2013-12-27 16:08:06
Φωτογραφία για Χριστούγεννα με ρεύμα πέρασαν όλοι οι πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Χριστούγεννα με… ρεύμα πέρασαν όλοι οι πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στα νοικοκυριά των οποίων το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ είχε διακόψει ή είχε στείλει ειδοποιητήρια διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών.

Η δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι καμία οικογένεια στο δήμο μας δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα έγινε πράξη, αφού ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου οι σταδιακές επανασυνδέσεις στα περισσότερα σπίτια ήταν γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα εκείνη συνεδρίασε για πρώτη φορά (σ.σ.: έγινε και δεύτερη συνεδρίαση στις 19.12) η ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τη ΔΕΗ για να εξετάσει όλες τις σχετικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν και στην οποία μετέχει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης και δυο εκπρόσωποι της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ.

Η επιτροπή ήταν η πρώτη που συγκροτήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο αφού, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν ο μοναδικός δήμος που είχε πλήρη φάκελο με τα στοιχεία των πολιτών-καταναλωτών που έχρησαν άμεσης ανάγκης, και τον οποίο είχε παραδώσει πολύ πριν τη σύσταση των επιτροπών στις υπηρεσίες της ΔΕΗ.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Απατσίδη, από τους 1.054 ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο-Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο) του δήμου, περισσότεροι από 600 είχαν λάβει από τη ΔΕΗ δεύτερη ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης, ενώ το ρεύμα είχε ήδη διακοπεί σε 45 νοικοκυριά, εκ των οποίων στα 30 ήταν απλή διακοπή, ενώ από τα υπόλοιπα 15 είχε αφαιρεθεί και ο μετρητής.

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε σχεδόν το 100% της ηλεκτροδότησης, εκτός μόνο από δύο νοικοκυριά όπου υπήρξε η λεγόμενη ρευματοκλοπή, και για τις περιπτώσεις αυτές η ΔΕΗ κρατά πιο αυστηρή στάση», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Δ.Απατσίδης.

Η Τ.Α. μπορεί και θέλει «Ό,τι είπαμε, το κάναμε. Κανένα σπίτι συμπολίτη μας δεν έμεινε χωρίς ρεύμα στη διάρκεια των άγιων ημερών των Χριστουγέννων», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επιμένει να διατηρεί το όλο θέμα σε προτεραιότητα αφού, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, πρόκειται πράγματι για ζήτημα ζωής και θανάτου!

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής και την καθοριστική διευκόλυνση που παρέχουν τα ειδικά επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, τα οποία συνεχώς υποδέχονται στους χώρους του Συμβουλευτικού Σταθμού Συκεών στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών συμπολίτες μας που ζητούν πληροφορίες και βοήθεια.

«Ασκήσαμε ως δήμος Νεάπολης-Συκεών, αλλά και ευρύτερα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, και θα εξακολουθούμε να ασκούμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της Τ.Α. σε κρίσιμα προβλήματα, η οποία είναι ο μόνος φορέας που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, γνωρίζει τις ανάγκες του και μπορεί να επιτελέσει ουσιαστικό κοινωνικό έργο», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Όπως σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα, όχι μόνο πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές της Τ.Α. σε πόρους και αρμοδιότητες στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους δημόσιου οργανισμού, επιδεικνύοντας πραγματική κοινωνική ευαισθησία και επανεξετάζοντας το κοινωνικό τιμολόγιο για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις πληρωμής οφειλών και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με ιδιότητες και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Σ.Δανιηλίδης έχει προβεί σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων οικογενειών, προωθώντας και τις θέσεις των κεντρικών οργάνων της Τ.Α. Μεταξύ των άλλων προτείνει:

• Να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο περιέχει πέντε διαφορετικές τιμολογήσεις που παρουσιάζουν μεγάλες αδικίες. Για παράδειγμα, η μεγάλη έκπτωση που κάνει η ΔΕΗ αφορά μόνο όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, επίσης τους πολύτεκνους ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που έχουν και γενικά τους άπορους για τους οποίους η μείωση είναι μόνο 25%. Κι αν λάβουμε υπόψη μας τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια τα τελευταία τρία χρόνια, τότε ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία έκπτωση.

• Να αρθεί η άλλη μεγάλη αδικία εκ μέρους της ΔΕΗ που έχει θέσει ως ρήτρα κατανάλωσης για το κοινωνικό τιμολόγιο τις 1.500 κιλοβατώρες το 4μηνο.

• Να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% η τιμή της κιλοβατώρας σε όλους όσοι αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

• Να υπάρξει γενναία αύξηση στις ρήτρες για την κατανάλωση κιλοβατώρων.

• Να υπάρξει ειδική ρύθμιση και για όσα νοικοκυριά τους έχει αφαιρεθεί ο μετρητής.

• Από τα 812 εκατομμύρια ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, από τα οποία τα 754 προέρχονται από τις οικονομίες και τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, να διαθέσει η κυβέρνηση τα 70 με 80 εκατ. ευρώ στους δήμους ειδικά για την υποστήριξη των οικογενειών και των πολιτών που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

• Να τροποποιηθεί το άρθρο 202 περί ενδεών-απόρων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να μπορούν νομίμως οι δήμοι που έχουν οικονομική δυνατότητα να αναλαμβάνουν την αποπληρωμή μέρους των οφειλών πολιτών τους προς τη ΔΕΗ ή τη σύναψη συμφωνιών διακανονισμού ή την κάλυψη άλλων εκτάκτων αναγκών.

• Να γίνουν αλλαγές στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να υπάρξει ειδική προκήρυξη προκειμένου αντί των πενταμήνων που ισχύουν να προχωρήσουμε σε δωδεκάμηνες συμβάσεις απασχόλησης με κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κ.ά., καθώς και να συγκροτηθεί ειδική ομάδα, ώστε να δοθεί άλλη και μεγαλύτερη δυναμική στην καταγραφή των πραγματικών απόρων, που ήδη γίνεται με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εξάλειψη και της παραμικρής υπόνοιας για υποκειμενικές επιλογές, καθώς και να υπάρξει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παρακολούθηση των ατόμων αυτών.

• Να πάψει η κερδοσκοπική λειτουργία της ΔΕΗ. Να αντιληφθούν επιτέλους οι ιθύνοντές της ότι και αμιγής ιδιωτική εταιρία να ήταν όφειλε, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και εταιρικότητας, να ασχολείται ουσιαστικά με όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν αλλά, φυσικά, δικαιούνται να έχουν συνεχή πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ρεύματος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ