2013-12-29 15:16:07
Φωτογραφία για Καφές ... για βραβείο!
Σας ρωτάνε "τί καφέ θέλεις;" κι απαντάτε "ό,τι να'ναι"; Λάθος μεγάλο και γι'αυτό μπορεί να σας πείσει με επιχειρήματα ο Γιώργος Κοντορίνης, ένας 29χρονος barista, ο οποίος εξέλιξε το ενδιαφέρον του για τον καφέ σε διαγωνιστικό ατού!

Ξεκίνησε το 2005, σε ηλικία 21 ετών, ως εργαζόμενος σε καφετέρια - δουλειά που επιλέγουν πολλοί, σε μικρή ηλικία. Αυτό όμως που για κοντορίνης καφές specialty σέρβις barista διαγωνισμός γεύση άρωμα haciendaπολλούς αποτελεί "προσωρινή δουλειά", για το Γιώργο αποτέλεσε το έναυσμα για να μυηθεί στο γοητευτικό, γεμάτο γεύσεις κι αρώματα, κόσμο του καφέ και σήμερα πια να μυεί στον κόσμο αυτό ... όλους εμάς!

"Ξεκίνησα από το σέρβις, εντελώς τυχαία. Έγινα βοηθός barista και τελικά ανέλαβα βάρδια" - λέει ο Γιώργος Κοντορίνης, το ενδιαφέρον του οποίου, ωστόσο, πάντα κέντριζε ο καφές. Το ενδιαφέρον αυτό και η περιέργειά του, τον οδήγησαν σε σεμινάρια για τον καφέ κι αναπόφευκτα από τους εμπορικούς - γνωστούς στο ευρύ κοινό - καφέδες "μεταπήδησε" σε "ψαγμένες" ποικιλίες.


Από το Πανελλήνιο διαγωνισμό barista 2013

Η τύχη (ή η μοίρα;) τον έφεραν κοντά σε "κατάλληλα" άτομα, που τον βοήθησαν να ικανοποιήσει τη "δίψα" του για τον καφέ και τα μυστικά του. Με συνοδοιπόρους τους κ.κ. Ταλούμη και Δοματιώτη, ιδιοκτήτη και προπονητή, αντίστοιχα, της εταιρείας TAF - μιας από τις εταιρείες που διακινούν specialty καφέ - το 2011, ο Γιώργος Κοντορίνης αποφασίζει να λάβει μέρος για πρώτη φορά σε διαγωνισμό barista, που γίνεται στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης Horeca.

Με προπόνηση μόλις μίας εβδομάδας (!), τη στιγμή που άλλοι διαγωνιζόμενοι προπονούνται και προετοιμάζονται επί 3-4 μήνες, ο Γιώργος παρουσίασε στο πλαίσιο του δεδομένου 15λεπτου, 4 espresso, 4 cappuccino και 4 ροφήματα καφέ δικής του έμπνευσης και συνταγής.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μίλησε για την ποικιλία καφέ που επέλεξε ενώ παρουσίασε στους κριτές και το γευστικό αποτέλεσμα που πρόσφερε. Κάπως έτσι κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στην Ελλάδα, ενώ την ίδια θέση κατέκτησε και το 2013, αυτή τη φορά με προπόνηση ... 20 ημερών!

Ένας καφές ... μια ιστορία!

Κι αν φαντάζεστε ότι ο καφές ... είναι ίδιος παντού, πλανάσθε! "Η γεύση του καφέ ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του, το πότε καβουρδίζεται, το πότε αλέθεται και φυσικά μέσα σε πόσο διάστημα

καταναλώνεται" - εξηγεί ο Γ.Κοντορίνης, ο οποίος τόσο στο cafe Indigo όπου εργάζεται, όσο και στο νέο καφέ Hacienda, όπου είναι συνιδιοκτήτης, εργάζεται με "σημαία" τους specialty καφέδες, καθώς ο ίδιος δε φτιάχνει και δε σερβίρει τίποτα λιγότερο από αυτό που πίνει και ο ίδιος!

Σκεφτείτε πόσο διαφορετική γεύση θα έχει ένας καφές που καταναλώνεται εντός ενός μήνα από τη στιγμή που καβουρδίζεται, από έναν άλλο που μπορεί να σας τον σερβίρουν ... δύο χρόνια αργότερα. Αυτή είναι, άλλωστε, και μία από τις βασικότερες - και εύκολα αντιληπτή από τον καταναλωτή - διαφορές!

"Κάθε specialty καφές κρύβει πίσω την ιστορία της φάρμας, όπου καλλιεργήθηκε. Καλλιεργείται με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο υψόμετρο, υφίσταται συγκεκριμένη επεξεργασία και καταναλώνεται εντός καθορισμένου χρονικού σιαστήματος" - λέει ο Γ.Κοντορίνης, τονίζοντας το κοντορίνης καφές specialty σέρβις barista διαγωνισμός γεύση άρωμα haciendaανώτερο γευστικό σκορ που επιτυγ΄χανουν οι specialty καφέδες, αφού χαρακτηρίζονται από σπανιότητα, απουσία ελαττωμάτων και ανώτερη ποιότητα των κόκκων του καφέ.

Παρασκευή καφέ ... όπως μαγειρική!

Μπορεί η παρασκευή καφέ, στο πλαίσιο διαγωνισμού, να κρίνεται στις λεπτομέρειες και να αφορά εμπνευσμένες συνταγές στις οποίες αναδεικνύεται ο καφές, όμως ακόμη και στον καθημερινό σας ... cappuccino, κάθε παράγοντας της φύσης αλλά και ανθρώπινο χέρι ... κάνει τη διαφορά!

"Είναι όπως ακριβώς η μαγειρική!" - λέει ο Γιώργος Κοντορίνης, εξηγώντας ότι το γευστικό αποτέλεσμα επηρεάζουν - εκτός από την ποικιλία του καφέ, επίσης - περιβαλλοντικοί παράγοντες που αλλάζουν από εποχή σε εποχή αλλά ακόμη κι από ώρα σε ώρα! Όμως τη διαφορά τηνκοντορίνης καφές specialty σέρβις barista διαγωνισμός γεύση άρωμα hacienda κάνει ο ανθρώπινος παράγοντας:

"Το 80% του τελικού αποτελέσματος είναι ... το χέρι" - λέει ο 29χρονος barista, ο οποίος ως γνήσιος coffee lover αλλά και λόγω ... επαγγελματικής "διαστροφής" καταναλώνει αρκετούς καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα όσο αυστηρός είναι με τον εαυτό του όταν προετοιμάζει ρόφημα για πελάτη, εξίσου απαιτητικός είναι και με τον καφέ που προορίζεται για τον ίδιο.

Specialty καφές

Μέχρι σήμερα οι "ψαγμένοι" αναζητούσαν εξεζητημένα κρασιά, όμως σιγά σιγά ολοένα και περισσότεροι αναζητούν την ποιότητα στην κοντορίνης καφές specialty σέρβις barista διαγωνισμός γεύση άρωμα haciendaκαθημερινή συνήθεια του καφέ.

Τα μαγαζιά που σερβίρουν specialty καφέ, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όμως από άποψη και θέλοντας να "μυήσουν" το ευρύ κοινό στα άδυτα του ποιοτικού καφέ, επιλέγουν να περιορίζουν το κέρδος τους σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν να σερβίρουν "εμπορικούς" καφέδες, προσφέροντας σπανιότερες - και φυσικά μη μαζικές - ποικιλίες, σε προσιτές τιμές.

Και, πράγματι, φαίνεται ότι σταδιακά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν ακόμη και συνήθειες ετών, όπως τον ελληνικό καφέ, για να απολαύσουν ... ένα καλό espresso!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ