2013-12-30 11:07:05
Φωτογραφία για Απόφαση του Βρετανικού Μουσείου ανακινεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει στο νησί Λιούις της Σκωτίας ορισμένα από τα ανθρωπόμορφα πιόνια σκακιού που εκθέτει δημιουργεί προηγούμενο.

Προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργεί η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει στο νησί Λιούις της Σκωτίας ορισμένα από τα ανθρωπόμορφα πιόνια σκακιού που εκθέτει.

Από το 2016 έξι «πεσσοί» θα επιστρέψουν σε εκθεσιακό χώρο που κατασκευάστηκε για να τους στεγάσει στην περιοχή όπου βρέθηκαν το 1831.

Οι πεσσοί θα μεταφερθούν ως «μακροπρόθεσμο δάνειο» στο Κάστρο του Λιούις, όπου κατασκευάζεται το νέο μουσείο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ως προς την προστασία των εκθεμάτων.

Οι πεσσοί κατασκευάστηκαν από χαυλιόδοντες θαλάσσιου ίππου το 12ο αιώνα και ανακαλύφθηκαν κάποια στιγμή πριν από το 1831, όταν μεταφέρθηκαν για να εκτεθούν στο Εδιμβούργο. Σύμφωνα με ορισμένους έφυγαν από τη νήσο Λιούις υπό αμφισβητήσιμες συνθήκες νομιμότητας. Στη συνέχεια πωλήθηκαν σε συλλέκτη, ο οποίος πούλησε 82 από τα 93 κομμάτια στο Βρετανικό Μουσείο.


Η πρώην υπουργός Πολιτισμού της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Λίντα Φαμπιάνι δήλωσε στην εφημερίδα Times ότι υπάρχουν ισχυρά αισθήματα στη Σκωτία πως οι πεσσοί πρέπει να επιστραφούν, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα».

Μιλώντας στους Times, το στέλεχος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα Τομ Φλιν είπε ότι πολλές από τις αρχικές ενστάσεις που προέβαλε το Βρετανικό Μουσείο κατά της επιστροφής των γλυπτών έχουν παραμεριστεί. «Δεν υπάρχουν πια λόγοι που να αποτρέπουν το Μουσείο από το να ξεκινήσει διάλογο με τους Έλληνες τώρα για τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες ίσως εξεταστεί η επιστροφή», επισήμανε.

Οι Times παραθέτουν επίσης δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών δεν υποβάλλεται μόνο στο όνομα της Ελλάδας, αλλά «στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και με τη φωνή του ίδιου του διαμελισμένου μνημείου, το οποίο φωνάζει για την επιστροφή των μαρμάρων του».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας παραθέτει και την εξής δήλωση του Βρετανικού Μουσείου: «Η απλή προϋπόθεση που οι διοικούντες το μουσείο απαιτούν να ισχύει πριν εξετάσουν το δανεισμό ενός αντικειμένου είναι το ίδρυμα που το δανείζεται να αναγνωρίζει το Βρετανικό Μουσείο ως ιδιοκτήτη του αντικειμένου. Στην περίπτωση των πεσσών του Λιούις η κυβέρνηση της Σκωτίας αναγνωρίζει τον τίτλο του ιδιοκτήτη για τη διοίκηση του μουσείου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι οι διοικούντες είναι οι ιδιοκτήτες των γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους του παγκοσμίου κοινού και δεν έχει υποβάλλει αίτημα δανεισμού των αντικειμένων αυτών».
skai.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ