε το συμβόλαιο με την Κύπρο συνολικής αξίας 38,1 εκατ. ευρώ.

Διεκόπη η σύμβαση της Κύπρου με την ΕΛΒΟ για την κατασκευή 309 φορτηγών για την Εθνοφρουρά μετά από αδυναμία της εταιρείας να εκτελέσει το συμβόλαιο όπως προέβλεπαν οι όροι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον Κύπριο υπουργό Άμυνας Φ. Φωτίου, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε σύμβαση με την ΕΛΒΟ το 2008 για την κατασκευή και παράδοση στην Εθνοφρουρά 309 φορτηγών έναντι 38.129.427 ευρώ.

Τα οχήματα αυτά θα έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση να παραδοθούν στην Εθνική Φρουρά από τη 15η Σεπτεμβρίου 2010 έως τη 15η Φεβρουαρίου 2012.

Όμως λόγω της καταστάσεως που επικρατούσε στην Ελλάδα την περίοδο αυτή η εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο του 2013 είχε παραδώσει μόνο 180 οχήματα από τα οποία τα 143 εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και τα 37 εκπρόθεσμα.


Ουσιαστικά η εταιρεία κατάφερε να παραδώσει στην Κύπρο το 58% των οχημάτων που είχαν παραγγελθεί υπό δυσμενείς οικονομικές συνθηκες, ενώ προτίθετο να παραδώσει ακόμα 11 φορτηγά τον περασμένο Ιούλιο.

Απο την άλλη πλευρά όμως, η ΕΛΒΟ δεν είχε δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την παράδοση των υπόλοιπων 118 οχημάτων.

Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ελληνική εταιρεία αφορούσε τη συνεργασία της με τον αλλοδαπό προμηθευτή της που κατασκεύαζε το πλαίσιο των οχημάτων, καθότι η γερμανική εταιρεία MAN δεν αναγνώριζε τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών και ζητούσε νέες εγγυήσεις από ξένες τράπεζες.

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα η ΕΛΒΟ πρότεινε στην Κύπρο την αντικατάσταση των πλαισίων της ΜΑΝ, με αντίστοιχα από άλλον κατασκευαστή κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον το υπουργείο επέβαλε ρήτρες καθυστέρησης στην ΕΛΒΟ για την εκπρόθεσμη παράδοση των 37 οχημάτων ύψους 202.911 ευρώ, τις οποίες όμως η ελληνική εταιρεία δεν πλήρωσε, ενώ μετά από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το κυπριακό υπουργείο προχώρησε στον τερματισμό της σύμβασης με την ΕΛΒΟ.

Ακολούθως η κυπριακή Δημοκρατία κατάσχεσε την εγγυητική επιταγή ύψους 7 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει η ΕΛΒΟ και ταυτόχρονα να διεκδικήσει αποζημιώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη μη εκτέλεση της παραγγελίας.

Η κατάσχεση της εγγυητικής επιταγής της ΕΛΒΟ από την κυπριακή Δημοκρατία προκάλεσε παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με τον Υπουργό Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να ζητούν από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αναστολή κατάσχεσης της εγγύησης κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Έτσι τα κυπριακά δικαστήρια θα εξετάσουν το θέμα των αποζημιώσεων των 3 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει η ΕΛΒΟ, ενώ στα ελληνικά δικαστήρια, θα εξεταστεί η νομιμότητα της κατάσχεσης της εγγυητικής επιστολής των 7 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΟ από την κυπριακή Δημοκρατία.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παναθηναϊκός - Σκόντα Ξάνθη 1-1
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παναθηναϊκός - Σκόντα Ξάνθη 1-1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ